9 Kenmerken om een narcist te ontmaskeren

Je begrijpt niets meer van jezelf. Waar is de sterke zelfstandige vrouw of man gebleven die je was? Waar is je spontaniteit, je gezelligheid? Aan alles twijfel je. Je voelt je overal schuldig over en denkt zelfs dat je gek bent. Je vertrouwt niets en niemand meer.

Het verloopt heel subtiel
Je had wel het idee dat er iets niet klopte in de relatie, maar kon er de vinger niet opleggen. Iedereen heeft wel wat en aan relaties moet je werken. Je deed er alles aan om de relatie te laten slagen, maar je kreeg een steeds onbestemder gevoel, voelde je minder gewaardeerd. Maar dan was het opeens weer goed en dacht je dat je je het verbeeld had. Zo ging het steeds. 

De schellen van je ogen
Tot iemand je attendeert op narcisme. Opeens is er herkenning. Het ligt helemaal niet aan jou. Je bent niet gek. Je hebt te maken gehad met manipulatief gedrag, met iemand die je langzaam maar zeker de relatie in heeft gezogen en heeft leeggezogen. Zo subtiel dat het te laat is voor je het door hebt. 

Tot misbruik aan toe
Narcisme komt voor onder mannen en vrouwen. Bij vrouwen ligt het percentage lager, maar vaak zijn de vrouwelijk narcisten meer vilein dan hun mannelijke evenknie. Narcisme kent gradaties, van enkele trekken tot het hebben van een persoonlijkheidsstoornis, het pathologische narcisme. Pas wanneer het gedrag schadelijk wordt voor anderen, is er sprake van narcistisch misbruik.

Een diagnose stellen?
Met dit artikel wil ik je niet leren om een diagnose te stellen. Het is ook niet de bedoeling om een etiket te plakken, een stok te geven om mee te slaan of een reden te hebben om niet naar jezelf te hoeven kijken. Het gaat erom dat je het gedrag herkent, zodat je de juiste stappen kunt nemen.

Vanuit gemak schrijf in dit artikel over de narcist als ‘hij’ of ‘hem’. Lees er a.u.b. ‘zij’ of ‘haar’ als dat beter past.

Op een heel vervelende manier
Een narcist komt over als iemand met een groot gevoel van eigenwaarde en veel zelfvertrouwen. Over het algemeen wordt aangenomen dat hij juist kampt met een laag zelfbeeld, een gebrek aan eigenwaarde. Om de pijn hiervan niet te voelen, wordt er een ideaalbeeld gecreëerd. Dit imago wordt koste wat het kost beschermd.

Eigenlijk is een narcist iemand die erkenning en liefde zoekt, maar op een heel vervelende manier.

Waaraan herken je de narcist? Hoe ontmasker je hem?

1. Gebrek aan zelfreflectie
De narcist gelooft in zijn eigen ideaalbeeld. Dit is perfect. Hij zal daarom nooit hand in eigen boezem steken en ook niet snel hulp gaan zoeken.

2. Gebrek aan empathie
De narcist heeft het niet of nauwelijks, maar kan wel inspelen op gevoel van anderen. Eerst om iemand te paaien en dan om hem of haar af te breken.

3. Geen wederkerigheid
De narcist is niet in staat tot wederkerigheid en kan daardoor geen echte relatie onderhouden. De narcist wil altijd winnen. Altijd de beste, de mooiste, de sterkste zijn

4. Respectloos gedrag
Grenzen worden met voeten getreden. Regels gelden niet voor hem. Alleen als de narcist het belang ervan inziet, kan hij zich prima gedragen.

5. Onderuithalend gedrag
De narcist vertoont egocentrisch, dominant, beledigend, denigrerend, boos, jaloers en manipulatief gedrag. Hij wisselt dit af met liefdevol, attent gedrag. Juist dat maakt het zo lastig om weg te gaan of te blijven.

6. Projectie
De narcist projecteert zijn slechte gevoel en eigenschappen op jou en jouw goede eigenschappen op zichzelf. Daardoor hoeft hij nergens verantwoordelijkheid voor te nemen.

7. Alle schuld ligt bij jou
Wat er ook gebeurt, alle schuld wordt bij jou gelegd. Of bij iets of iemand anders. Heb je kritiek op de narcist, dan is het voor je er erg in hebt, jouw schuld. 

8. Onvoorspelbaar gedrag
Hij kan van poeslief overschakelen op een woede-uitbarsting, om daarna doodleuk te doen of er niets aan de hand is. Of je wordt, soms dagenlang, genegeerd.

9. Isoleren
De narcist zal proberen je los te weken van familie en vrienden, van je werk, je hobby’s zodat je steeds meer afhankelijk van hem wordt. 

Alles om je afhankelijk te maken
Al dit gedrag heeft tot doel jou afhankelijk te maken, controle en macht over je te hebben. Deze lijst is bij lange na niet compleet. Ook is niet alles wat hier genoemd wordt voor iedere narcist van toepassing. Een of een paar trekken werken echter al destructief. Niet iedereen die dit gedrag laat zien, is een narcist.

Helaas niet altijd te herkennen
Het kan trouwens zijn dat jij de narcist niet herkent, zelfs al weet je waar op te letten. Je hebt dan te maken met een verborgen narcist. Als omstander zie je de normale, aardige persoon. Zie je dat wat de narcist wil dat je ziet. Hij speelt zijn spel alleen naar intimi.

Kennis is macht
Om los te komen van een narcist en te herstellen van het misbruik, moet je weten waar je mee te maken hebt. Daarmee kun je het in het perspectief plaatsen en de voor jou goede keuzes maken.  Lees er meer over in mijn E-books. Vraag ze aan via deze link.

3 thoughts on “9 Kenmerken om een narcist te ontmaskeren”
  1. Hallo, ik heb je website gelezen. Het lezen van jou website werkt zo helend. Misschien een vorm van bevestiging en tools om te wapenen tegen dergelijk gedrag, ik heb samen met haar 3 kinderen en zijn net een halfjaar gescheiden. Ik merk nu in wat voor situatie ik in mijn huwelijk zat. Maar nu gaat het gewoon door, door misbruik te maken vd kinderen om mij te raken. Ik heb drie fantastische dochters van 8 11 en 13. Ik moet mij helemaal los maken. Ze probeert mij financieel ten gronde te richten. Ik moet alle banden op alle gebieden door snijden.en weer onafhankelijk en sterk worden. Ik lees veel over narsisme, maar nu nog uitvoeren. Ik hoop dat de e-reader hierbij helpt
    Gr Raymond

    1. Beste Raymond, dank je wel voor je reactie en je openheid. Wat fijn om te lezen dat mijn website helend werkt. Dat heb je hard nodig in de situatie waarin jij verkeert. Wat je schrijft, is heel herkenbaar. Mocht je hulp zoeken bij het uitvoeren, je bent van harte welkom. Op mijn website kun je de focussessie aanvragen, dan kijken we samen naar wat jij nodig hebt. Voor jezelf, om sterk te staan tegenover het gedrag en om je kinderen daar in op te vangen en te begeleiden. Ik wens je alles sterkte toe. Warme groet, Willy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: