6 Vrouwen over hoe kleur hen helpt bij burn-out

Steeds vaker zien we mensen in onze omgeving met extreem veel stress en burn-outklachten. Om daar vanaf te komen kun je natuurlijk verschillende dingen ondernemen. Volgens mij is de belangrijkste start jezelf hulp gunnen en gas terug nemen. Daarnaast kunnen kleuren je positieve input geven, gevoel van zelfbeschikking, zoals Brigit zo mooi zegt in dit artikel. En ervoor zorgen dat je al gauw een stuk beter in je vel zit.

Gebruik de invloed van kleur om je herstel te bevorderen
Het is mogelijk de wetenschappelijk bewezen invloed van kleur te gebruiken. Kleur beïnvloedt emoties en gedachten positief, en zelfs de bloeddruk en ademhaling kunnen er baat bij hebben.

Kleur is trilling
Kleur is trilling, net zoals muziek dat is. Elke klank en iedere kleur heeft een eigen golflengte die direct inspeelt op je gevoel als deze bij je binnenkomt. Deze invloed kun je gebruiken om jezelf  en je gevoelens beter te leren te kennen, goed voor jezelf te zorgen en je herstel te bevorderen.

Een communicatiemiddel van ons onderbewuste
Kleur is een communicatiemiddel van ons onderbewuste. Neem bijvoorbeeld een rood verkeerslicht; rood is de kleur van alert zijn, waardoor je weet wat je te doen staat. Maar het heeft ook met persoonlijke opvattingen te maken. Hoewel kleur een algemene taal kent, is er altijd een mogelijke persoonlijke associatie. Zo kan turkoois voor jou zalig zijn en voor de ander niet te doen; dat heeft ook te maken met fases waar we in zitten. Over het algemeen zijn lichte en zachte kleuren de kleuren die een fijn gevoel teweeg brengen. Deze vragen niet veel energie van je, maar geven je juist energie.

Positieve kleuren
Er zijn veel kleuren die je een beter gevoel kunnen geven en kunnen helpen herstellen van een burn-out of gerelateerde klachten. Ik vroeg in mijn community aan ervaringsdeskundigen hoe kleur hen heeft geholpen. Diana, Wendy, Brigit, Martine, Marinelle en Jolinda bekennen kleur bij burn-out. 

Roze
Kleur brengt Diana troost op haar mindere dagen. Ze pakt dan iets roze uit de kast waarmee ze zichzelf omhult. Deze warme kleur geeft haar al snel het idee van ‘komt wel goed, schatje’. Roze is zelfliefde voor haar en dat maakt pittige tijden milder voor haar.

Roze is een vriendelijke kleur die alles een beetje zachter zet. De kleur van lief zijn voor jezelf en je omringen met fijne dingetjes. Schoonheid, bloemen en met een dekentje op de bank. Het is ook de kleur van troost, mag het wat zachter en vooral ook om hulp durven vragen.

Geel
“Geel heeft me geholpen de knop om te zetten” zegt Marinelle. “Ik heb sommige muren saffraangeel geschilderd. Daarmee haalde ik het zonnetje in huis. Ook als het buiten grauw en grijs was. Het geeft een vakantiestemming thuis en verlicht de last van de burn-out. Door de burn-out kon ik namelijk niks meer en voelde me daar ontzettend K over. Op vakantie hoef je niks te doen en dat is helemaal oké. Het hielp me met die knop om te zetten.”

Geel is de kleur van positiviteit, blijheid en zonnige energie. Deze kleur helpt je met focus op je proces en opruimen van persoonlijke blokkades.

Groen
Voor Jolinda en Wendy heeft groen heel goed geholpen bij hun herstel. Met name grenzen leren aangeven was voor Jolinda heel belangrijk.

Groen geeft harmonie, rust en ruimte en is een hele fijne balansbrenger. Dat is prettig bij het herstel, omdat deze kleur je laat voelen wat je echt graag wilt doen en voelt. Groen heeft een gunstige invloed op het leren omgaan met grenzen. Het maakt je hart sterk om te zeggen wie of wat je wel toe laat en wie je niet verder brengt. Het helpt relaties te verbeteren en vooral die met jezelf.

Wit
Wit was voor Wendy, naast de groene levende planten, de topper. Wit, licht en ruimte. Basics en vooral geen patronen omdat die wellicht prikkels geven en je confronteren met patronen in het gedrag.

Wit is een fijne kleur die staat voor mogelijkheden, denken in oplossingen en een stralend middelpunt in je eigen leven mogen zijn. Vaak durf je jezelf meer te laten zien. Wit geeft ook inzicht, rust en overzicht; zo belangrijk als je leven op zijn kop staat in/na een burn-out.

Indigo
Voor Brigit startte alles met donkerblauw! “Ik wilde mijn zelfbeschikking terug. Controle gaf me rust. Weer vat krijgen op alle gebeurtenissen. Orde scheppen in alle chaos (er gebeurden veel onverwachte dingen) die ik ervoer.”

Indigo is de kleur van de regie pakken en kiezen voor rust, reinheid en regelmaat. Helpend als je het gevoel hebt dat alles door je handen glipt. 

Turkoois
Martine koos meerdere kleuren en omschrijft haar weg naar herstel als volgt: “Kleur heeft me zeker geholpen. In de eerste fase (nog in de burn-out) ben ik gaan tekenen. In de tweede fase (tijdens de lockdown) ben ik mijn woonkamer gaan schilderen: geel en turkoois! Mijn coconnetje werd een bron van helende energie. In de derde fase heb ik mijn schuur (mijn blik naar buiten) geschilderd.”

Turkoois is ook fijn, het doet je sowieso denken aan de prachtige tropische zee. Het is de kleur van ‘go with the flow’. Heerlijk om bij ruimte te ervaren en de dingen op je eigen wijze te doen. Daar staat turkoois voor, de Pippi onder de kleuren; het op jouw manier doen. Je zult minder de behoefte voelen om je aan te passen, iets dat vaak een oorzaak is van een burn-out.

Wat als het leven pittig voor je is?
Ben je benieuwd waarom juist die ene kleur zo in het oog springt? En nog boeiender: hoe je zelf het positieve effect van kleur ervaart als het leven pittig voor je is? Stop dan met zelf en alleen doen, maar gun jezelf inspiratie en heling, zodat je straks weer met positieve energie in het leven staat. Check vandaag nog in naar lichter leven.

0 thoughts on “6 Vrouwen over hoe kleur hen helpt bij burn-out”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: