Zonder angst worden aangeraakt

Ze komt naar me toe en zegt zachtjes: “Ik vind het heel erg lastig om aangeraakt te worden, maar wil het graag leren, daarom ben ik nu hier.” Het is nogal een mededeling bij aanvang van de massageworkshop. Samen met 17 andere mensen ben ik in de grote zaal waar we met de voorbereidingen van deze workshop bezig zijn. We halen 9 tafels uit de hoes en zetten ze in een grote cirkel op hun plek. In dat geroezemoes waarin ik aanwijzingen geef komt Andrea naar me toe en zegt ze dit.

Ik kijk haar aan en zie de spanning in haar ogen en hele gezicht. Plots weet ik waar ik haar eerder heb ontmoet. Op een dag waar mensen met seksueel misbruik ervaringen bij elkaar komen. Ik was daar met het Mazzaze-team om te vertellen over het massageweekend dat ik specifiek voor die doelgroep organiseerde.

Veilige setting
Nu zijn we bij het Oud & Nieuw festival van VakantieAnders. De massage is een van de vele workshops deze dagen. Ik vind het reuze dapper dat ze hier nu is en meegaat doen met de massage. Om het te ervaren, te voelen en een begin te maken om zonder angst te worden aangeraakt. “Dat moet hier bij jou in deze veilige zetting kunnen” zegt ze. Ik bevestig het en spreek mijn bewondering voor haar uit. Ik zie dat ze al een massagemaatje heeft gevonden, gaat helemaal goed komen. Natuurlijk blijf ik alert op haar tijdens de hele workshop.

Diepe zucht
De tafels staan klaar, doeken, sarongs en kussens liggen erop en de olie staat ernaast. We maken een kort gespreksrondje waarin we massage-ervaringen delen. Er zijn veel mensen die weinig tot geen ervaring daarin hebben, en een enkeling die iets meer ervaring heeft. Een goede en mooie combinatie voor deze workshop. 

De tweetallen gaan bij de tafel staan, bespreken wie er eerst gaat liggen en de ander zorgt voor een doek, olie en rust. Ik zie dat Andrea als eerste gaat liggen om te ontvangen. Ik zie dat haar maatje zorgzaam voor haar is en rustig haar handen op haar rug legt. Het ziet er goed en vertrouwd uit. Ik hoor nog wel de diepe zucht die Andrea slaakt. Dat is helemaal goed.

Zachte energie
We gaan van start. Elke masseur heeft aandacht voor wat zij doet. Dat is nu het allerbelangrijkste. Ik leg wat grepen uit en we doen ze samen, ieder op haar eigen maatje. De energie zakt, de spanning zakt en de zachte energie stijgt naar een aangenaam niveau. Het is stil, er staat een rustig muziekje op. Het is genieten van wat er is.

Trots en blij
Aan het einde ronden we staande in een kring af. Ik vraag aan een ieder om dat ene woord, dat nu in je opkomt, hardop uit te spreken. Andrea zegt ‘rust’, met een grote glimlach op haar gezicht en een blije blik in haar ogen. Ze is trots op zichzelf. Ze heeft het gedaan! Dat smaakt naar meer. En we weten allebei welke dag de volgende zal zijn. We kijken ernaar uit.

Die avond, oudjaarsavond spreken we elkaar. Haar dag kan niet meer stuk. “Ik sluit mijn jaar geweldig af” vertelt ze me. Ik ben ook blij. Hier doe ik het voor, zowel de massageworkshop als de organisatie van het festival.

6 thoughts on “Zonder angst worden aangeraakt”
  1. Wat mooi beschreven. Precies zo ervaar ik ook de mazzaze workshops die ik eerder heb gevolgd bij jou Carla. Prachtig dat Andrea deze stappen heeft durven maken in een veilige rustige setting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: