Ze lanceert haar eerste fantasy roman: INSULA – Het boek van Efra

Ik heb plaatsvervangende zenuwen, gisteravond al. Vandaag is haar grote dag. Ze heeft er keihard voor gewerkt, geschreven in eerste instantie. Dat ging goed, in een flow, op de meest rare momenten, zoals midden in de nacht. Het waren die laatste manifestatie-stappen die ze nog had te zetten: de 4 p’s. 

“Hoe voel je je?” vraag ik haar als ik binnenkom. “Nerveus, spannend” antwoordt Maaike. “Net zoiets als je trouwdag?” “Oh nee, dit is veel spannender, het podium is nu alleen aan mij” zegt ze met een dichtgeknepen keel. En dat kan ik me zo voorstellen. Ongeveer 14 maanden geleden spraken we af, ze wilde vertellen over haar boekideeën, haar verlangens om nu eindelijk een boek te gaan schrijven. Maar ja, ze had wel 3-4 verhalen in haar hoofd, dus hoe te beginnen? Door hierover samen te sparren en wat richting te geven, gebeurde er iets bij haar. Een paar weken later was ineens die eerste zin er, dus ze opende haar laptop en begon: 

‘Van de reis kan ik mij niet veel herinneren. Ik was jong in alle opzichten, maar besefte wel dat alles voortaan anders zou zijn.’

Haar debuut
Maaike de Wilde is psychologe en werkt als systemisch coach en trainer vanuit haar eigen praktijk aan de Rotterdamse Admiraliteitskade. Schrijven was al op jonge leeftijd haar passie: korte verhalen, gedichten, Engelstalige fanfictie en hartroerselen die zij aan haar dagboek toevertrouwde. Het verhaal dat zij aan het einde van de zomer van 2018 begon te schrijven, mondde uit in haar eerste boek INSULA – Het boek van Efra. 

Een magisch verhaal
Maaike: “Het verhaal kwam en vertelde zichzelf.” Zo dan! Dat heb ik gemerkt. Ze stuurde me vrijwel iedere week een nieuw hoofdstuk. Ik werd direct meegezogen in het verhaal, dat behalve magisch en mysterieus, enorm spannend is. Telkens vroeg ze om feedback. En ik geloof dat ik dat slechts 1 of 2 keer heb gegeven, wat zeer ongebruikelijk is, want ik ben toch echt wel een kritische schrijfcoach. Maar dit verhaal klopt! Het deed mij direct denken aan ‘Kinderen van Moeder Aarde’ van Thea Beckman en de ‘Fantasia-boeken’ van Geronimo Stilton. INSULA – Het boek van Efra is meer geschikt voor volwassenen en jongvolwassenen (vanaf ongeveer 15 jaar).  

De juiste schrijfsetting
Tijdens de Schrijfzindagen, die ik iedere maand faciliteer, zag ik dat Maaike zich helemaal afsloot in haar laptop. Koptelefoon op, de juiste sfeerbeelden op YouTube erbij zoeken, passende muziek aan en zo vloeiden de woorden en zinnen vanuit al haar zintuigen op haar scherm. Het boek staat bol van de klassieke ingrediënten van een fantasy roman: magie, de strijd tussen goed en kwaad, alles overwinnende liefde en de dynamieken van het leven die voor iedere lezer herkenbaar zal zijn. Ik voelde het verhaal tot alle vezels in mijn lijf. Ontzettend knap geschreven!

En toen nog die 4 p’s
In mei dit jaar planden we weer een coachsessie. Haar manuscript was af. Ik mocht het gaan redigeren. Maar toen kwamen die 4 p’s: product, prijs, plaats, promotie. “Help Marije” vroeg Maaike, “ik heb geen idee hoe ik dit werkt.” 

Product
We pakten pen en papier. Eerst het product, haar boek; welke eigenschappen bevat het? Wat wordt het formaat, de kleur, hoe wil ze het laten vormgeven, welke varianten (soft cover, hardcover, e-book…), bijbehorende materialen, zoals een boekenlegger? Hier had Maaike meteen antwoord op. Ze had zelf al contact gelegd met Boekengilde voor self publishing en een vriend van haar is vormgever, dus daar ging ze ook een afspraak mee plannen.

Prijs
Dan de prijs; wat mag het boek gaan kosten, wat is de investering die ze doet, de voorfinanciering? Oei, dat vond ze op dat moment nog een lastige, maar ze beloofde dat ze het op een rijtje ging zetten. Belangrijk punt.

Plaats
De plaats, waarmee wordt bedoeld de distributie- en verkoopkanalen, de logistiek, directe en indirecte verkoop. Oef, dat was ook nog een ingewikkelde. Ik vertelde haar dat ze behoorlijk wat commissie betaalt als de verkoop niet via haar eigen distributiekanaal zou lopen. Maar ja, het is ook de droom van een schrijver om in iedere online én offline winkel te liggen, toch? En wat dacht je van bibliotheken? Nog een belangrijke uitzoekklus op haar actielijst.

Promotie
En dan de promotie, mijn expertise. “Maak een boekwebsite, een trailer, een Facebook- en/of Instagrampagina, blog over je boek in wording, zorg dat jouw volgers, fans, vrienden, familie je boek alvast kunnen reserveren. Organiseer een boekpresentatie op een fijne locatie die klopt bij jou en bij het genre van INSULA. Schrijf een persbericht, verzamel daarvoor alle emailadressen van de redacties die potentieel interessant zijn, nodig journalisten eventueel uit voor je boekpresentatie…” En zo ratelde ik nog even door met het geven van mijn tips. 

Alleskunner
Een week later had Maaike zelf een groot deel van p van promotie al op orde: een website, een Facebookpagina, een trailer… Deed ze gewoon zelf! Daarna volgde de locatie voor haar boekpresentatie, met datum natuurlijk en vorige week het persbericht. Zo ontdekte ik dat Maaike een alleskunner is. Ze draait nergens haar hand voor om en weet verdomd goed wat ze wil, zonder er echt over na te denken. Ze gaat het op z’n Pipi Langkous’ gewoon doen.

Hier staat ze dan
Ik heb er grote bewondering voor, want een boek schrijven is al een enorm project, van minimaal een jaar, naast je werk en een jong gezin. Maar het uitgeefproces en die 4 p’s op orde stellen, is óók een project op zich. En het is gelukt. In 13 maanden tijd. Hier staat ze dan, Maaike de Wilde, met haar boek in handen, op de beamer, op de banner, op de taartjes, op de boekenlegger. Alles is tot in de puntjes verzorgd. 
Dankzij haar trailer en de juiste muziek komen we helemaal in de sferen van INSULA. Na afloop willen we allemaal een gesigneerd boek en we kunnen direct betalen per pin. Maaike heeft alle p’s goed op orde en staat te stralen van trots. En ik ook, wat ben ik trots op haar. Ik kijk smachtend uit naar deel 2. Ze is al begonnen hoor.

Waar te koop?
Koop haar boek gewoon rechtstreeks via https://www.hetboekvanefra.nl/bestellen/. En kun jij ook wel wat hulp gebruiken bij het schrijven of promoten van je boek? Laat mij je helpen: https://schrijfzin.com/boekcoaching/

3 thoughts on “Ze lanceert haar eerste fantasy roman: INSULA – Het boek van Efra”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: