Wil je geluk of je gelijk?

Sinds een tijdje staat er bij ons op de eetkamertafel een bakje met daarin kleurige papiertjes. Lekkere felle kleuren: rood, geel, blauw, groen en oranje. Elk papiertje is zorgvuldig uitgeknipt en in drieën gevouwen. En als je ze openklapt, staat er een affirmatie op. De bedoeling is dat je die een paar keer per dag hardop zegt, het liefst voor de spiegel en alsof het al zo is. 

Elke ochtend bij het ontbijt pakt iedereen die er is een papiertje. Soms is het een bevestiging en soms een uitnodiging er eens naar te kijken. Het levert altijd een mooi gesprek op. De pubers hier in huis worden erdoor geraakt en vinden het waardevol. Er was laatst een vriendinnetje op bezoek en die kreeg er ook een voorgeschoteld.

Een aantal voorbeelden
‘Ik weet dat ik liefde waard ben en ik accepteer het nu.’
‘Ik trek de juiste personen aan in mijn leven.’
‘Ik leef in een overvloedig universum.’
‘Ik ben vol zelfvertrouwen.’
‘Ik ben het waard om mijn mooiste leven te leiden.’

Hoe gaat dat dan in de praktijk, zo’n gespekje?
Een kleine schets van hoe zo’n gesprekje dan kan gaan. Op het briefje staat: ‘Wil je geluk of wil je je gelijk?’
Hmmmm. “Wat wordt hiermee eigenlijk bedoelt?” vroeg ze.
“Nou”, zei ik, “dat je er soms voor kunt kiezen om iets te laten lopen omdat als je je gelijk wilt halen, dan hebben we veel vaker ruzie.”
“Oh, ik wil best vaak mijn gelijk halen” zei je toen.
Het was even stil. 

‘Hmmmm’ klonk het, zoals alleen een puber dat kan zeggen. Ze gooide het weer opgevouwen papiertje terug in het bakje en pakte een andere. Ha, die snapte ze tenminste meteen en kon ze gemakkelijk een paar keer tegen zichzelf zeggen vandaag.

Geluk of gelijk bij het naar bed gaan van je kind
Dat ze van de week pas om half tien in bed lag. Daar had ik mijn gelijk in kunnen halen door achter haar aan te jagen. Haar te vertellen dat ze nu ‘alweer’ niet zelf richting bed was gegaan, terwijl ik haar kamer binnen stiefelde. Of waarom ze niet alvast haar tanden had gepoetst. Maar dat had haar een rotgevoel gegeven, van niet goed genoeg zijn, het alweer niet gedaan te hebben, tekort te schieten. En ik had me rot gevoeld omdat ik niet ‘snap’ dat ze niet zelf in actie komt en omdat ik rot tegen haar had gedaan.

Zo was er nog wel meer scheef gegaan als ik mijn gelijk had willen halen, want we hadden immers afgesproken dat ze om 9 uur in haar bed zou liggen. Ik koos ervoor om haar kamer binnen te lopen en te zeggen: ‘Heb jij even geluk dat ik nog wat moest doen, nu hoef je pas later je bed in.’ En wat bleek; ze had haar tanden al gepoetst. Hop daar ging ze, verder met alles wat nog voor de nacht gedaan moest worden. In een fijne sfeer kon ze lekker in slaap vallen.

Ik mijmerde er nog wat over
Ik besprak het met mijn lief en realiseerde me dat het superfijn is om een keuze te hebben. De keuze om je geluk of je gelijk te willen halen. Dat dat eigenlijk betekent dat je boven een situatie kan kijken naar wat er nodig is. Dat je niet meer in het gedoe zit, maar de situatie kan sturen. En ik val vast nog weleens terug in die valkuil van het gelijk willen halen en ruzie maken. Ook ik ben een mens en mijn grenzen worden weleens overschreden. 

Ik nodig je van harte uit om mijn meditatie over geluk aan te vragen: Ben jij gelukkig meditatie.

1 thought on “Wil je geluk of je gelijk?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: