Wat zijn voor mij de positieve kanten van de pandemie?

2020 is een raar jaar voor iedereen. De pandemie heeft ons leven op z’n kop gezet. Ineens mogen we heel veel dingen niet. Thuiswerken was bij veel bedrijven niet of nauwelijks mogelijk, nu werken we ineens heel veel thuis. We mogen niet meer samenkomen met een groep, we moeten afstand houden. We mogen elkaar niet meer omhelzen, knuffelen en een kus geven. We kunnen veel negatieve zaken opnoemen wat we niet meer mogen door de pandemie. Toch wil ik in dit blog ook de positieve dingen benoemen.

We zijn uit onze comfortzone gehaald
We moeten allemaal schakelen, we zijn uit onze comfortzone gehaald. Dingen die ‘normaal’ waren in ons leven, zijn nu in een ander daglicht komen te staan. In eerste instantie kun je hierdoor lamgeslagen worden, daarna ga je ertegenaan schoppen.

Het belang van creativiteit
Uiteindelijk ontdek je dat creativiteit inzetten om zaken in je leven te veranderen nu heel belangrijk is. En stilstaan bij de schoonheid van de opkomende zon. Bewustwording hoe fijn het is om je collega’s te ontmoeten bij de koffiecorner als je een keer op kantoor kan werken.  Veel mensen zijn zich bewuster geworden hoe mooi hun directe omgeving is waar ze wonen of ze beseffen dat ze ergens anders willen wonen.

Je binnenwereld
Jezelf verliezen in de buitenwereld is makkelijk, het is nu cruciaal om naar je binnenwereld te gaan. Wat is nu echt belangrijk voor jou in je leven? Ik ben zo blij dat ik veel heb gereisd, dat ik een tijd alleen in het buitenland heb gewerkt en gewoond en volledig werd teruggeworpen op mezelf. Door deze ervaringen weet ik dat ik kan genieten van mijn eigen gezelschap, dat ik niet afhankelijk ben van anderen voor mijn eigen geluk.

In balans
Tijdens het reizen heb ik gemerkt dat ik van elke plek een thuis kan maken, als ik daar zelf maar ben. Dat is echt een verrijking van mijn leven, wat ik nu goed kan gebruiken in deze roerige tijd. Ik vind het heerlijk om in gezelschap te zijn van anderen én ik vind het heerlijk om ook in mijn eentje thuis te zijn. Hierin een goede balans hebben is goed voor mij. Ik heb beide nodig. De buitenwereld om onder andere geprikkeld te worden, om kennis te vergaren. Mijn binnenwereld om alles wat er gebeurt een plek te geven en daardoor innerlijk nog meer te kunnen groeien. 

Andere voordelen van de pandemie
Als mantelzorger voor mijn ouders heb ik de pandemie als excuus kunnen gebruiken om vooral bij mijn moeder dingen voor elkaar te krijgen. Mijn moeder was vroeger een hele goede kok, helaas kan ze het niet meer, maar ze wil het wel. Vroeger kocht mijn moeder veel etenswaren en was ze het weer vergeten dat ze het in huis had. Ik doe nu de boodschappen voor hen, waardoor we bijna geen dingen meer weggooien. En tijdens de eerste lock-down heb ik ‘tafeltje dekje’ kunnen regelen, wat voor de pandemie geen optie voor haar was.

Genieten van de dieren
Ik weet dat ik bevoorrecht ben, dat ik een geweldige werkplek heb op Landgoed Plattenberg. Doordat ik alleen op kantoor zit, ben ik niet verplicht om thuis te werken. Ook loop ik veel over het terrein en geniet ik van de dieren die er verblijven, zoals de vogels, eekhoorns, muizen. En laatst kwam ik ook een ree tegen. 

Veel intensere belevingen
Ik heb dit jaar ook veel intenser genoten van de momenten dat ik wel mijn vrienden kan zien. En ik heb de zomer en herfst veel intenser beleefd. De zon, de warmte, de kleuren, geuren enz. Ik merk dat veel meer mensen de natuur opzoeken. Vroeger zag ik voornamelijk mensen een wandeling in de wijk maken omdat ze hun hond moesten uitlaten, nu zie ik veel meer mensen lopen, ook zonder hond. En ik merk op hoe de mensen genieten van de natuur, de zon en het buiten zijn.

Terugkijken naar de positieve dingen
Voordat je het in de gaten hebt, word je meegezogen in de negatieve pandemie-bubbel die we vooral via de media voorgeschoteld krijgen. Ik merkte een paar maanden geleden dat ik daar ook in werd meegezogen. Toen ik me bewust werd dat dit niet mijn negativiteit is, heb ik de keuze gemaakt om de positieve dingen meer te gaan belichten. Kijken naar de positieve wendingen, mogelijkheden en kleine veranderingen die er gebeurd zijn. Voor het slapen gaan, ga ik even de dag langs en zeg ik in mezelf (of ik schrijf ze op) vijf positieve gebeurtenissen op van die dag. Elk moment telt, groot of klein. Dit helpt mij om te relativeren en het laat me zien hoe rijk mijn leven is.

0 thoughts on “Wat zijn voor mij de positieve kanten van de pandemie?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: