Wat is histamine-intolerantie en hoe herken je het?

In mijn gezondheidspraktijk behandel ik regelmatig cliënten die een histamine-intolerantie hebben. Tenminste, daar komen we dan zo zoetjes aan achter, want histamine-intolerantie is lastig te herkennen. Voeding speelt daarin een grote rol. Sommige cliënten hebben alleen huidklachten, met misschien wat darmproblemen en zijn vaak moe, maar dat relateren ze niet aan elkaar. Gelukkig herken ik de klachten, en kan ik ze met mijn brede aanbod verder helpen. Maar het wordt tijd dat er meer bekend wordt over histamine-intolerantie. Want wat is het nou eigenlijk?

Histamine is een stof die van nature in het lichaam voorkomt. Het heeft verschillende functies, onder andere in het maag-darmkanaal. De meeste histamine zit opgeslagen in speciale cellen, de mestcellen. Bij een infectie of een allergische reactie komt de histamine vrij in het lichaam. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen er ook voor zorgen dat de histamine vrijkomt. Histamine komt ook voor in sommige voedingsmiddelen. Door het eten van histamine rijke voedingsmiddelen of histamine vrijmakende producten verhoogt het gehalte aan vrije histamine in het lichaam. Je lichaam kan maar een bepaalde hoeveelheid histamine verdragen. 

Hoe herken je histamine-intolerantie? 
Histamine-intolerantie zorgt voor veel, zeer uiteenlopende klachten, daarom duurt het vaak lang voordat de diagnose wordt gesteld. De klachten verschillen per persoon en kunnen ook per keer verschillen. De meest voorkomende verschijnselen zijn:

  • Darmklachten: pijn en/of krampen in de buik, winderigheid, diarree
  • Huidklachten: jeuk, netelroos, oedeem (vochtophoping in de huid), flushing (gevoel van warmte en roodheid van de huid, met name van de bovenste lichaamshelft, jeukende, rode zwelling na krabben of wrijven)
  • Overige klachten: verdrietig, hoofdpijn, hartkloppingen, benauwdheid, niezen, loopneus

Bij histamine-intolerantie ontstaan de klachten niet altijd meteen na het eten van een histamine bevattend voedingsmiddel of histaminevrijmaker, soms kan dat zelfs een dagduren. Dit maakt het lastig om uit te zoeken welk voedingsmiddel de veroorzaker is geweest. Uit ervaring weet ik dat je er ook depressief, erg opgezwollen en boos van kan worden als je histaminerijke producten eet.

Anafylactische shock
In zeer uitzonderlijke gevallen kan histamine intolerantie leiden tot een anafylactische shock. Dit is een ernstige situatie, waarbij grote hoeveelheden histamine ervoor zorgen dat de bloedvaten verwijden waardoor de bloeddruk dusdanig daalt dat het lichaam niet meer voldoende van zuurstof wordt voorzien. (bron: www.allergieacademie.nl)

Hoe kan ik helpen?
Ik ben al zo’n 30 jaar bekend met histamine-intolerantie en het is best heel lastig om ermee om te gaan. Maar als je het eenmaal weet, kan je heerlijk en compleet eten. In mijn gezondheidspraktijk werk ik met mijn cliënten als geheel: geest-emotie, voeding-eten, voeding-omgeving. Hart, hoofd en handen, holistisch en met een mooi woord eclectisch. Zo kan ik vaak verbanden leggen tussen klachten, en therapieën combineren: reflexzonetherapie, darmfloratherapie, voedings- en supplementenadvies en voedingscoaching. Omdat ik breed geschoold ben en als ervaringsdeskundige alle facetten van histamine intolerantie heb meegemaakt, kan ik advies geven en je de weg wijzen in de histamine jungle. Neem gerust contact met mij op via https://athannah.nl.

1 thought on “Wat is histamine-intolerantie en hoe herken je het?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: