Wat heb ik geleerd van mijn eerste jaar ondernemerschap?

Wat er afgelopen zomer gebeurde, was heel mooi. Ondanks het feit dat we hadden besloten om niet met vakantie te gaan, gingen we uiteindelijk toch. Met zijn vieren, dus met onze twee puberzonen. Zij waren vlak voor de vakantie ‘eindelijk’ 16 geworden. En dat was voor hen een magische leeftijd. Tijdens deze zomervakantie kwam ik erachter waarom dat zo was. 

Gezellige pubers
Waar we de laatste jaren vaak te horen kregen dat wandelen in de bergen stom en saai is, was dat dit jaar totaal anders. De jongens sloten dagelijks zonder mopperen aan. Het was heel bijzonder om zo veel samen te zijn. Waar we in het dagelijkse leven nogal langs elkaar heen kunnen leven door werk, school en sport, of gewoon omdat pubers vaak weg zijn, waren we nu bijna twee weken constant bij elkaar. En wat heb ik daarvan genoten! 

Eigen zaak
Het was pure ontspanning. Tijd voor mezelf, voor mijn man en voor de kinderen. Tijd om eens stil te staan bij belangrijke zaken in het leven. De ene zoon, net geslaagd voor zijn mavo en na de vakantie aan de slag op de middelbare hotelschool. Spannend en leuk! Hij heeft een helder beeld van wat hij wil gaan doen met zijn leven. Net als wij is hij van plan om ooit zelf een eigen zaak te starten. En dat het hard werken is, dat weet hij. Toch lijkt hem dat nu het mooiste wat er is. En dat is het ook!

Tijd
En die andere zoon, nog heerlijk op de middelbare, 5 vwo. Ook een spannend jaar: voorbereiding op het examen in de zesde en op onderzoek naar de juiste studie. Heel belangrijk was het halen van zijn scooter-rijbewijs. En dat lukte, gelijk op zijn 16everjaardag. Ik vind het echt heel gek als ik hem (en zijn tweelingbroer) zie wegrijden op dat ding. Ik weet nog als de dag van gisteren dat ze op de fiets stapten voor hun eerste dag in de brugklas. Alweer vier jaar geleden?  

Jonge mannen
De jongens zijn langzaam maar zeker mannen aan het worden. En ook in de acties van de mannen is dat te merken. Omdat ze 16 zijn, mogen ze nu officieel stappen. Ze krijgen toegang tot horecagelegenheden waar hordes gelijkgestemden gezellig aan de bar hangen. Ik krijg discussie over thuiskomtijden. In mijn tijd was 1 uur thuis heel gewoon, nu begint het op die tijd net gezellig te worden. Hoe bizar!? 

Onvoorwaardelijk 
In de zomervakantie had ik tijd om dit en nog veel meer tot me te laten doordringen. Hoe fijn was het dat ze nog gewoon met ons meegingen op vakantie. En hoe fijn is het om te zien hoe ze zich hebben ontwikkeld tot sociale, gezellige en ondernemende jongens. En hoe fijn dat je steeds meer met ze kan bespreken. Ze voelen mijn onzekerheid en ongeduld omtrent mijn onderneming in de communicatie. Ze leven met me mee. Ze moedigen me aan! Net als mijn man overigens.

In mezelf blijven geloven
Mijn gezin gelooft onvoorwaardelijk in mij. En dat zorgt ervoor dat ik ook in mijzelf blijf geloven. Dat ik het verschil kan maken voor een ondernemer. Ik vaar op mijn ervaring, skills en bovenal op mijn buikgevoel. Als dat gevoel niet goed is, dan ga ik er niet mee door. Dat heb ik geleerd van mijn eerste jaar ondernemerschap! Op naar het volgende jaar! 

Geen idee wat je met je communicatie moet? Wil je eens een snelle blik op jouw uitingen? Bel me om eens te sparren! Zie voor mijn contactgegevens www.paauwcommunicatie.nl of stuur een mail naar winny@paauwcommunicatie.nl.

4 thoughts on “Wat heb ik geleerd van mijn eerste jaar ondernemerschap?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: