Wanneer je lievelingsdier sterft

Wanneer je lievelingsdier sterft, lijkt er een stukje van je mee te sterven. Je hart reikt uit naar het dier waar je zo verbonden mee bent. Een dier die er voor je is en troost geeft op momenten dat je dit nodig hebt. Waar je een innige verbinding mee hebt.

Ik ben verhuisd van Vlieland naar Drenthe. Dit was op zich al een bijzondere ervaring; met je hele huisraad inclusief man, kinderen en huisdieren op de boot naar de vaste wal. Het eiland zag ik langzaam verdwijnen aan de horizon. We gingen een nieuw avontuur tegemoet. Ons mooie huis aan de jachthaven met een eigen pad naar het strand hebben we losgelaten. Onze honden zijn een vrij leven gewend, lekker rennen aan het strand en door de duinen. Vlieland is een eldorado voor mens en dier.

Ik zag haar en was meteen verkocht
We gaan naar Nieuweroord, een plaats in Drenthe tussen Hoogeveen en Emmen. De naam vind ik heel toepasselijk. We hebben een mooie plek tussen de velden aan de rand van het bos. Onze Duitse Staander Basko moet enorm wennen aan de nieuwe omgeving. Toska, een vrolijke dartele mengeling van een terriër en iets anders leuks heeft er geen enkel probleem mee. We hebben haar een jaar geleden uit het asiel gehaald. Ze was toen negen maanden oud. Ik zag haar en ik was meteen verkocht. Die blik en het enthousiasme waarmee ze ons begroet. Ze mocht mee en is geen moment van mijn zijde geweken. Waar ik was, kwam zij als een zonnige schaduw mee. Het voelt alsof ze al jaren mijn trouwe maatje is.

Als een donderslag bij heldere hemel
Het noodlot slaat toe, Toska glipt onder het hek door terwijl ik aan het telefoneren ben. Ik zie haar gaan. Ik beëindig het gesprek zo snel ik kan en ga roepend naar buiten. Normaal gesproken reageert ze onmiddellijk op mijn stem. Ik loop het bospad op en blijf roepen. Een onbehaaglijk gevoel bekruipt me. Ik besluit terug naar huis te lopen en de auto te pakken. Ik rijd het bos uit en draai de smalle weg op tussen de velden. Mijn hart klopt in mijn keel. Ik zie 200 meter verderop een paar mensen staan.

Ik weet dat het noodlot heeft toegeslagen. Ik parkeer de auto aan de kant en zie het kleine hoopje liggen aan de overkant van de weg. Ik ren naar haar toe en klap dubbel van verdriet. Ze is overreden door een landbouwmachine. Mijn wereld staat stil, ik huil tot ik geen tranen meer lijk te hebben.

Enorm verdriet
Mijn verdriet is enorm. Ik probeer me in te houden, maar dit verlies raakt me zo diep. Ik kan het niet in woorden uitleggen. Ze is begraven in onze tuin onder een mooie eik. Ik ga elke dag naar die plek en praat met haar. Frank, mijn jongste zoon koopt een beeldje van een hondje die op haar lijkt, samen leggen we het op haar graf. Robert, mijn oudste zoon vindt een afdruk van haar pootje in de tuin. We maken er een gipsafdruk van. Het ligt nog steeds naast mijn bed op het kastje met foto’s.

Is er een dierenhemel?
 In mijn droom komt ze naar me toe. Ze is in een andere dimensie, vertelt me dat het niet de bedoeling is geweest. Ze had een domme fout gemaakt. Maar haar boodschap was duidelijk; wat er ook gebeurt, ik kom bij je terug. Ze geeft me beelden van een grasveld met madeliefjes waar ze kinderen opvangt die het op aarde moeilijk hebben gehad. Ze maakt ze aan het lachen, iets wat ze ook met mij deed. Ze heeft haar taak aan de andere kant waar mens en dier elkaar vinden en herstellen van aardse ervaringen.

Reïncarnatie bestaat
Jaren later krijg ik een cliënt die vraagt of hij zijn hond mee mag nemen naar mijn praktijk. Dit is geen enkel probleem, er is ruimte genoeg. Dit blijkt een herder te zijn, ik heb meteen een bijzondere klik met haar. Deze hond komt iedere sessie mee, haar baasje Willem komt steeds meer bij zichzelf. Hij ruimt belemmerende ervaringen uit het verleden op. Na de zoveelste sessie vertelt Willem dat zijn hond puppy’s krijgt. In een  droom komt Toska en vertelt dat dit haar de kans geeft om weer terug te komen. Inmiddels heb ik twee andere honden en een derde ligt niet voor de hand. Toch wint mijn gevoel het van mijn ratio. Ik voel intuïtief aan dat het kloppend is. We spreken af in mijn droom dat het derde hondje dat geboren gaat worden de reïncarnatie van Toska is.

De nieuwe Toska
Ik vraag Willem of ik een puppy zou mogen van het nest dat geboren gaat worden. Zelf willen ze één puppy en iemand anders heeft ook al een puppy toegewezen gekregen. Nummer drie mag naar mij. Er worden drie puppy’s geboren. Na vier weken ga ik op kraambezoek. Er ligt één jong apart, dit is het hondje dat bij mij mag komen. Ik krijg haar in mijn armen en voel meteen een diepe liefde voor dit dier. Ze kruipt bij me weg onder mijn haren alsof ze hier altijd al gezeten heeft. Na acht weken mag ze mee. Ik noem haar weer Toska, dit gaat buiten mijn denken om.

De nieuwe Toska

Eenmaal thuis
We rijden het bospad op en parkeren de auto voor de garage. We tillen de jonge Toska uit de auto. Aarzelend zet ze haar stapjes richting het hek. We moedigen haar aan en begrijpen dat de grootte van de tuin haar overvalt. Eenmaal binnen het hek gaat ze regelrecht af op de plek waar de eerdere Toska is ontsnapt. Ze gaat er liggen met gestrekte pootjes alsof ze in trance is. Hier blijft ze enkele minuten liggen, staat op en schudt zich uit. Ze is weer thuisgekomen.

Nieuwe vorm
De nieuwe Toska keert terug met vermogens die zij in vorige levens ontwikkeld heeft. Ze is de goedheid zelve. Vooral kinderen beschermt ze en benadert ze vanuit liefde. We hebben een innige band. Dieren spreken niet onze woorden, maar communiceren wel. Ze brengen beelden en gedachten over. Dieren hebben net als mensen een ziel, ze zijn meer dan alleen een lichaam. Tranen van ontroering lopen over mijn wangen terwijl ik dit schrijf. Liefde kent vele vormen. Dank je wel lieve Tos, dat je er bent.

Mijn mooiste film 

Ik kijk naar de film A Dog’s Purpose, dit laat zien wat ik heb ervaren. Een aanrader voor elke dierenvriend. Herinneringen komen boven.

Het leven na dit leven
Jammer genoeg is er nog steeds een taboe om over het leven na dit leven te praten. Voor een bepaalde groep mensen is het misschien een geruststellende gedachte dat alles ophoudt bij de dood. Gelukkig worden steeds meer mensen zich er bewust van dat de dood niet het einde is. Ik respecteer ieders mening, maar voor mij geeft het verdieping en groei om boodschappen uit het hiernamaals te ontvangen en door te geven.

Kan ik wat voor je doen?
Verlies maken we allemaal mee. Het kent vele vormen. Vaak raakt het verlies van een dier een diepere opgeslagen pijn uit het verleden. Het is geen toeval wanneer een dier op je pad komt. Iedereen kan contact leggen met een overleden dier. Wanneer je dier net is overleden, kun je misschien niet de kracht opbrengen om contact te maken. De wond is te diep.

Wanneer het bovenstaande vragen bij je oproept, help ik je graag. Ik bied je een gratis inzichtgesprek aan van maximaal 30 minuten. 

4 thoughts on “Wanneer je lievelingsdier sterft”
  1. Jeetje Anna, tranen biggelen over mijn wangen. Wat herken ik dat verdriet.
    En wat mooi dat je dit deelt. Erover schrijven en het delen, heelt en ik weet zeker mijn vorige hondje ons regelmatig bezoekt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: