Waarom mijn liefde voor schoonmaken groeit

Mijn lieve moeder hield erg van schoonmaken, ze heeft het mij goed geleerd. Maar de liefde ervoor heb ik niet helemaal van haar meegekregen. Als kind vond ik poetsen stom om te doen. Ik hielp mijn moeder alleen omdat ik graag bij haar was. Ik vond het ook maar gek dat alles op een vaste plek opgeruimd moest worden, want wat maakt het toch uit hoe het precies staat, dacht ik dan. Nu, veel jaren later, denk ik daar heel anders over.

Zij wist het toen al
Ik houd nog steeds niet zo van schoonmaken, maar doe het wel. En ik ben ook vrij dwangmatig in hoe alles in de kast moet staan, op een vaste plek, dat geeft structuur en overzicht. Daar houd ik van, dan zie ik wat ik zoek in een oogopslag. Mijn moeder had dat vroeger natuurlijk ook al in de gaten en ze liet het mij zien én mij zelf ontdekken.

Onrust in mijn hoofd
Dit weekend heb ik thuis  veel geklust: schilderen, opruimen en schoonmaken. Het was nodig, in mijn huis en in mijn hoofd. Het coronavirus zorgt voor onrust. Er is nu veel onzekerheid over werk en inkomsten. Ik zie ook nieuwe kansen en uitdagingen waarmee ik actief aan de slag ben. Ik heb vertrouwen en blijf positief. En de onrust is er ook. Klussen in huis is een perfecte afleiding; gedachten tot rust laten komen en gewoon even voor ander denkwerk nodig hebben.

Stof- en kruimelvrij voor Pesach
Jarenlang heb ik in de Joodse geestelijke gezondheidszorg gewerkt op een woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking. Het was een orthodox Joodse instelling waar jaarlijks de grote Pesach-schoonmaak werd gehouden om dit Joodse paasfeest te kunnen vieren. Ook daar heb ik mij tegen verzet, heb ik er van alles van gevonden, maar heb ik uiteindelijk wel gedaan wat ik moest doen. Samen met bewoners hun kamer schoonmaken tot die geheel stof- en kruimelvrij was. Een grotere schoonmaak kan ik mij niet voorstellen. En eerlijk is eerlijk, het gaf een heel goed gevoel als de enorme klus was geklaard.

Schoon huis, schoon hoofd
Dit weekend ook, een deel van mijn huis is totaal fris, opgeruimd en op en top schoon. Ik heb het met plezier gedaan, samen met mijn man. Met een muziekje erbij lekker productief bezig. Wat een resultaat na twee dagen. Geweldig! Mijn hoofd is weer ontspannen, ik voel ruimte en kan de hele crisis nu in rustiger perspectief bekijken. Een schoon huis geeft een schoon hoofd met ruimte en rust. Ik zit al een kwartier in de keuken naar de strak witte vlekkeloze muren te kijken en te genieten. Ik word hier zo blij van. Was dit het gevoel dat mij moeder ook heeft gehad? En komt de liefde voor schoonmaken uit dit lekkere gevoel voort?

Focus op de juiste plek
Een deel van ons huis is klaar. Een ander deel moet nog, dat gaan we ook doen. Ik heb er zin in, ik wil dat ook lekker fris en glimmend maken. Ik kan niet wachten om te beginnen.

Wie had dat gedacht? Mijn moeder niet en ik al helemaal niet! De focus op de juiste plek zorgt voor geweldig resultaat, dat is wel weer duidelijk. Dit helpt absoluut om ook in deze woelige tijd de focus op de juiste plek te leggen. Om de nieuwe uitdagingen en kansen met twee handen aan te pakken en vorm te geven.

5 thoughts on “Waarom mijn liefde voor schoonmaken groeit”
  1. Jaaa, opruimen is zó fijn…!
    Wat voor zoveel dingen veel heb je ook nu zelf ervaren: een ander kan je van alles vertellen en als kind kan je je tegen veel afzetten, maar… Als je ouder bent, zelf de dingen ontdekt en vooral jezelf ook de tijd geeft om te ervaren wat het met je doet… Dan gebeurt er soms iets magisch. Zoals nu bij jou. Die ervaring is een cadeautje voor jezelf dat niemand jou meer afneemt.

    En het grappige is: opruimen en schoonmaken, zowel privé als zakelijk, zal vanaf nu nooit meer hetzelfde zijn…

    Dikke liefs x

  2. Een schoon huis geeft inderdaad veel rust. Ik merk zelf ook dat ik een stuk minder stress heb wanneer mijn huis netjes is. Daarnaast is het natuurlijk ook een fijn idee wanneer alles netjes opgeruimd en afgestoft is.

  3. Een schoon huis betekent inderdaad dat je mentaal ook rust hebt. Wanneer ik ’s avonds in een rommelig huis thuiskom, frustreert mij dat mateloos. Daarnaast is het fysieke werk ook goed voor lichaam en geest. Deel je schoonmaakwerkzaamheden op en werk elke keer aan een andere taak in huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: