“Laat voeding je medicijn zijn” zei Hippocrates al zo’n 2400 jaar geleden. En ja, we eten allemaal, het is de meest gangbare manier om aan onze dagelijkse energiebehoefte te voldoen. Idealiter halen we energie uit goede voeding. Voeding die we plukken uit eigen tuin, van het land bij een boer (die geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt) of uit het bos of elders uit de natuur. Toch? Of kies jij voor het gemak?
Voedende energie
“Als iets je voedt dan zorgt het voor versterking van de inwendige mens. Het nemen van noodzakelijke stoffen om het organisme in leven te houden en onderhouden.” Dat is wat ik als uitleg krijg als ik het opzoek in een woordenboek. Maar dat zegt niets over de kwaliteit van wat je in je mond stopt en ook niet over waar het vandaan komt of wat de energie met je doet. Alles is namelijk energie. Alleen niet alle energie die er is voedt je.

Herkenbare energie
Als ik voor iemand een maaltijd in elkaar zet, doe ik dat met veel plezier. Ik deel graag mijn kookkunsten en werk het liefst met ingrediënten die mijn grootmoeder of overgrootmoeder herkennen als voeding. Wat ik dan maak is gevuld met energie die herkenbaar is voor mijn lichaam. Van dat soort eten word ik blij. Ik vul dan niet alleen mijn buik met eten, maar ook met liefde en goede energie. Deze energie is dan merkbaar, voelbaar.
Mijn lichamelijke energiebehoefte
Energie in de vorm van voeding die aansluit bij de cellen in mijn lichaam doet iets bijzonders. Het sluit aan bij mijn lichamelijke energiebehoefte. Er gebeurt dan iets dat niet wetenschappelijk aantoonbaar is, maar wel een aantoonbaar resultaat oplevert. Het lijkt op een soort blijheid in mijn lijf, net of mijn cellen zacht iets plezierigs neuriën, licht vibrerend op de voedingsstoffen die in mijn lichaam zijn opgenomen. Ik voel me blij en zit lekker in mijn vel, heb zin in de dag, mijn leven… Iets wat ik zeker niet waarneem als ik wekenlang voor ‘gemak uit een pak’ kies.
Voeding kan vullen of voeden
Voeding kan je maag vullen, maar of het je lichaam ook voedt is afhankelijk van hoe de stoffen uit deze voeding aansluiten op jouw lichaam. Als voeding wordt omgezet in goede, aansluitende energie zorgt het zo voor je opbouwende lichamelijke processen. Dan voedt het je in de ware betekenis van het woord. Wat vaker niet dan wel het geval is met de grote diversiteit producten uit de reguliere supermarkt.
Dat kost je energie
Eten dat je in je mond hebt gestopt, waar je moe van wordt, waardoor je spijsverteringsstelsel van de leg raakt, waardoor jij je niet prettig voelt, levert je geen voedende energie op. Dat kost je energie. Je lichaam zit zo ingenieus in elkaar dat vrij snel duidelijk wordt waar je het niet of minder goed op doet. Juist dit soort signalen zijn handig en kan je zelf vrij snel herkennen.
Hoe korter de route is die je eten heeft afgelegd, hoe beter
Wat je in je mond stopt heeft een diep, vergaand effect op je spijsvertering, maar ook op de opbouw van je cellen. De samenstelling van het kleine volkje in je buik is afhankelijk van wat je in je mond stopt. Door het eten van veel voor- en doorbewerkte voeding groeit er een heel ander volkje in je buik dan als je onbewerkte voeding eet van de boer om de hoek. Hoe korter de route is die je eten heeft afgelegd, hoe beter.
Signalen tussen buik en brein
Duidelijk is dat als je last hebt van neerslachtigheid, depressieve gevoelens, je niet lekker in je vel zit of als je geestelijke klachten hebt, het kleine volkje in je buik signalen heeft verstuurd naar je brein. Het volkje is zelfs in staat om signalen te geven die je hoofd vertellen dat ze behoefte hebben aan bepaalde voedingsstoffen. Zo communiceren ze via een verkorte route met je hersenen en vertellen dat dit niet de werking is die het meest optimaal is voor jou. Voeding vormt zo echt het medicijn van je lichaam.
Wat past er bij jouw systeem
Onze lichamen lijken op elkaar, maar toch werkt het bij iedereen net even anders. Om te ontdekken hoe het voor jou het beste werkt is het handig om veel uit te proberen. Dan krijg je een beeld van wat er bij jouw systeem past en waar jij goede energie van krijgt. Ga dus op onderzoek uit en test, probeer en varieer. Zo vind je uit wat voor jou werkt. Juist in de zomer, als je op vakantie bent, is dit een leuke uitdaging. Je ontdekt dan ook wat voor jou geen gewenst effect heeft en waardoor jij je minder goed voelt. Geef jezelf in ieder geval tijd om te ontdekken hoe het voor jou werkt. Wat je beter wel en vooral niet kunt eten.
Word je bewust van waar jij voordeel mee kan doen
Ben jij je lichaam en geest aan het voeden met positieve, goede energie en aandacht? Zijn er aanpassingen nodig in je voedingspatroon en levensstijl? Haal jij het optimale eruit? Zonder neerslachtigheid, depressiviteit en andere negatieve klachten? Zonder angsten die ongegrond zijn en trauma’s die heftiger worden omdat jij niet het goede in je mond stopt? Word je bewust van waar jij voordeel mee kan doen. Zodat je dagelijkse leven alleen maar mooier wordt.
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden die ik bied om je op weg te helpen? Stuur me dan een bericht: kailosinzichten@gmail.com.
Dit delen:
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) LinkedIn
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
- Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print
Eén reactie
Heb net mijn dikke 300 uien gerooid en ze liggen nu te drogen. Het geeft me zo’n rijk gevoel om de groente en fruit zo uit mijn tuin te halen. Nu woon ik in Portugal, dus dat is ook makkelijker. Dank voor je interessante blog