Van deadline naar lifeline

Ik doe geen dingen half; wanneer ik iets doe, pak ik het goed en grondig aan. Dus toen ik vorig jaar met hulp van mijn business coach Jolanda Wicherson een bezem door mijn praktijk haalde, verzamelde ik de juiste mensen om mij heen. Maar het was winter. 

Dat ik leef volgens het ritme en de energie van de seizoenen negeerde ik maar even, want ik had een doel, een deadline. Ik ging in zee met ontwerper Brenda Serree en schrijfcoach Marije van den Bovenkamp om mijn nieuwe praktijk en de gratis partnertest die als idee bij Jolanda was ontstaan, te gaan promoten. Marije wist zelfs een goede virtual assistant (VA) voor me: Joke Brons. Ik wilde dat aan het einde van het voorjaar alles klaar zou zijn, zodat voor de zomer de promotie nog kon starten. Ik had er zin in.

Een tandje terug
Maar toen merkte ik dat ik me niet kon zetten tot wat ik moest doen, dat het te veel was. Door mezelf vast te houden aan mijn deadline kwam ik gewoon niet toe aan dat waar ik zo naar verlangde. Ineens begreep ik het: de winter vraagt namelijk om een tandje terug, rustig aan doen, naar binnen keren en te onderzoeken wat er nog om aandacht vraagt en geheeld mag worden. Om zo weer zuiver en tot volle bloei te kunnen komen in het voorjaar en de zomer. En zo klopte alles weer, want er ontstond ook ruimte voor mijn eigen proces hierin.

Mijn eigen tempo
Een tandje terug dus. Ik besloot om de mensen die ik had verzameld als team te gaan zien, inmiddels uitgebreid met psychologe Veronique de Jong om de partnertest goed neer te zetten en wetenschappelijk te onderbouwen. En mijn eigen webdesigner Jos Salfischberger uiteraard, want mijn website paste niet meer bij mijn nieuwe weg. Een team dat er voor mij was, besefte ik. En waarbij ik dus mijn eigen tempo kon aangeven. Dat gaf rust en ruimte. Ruimte voor wat er kennelijk eerst nog nodig was. Zo mooi hoe dat werkt.

Mijn eigen relatie
De overstap in mijn praktijk van kinderen naar partners maakte dat ik die winter ook mijn lessen kreeg op het gebied van mijn eigen relatie. Het voelde ook echt alsof het stuk dat voorheen altijd met kinderen had te maken voor mij klaar was. Mijn eigen innerlijke ik is geheeld en verzacht en als ze nog iets tegenkomt, dan schrikt ze er niet meer zo van, want ze weet dat ik er ben. De overgang naar partners klopte dus zo voor mij. Niet iets wat ik had bedacht omdat ik het leuk vond, maar een nieuw level waar ik werkelijk aan toe was.

Van deadline naar lifeline
Ik liet mijn deadline los en leefde mijn leven, deed wat er nodig was op alle fronten, zoals moeder, partner, dochter, vrouw, vriendin… Met behoud van mijn eigen grenzen en vanuit mijn eigen mogelijkheden, zo dicht mogelijk bij mezelf dus. Bijzonder was wel dat ik in het voorjaar, toen we op vakantie gingen naar Engeland, in een oude Happinez iets las over hoe de mensen in Beijing de tijd ervaren. Zij hebben daar een verticale en horizontale tijd. In het Westen leven we volgens de horizontale tijd; de tijd die te controleren is, de tijd van deadlines omdat we iets willen bereiken wat we voor ogen hebben, de tijd waardoor we ons steeds zo onder druk voelen staan.
Verticale tijd, de tijd die ze in Bejing het meeste hanteren, is als een stroom water, zoals Christine Cayol het omschrijft. In de verticale tijd lijkt tijd geen rol te spelen, maar vallen mooie momenten samen. 

Toen ik dit las, voelde ik rust; dit is hoe ik wil leven. Zij stellen namelijk geen deadlines in Bejing, ze beginnen aan een project met elkaar, kijken hoe het gaat. Ze voelen, ervaren en sturen tussendoor bij, op basis van hoe het gaat, niet op basis van wat er vooraf is bedacht. Zo leven zij steeds in het moment en kan een project elke keer tot volle wasdom komen, omdat er op het moment gedaan wordt wat nodig is, wat de situatie vraagt. Voor mij werd het woord deadline met recht iets wat doodloopt. Lifeline is het juiste woord.

Af als het af is
Het ontwikkelen van alles wat bij mijn nieuwe weg hoorde, zoals mijn onlinetraining voor ouders, online training voor partners, de partnertest, een nieuw logo, huisstijl en website, visitekaartje… het zou af zijn als het af is. Ik ontdekte ook later dat lifeline meer betekent dan bezig zijn met een project. Je laat ruimte om te ontstaan wat er allemaal nodig is, niet alleen voor je bedrijf of project, maar vooral voor jezelf. Omdat je namelijk zelf degene bent die het doet. 

En zo is het ook voor jou
Het verloop van mijn eigen proces was nodig om mijn praktijk goed neer te kunnen zetten. Dat geldt ook voor jou, wanneer jij een nieuwe weg wilt inslaan met je partner, dat je dan met een bezemwagen over je eigen bodem moet gaan. Het is niet zomaar even ‘ik ga het nieuwe doen wat ik zo graag wil’. Het gaat echt om het oude loslaten, door deze transformatie heengaan. Het gaat om opruimen in jouzelf wat jullie relatie niet meer dient. Het aangaan van je eigen proces om een nieuwe, andere en meer stevige bodem te kunnen creëren onder je eigen ik en daarmee jullie samenzijn. Het zelf wakker worden en gaan zien wie je bent, wat jouw waarde is, wat jij jezelf te bieden hebt en je partner, daarvoor te gaan staan. Je eigenwaarde niet meer aan iets anders koppelen dan jezelf. 

Het weer leuk hebben met elkaar vraagt om hard werken, de boel op zijn kop zetten, naar schaduwkanten durven kijken, de pijn in de ogen durven zien. Om zo vanuit een zuivere ik weer te verbinden met de ander, weer jullie oorspronkelijke liefde te gaan voelen.

Gratis kennismakingsgesprek
Ik besef als geen ander dat mijn eigen proces vooraf nodig was om hierin nog beter te worden dan ik al was, op een zuivere manier die zowel mijzelf als de ander dient. 
Is het voor jullie tijd voor een nieuwe weg, voor een stevige bodem onder jullie relatie? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan, zodat we kunnen kijken wat ik voor jullie kan betekenen.

1 thought on “Van deadline naar lifeline”
  1. Mooi geschreven Nadine. Die bezem blijft een belangrijk ding. Niet werkeloos in de kast laten staan maar iedere keer weer beetpakken. Het schoon de lucht en maakt altijd ruimte. Liefs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: