Trillend als een rietje schreef ik mijn eerste blog

“Jij hebt makkelijk praten” zei een vriendin laatst tegen mij. “Jij schrijft zo easy; je poept die blogs er zo uit.” Ik moest lachen, want ik weet dat het in het echt niet zo eenvoudig is gegaan.

Ja, ik schrijf al mijn hele leven, maar dat was voor mezelf. In mijn dagboek, gedichtenbundels en met penvriendinnen. Dagboek en gedichten verstopte ik in een kluisje onder mijn bed. Niemand mocht het lezen. Stel je voor dat? Doodsbenauwd was ik daarover.

Zakelijk schrijven
Na mijn communicatiestudie kwam ik terecht in het bedrijfsleven, waar ik veel schreef. Puur gericht op het bedrijf waar ik in loondienst was. Voor het bedrijf dus, niet voor mezelf. Zakelijk schrijven noemde ik dat. Het meest genoot ik van mijn rol als bedrijfsjournalist, als ik mensen mocht interviewen en mooie reportages mocht maken. Ieder verhaal vond ik interessant! Tijdens een interview vroeg ik door totdat ik bij de kern kwam, totdat ik de ogen van de ander zag twinkelen. Yes! Dan had ik mijn doel bereikt.

Voor het eerst bloggen
Mensen, levens… ze hebben me altijd geboeid. Toen ik, nog ver voordat ik mijn eigen bedrijf had, werd gevraagd om te bloggen over mijn leven als carrièrevrouw (stom woord overigens) en moeder, kreeg ik de smaak te pakken. Het was voor een blogplatform van Sonja Broekhuizen. In de tijd dat bloggen net populair begon te worden, zo’n twaalf jaar geleden denk ik.

Thema’s over mijn privéleven
Een paar jaar later kreeg ik na mijn echtscheiding een nieuwe vriend, met kinderen. Na een jaar gingen we samenwonen. Een nieuwe fase brak aan; ineens had ik een samengesteld gezin. Ik vond het best ingewikkeld en zocht een soort lotgenoten. Zo kwam ik terecht bij de Stichting Nieuw Gezin. En al snel werd me gevraagd of ik eindredacteur wilde worden van het magazine van deze Stichting. Ook ging ik zelf bloggen over mijn nieuwe gezin. Dat gaf me veel steun en inzichten. Schrijven kan haast therapeutisch en helend werken. Maar dat wist ik al. Nog steeds betroffen het allemaal thema’s over mijn privéleven. Onderwerpen die me na aan het hart lagen. 

Mezelf herontdekken op schrijfgebied
In 2014 gooide ik het roer om. Ik startte mijn eigen bedrijf: Schrijfzin. Toen begon het echte werk pas. Ik weigerde nog langer om zakelijke teksten te schrijven, zo saai, zo cliché, zo jaren ’90. Ik schreef natuurlijk mijn websiteteksten, op mijn eigen wijze. Ik keek niet hoe anderen dat deden. Ook probeerde ik te bloggen over mijn bedrijf en expertise. Maar oh jee, wat voelde dat al snel als marketing en pr. Te fake. In feite verloochende ik mijn eigen voormalige vakgebied, maar ik was zo vastbesloten om alleen nog mijn hart te volgen. Verkoperige teksten klopten niet meer bij wie ik was en wat ik wilde. Ik wilde alleen maar de échte verhalen delen, dichtbij mezelf blijven. Zo was ik mezelf aan het herontdekken op schrijfgebied.

Auteur worden
Toen vroeg Josje Feller of ik auteur wilde worden voor haar online platform Vrouw & Passie (V&P). Ik voelde me vereerd, ik was een trouwe lezer van V&P en leerde zo veel van de vrouwelijke ondernemers die daar publiceerden. Ik keek stiekem een beetje tegen ze op.

Niet-schrijfonderwerpen
Trillend als een rietje schreef ik mijn eerst blog voor V&P. Na drie blogs gaf Josje mij de feedback dat ik alleen maar schreef over niet-schrijfonderwerpen. Terwijl ik toch schrijfcoach- en –trainer was? Uhm… ja, maar hoe blog ik dan over mijn expertise, over mijn klanten? Dat wordt dan toch al snel heel verkoperig? En verkopen vond ik een heel vies woord.

Ze stelde me een paar vragen over mijn werk, hoe ik mijn klanten hielp. Ze vroeg me wat tips voor zichzelf. Ik trapte erin en vol passie gaf ik antwoord, ik deelde mijn kennis met haar. Josje lachte en zei: “Dat wil ik lezen in jouw blogs!” Toen pas viel het kwartje.

Eindredacteur en schrijfcoach
Tien blogs verder vroeg ze of ik de eindredacteur en schrijfcoach voor de auteurs van V&P wilde worden. Dit heb ik drie jaar gedaan en ik heb er zo veel geleerd. Ik gaf webinars en blogtrainingen aan de auteurs. Ik redigeerde alle blogs, zo’n tien per week. Ik leerde alles over ondernemen en ontmoette prachtige inspirerende vrouwen: van healers tot coaches, van yogatrainers tot financieel adviseurs. 

Bloggen over je onderneming 
Zo werd ik expert in mijn vakgebied. Ik ontwikkelde mijn eigen strategieën en trainingen. Hoe je kunt bloggen over je onderneming, je klanten en je expertise. Maar altijd op zo’n manier dat je dichtbij jezelf blijft. De échte verhalen!

Blogzin
Wil jij leren bloggen door het schrijven van echte verhalen? Vanuit jouw leven en jouw bedrijf? Doe dan mee aan de training Story & Blog voor ondernemers, zodat jij zichtbaar wordt en jouw blogs voor je gaan werken. 

2 thoughts on “Trillend als een rietje schreef ik mijn eerste blog”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: