Stekende pijn in mijn borst

Het is juni 2018 als ik voor het eerst een stekende pijn in mijn linkerborst ervaar. Nog nooit eerder heeft dit gevoel zich geopenbaard. Ik ben op vakantie in Italië en tijdens een dagtrip in Florence, voel ik ineens een pijnlijke plek die uitstraalt door mijn hele borst. Ik heb het gevoel dat mijn tepel in brand staat. Vol ongeloof ren ik een café binnen, op zoek naar het toilet. Ik trek zonder erbij na te denken mijn T-shirt en beha omhoog en bekijk mijn ontblote borst in de spiegel. Er is niks te zien. Geen vreemde verkleuring, geen deukjes, rimpels of andere oneffenheden. Er is ook niks te voelen. Geen verharding, streng of bobbel. 

Een bezoek aan de huisarts levert niks op. Er is niets verontrustends. Mijn pijn en ongemak zijn onverklaarbaar en er is geen enkele reden voor een doorverwijzing naar het ziekenhuis. 

Een korte tijd haal ik opgelucht adem, er is immers niets aan de hand. Ik negeer de pijn, maar de stekende scheuten blijven aanhouden en aanraking is zeer oncomfortabel. Er moet iets gebeuren. Ik ruil mijn beugelbeha in voor een beugelloos exemplaar en doe, zodra ik thuiskom, mijn beha uit. De pijn vermindert iets en is minder vaak aanwezig, maar de borst blijft gevoelig en mijn ongerustheid groeit. 

Borstweefselbehandeling
Een jaar later maak ik voor het eerst kennis met een borstweefselbehandelaar die mijn klacht aanhoort en het borstweefsel behandelt. Het weefsel rondom de pijnlijke plek voelt stug en gespannen aan. Zij zorgt er met haar behandeling voor dat de borst beter doorbloed wordt en het lymfevocht weer vrijuit kan stromen. Na de eerste behandeling merk ik direct dat er ontspanning optreedt en voelt mijn borst zacht en pijnloos aan. Na twee behandelingen ben ik vrijwel klachtenvrij. 

Wat zie je op een thermogram?
Inmiddels ben ik zelf opgeleid tot borstweefselbehandelaar en ben ik nieuwsgierig naar wat voor beeld een thermogram van mijn borsten oplevert. Ik maak een afspraak bij Happy Healthcare. Bij een thermogram worden er met een infraroodcamera (warmtecamera) beelden gemaakt van de borsten en komen fysiologische processen in beeld. De camera meet de temperatuur aan de oppervlakte van de huid en zet dit om in kleurbeelden waarbij alle, ook zeer kleine, temperatuurverschillen worden gemeten.

Als zich in je lichaam iets ongewoons afspeelt, zoals een ontsteking – wat een voorstadium kan zijn van een ernstiger aandoening – is dat op huidniveau voor de camera ‘zichtbaar’. Je huid functioneert als een projectiescherm van de verschillende lichamelijke processen. 

Het rapport
Twee dagen later ontvang ik het rapport van Happy Healthcare per mail. Mijn ogen vinden de regels waarin de indicatie van zorg wordt vermeld. 

‘Thermische bevindingen geven een indruk van: 
Rechterborst: Laag niveau van zorg: beschreven thermische patronen zijn binnen de verwachte waardes.
Linkerborst: Laag niveau van zorg en twijfelachtig niveau van zorg vanwege thermische onregelmatigheden. Deze patronen moeten worden gecontroleerd op veranderingen.’

Het rapport meldt verder welke temperatuurverschillen er zijn gemeten en of dat in relatie staat met wat als ‘normaal’ beschouwd kan worden.

Marielle van Happy Healthcare verzekert mij dat ik bij haar terecht kan als ik vragen heb over het rapport. We spreken af dat we over een half jaar opnieuw een onderzoek inplannen om te kijken of er dan patroonveranderingen zichtbaar zijn. 

Borstgezondheid
Neem gerust contact op met mij als je je zorgen maakt om de gezondheid van je borsten of als je wilt weten welke preventieve maatregelen jij kunt nemen voor een optimale borstgezondheid.

En wil jij, net als ik, een thermografisch rapport? Neem dan contact op met Marielle van Happy Healthcare. Dit is een goed aanvullend instrument op borstweefselbehandelingen. Thermografie toont aan dat personen met een hoog niveau van zorg, na een reeks borstweefselbehandelingen een lagere indicatie van zorg krijgen. 

1 thought on “Stekende pijn in mijn borst”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: