Back to school – voor zelfstandig ondernemers

Wist je dat er momenteel in Nederland 1,2 miljoen zzp’ers zijn? En dat er jaarlijks ongeveer 168.000 Nederlanders een onderneming starten? Die allemaal een website willen? En daarna een nieuwsbrief, een blog, een e-book? Logisch, want je wilt je onderscheiden en jezelf en je bedrijf laten zien.

Als ondernemer ontkom je er niet aan: schrijven. Over je bedrijf, jezelf en je klanten. Je worstelt met je websiteteksten, je wilt nieuwsbrieven versturen om te verbinden met je (potentiële) klanten, je overweegt een e-book als gratis weggever. En wat dacht je van zichtbaarder worden via blogs en social media?

Het is veel. En schrijven over je bedrijf heb je vroeger op school nooit geleerd. Toch is het net zo’n must have als je financiële administratie. Het hoort er gewoon bij. En als je het je niet kunt permitteren om dat allemaal uit te besteden, is het handig om het zelf onder de knie te krijgen. Bovendien zijn de oude marketingstrategieën passé. We leven in een nieuwe tijd. Je mag authentiek zijn, je kwetsbaar opstellen, delen met de wereld wat jij te bieden hebt en waarom jij zo geniet van je werk.

Back to school dus!

Zelf doen of uitbesteden?
Ik ben er overigens geen voorstander van om alles maar uit te besteden. Als zelfstandig ondernemer ben je namelijk de directeur van je eigen bedrijf. Dus jij bepaalt en beslist. Alles kan lekker op jouw eigen wijze, op jouw manier. Dat is nou juist zo fijn. Natuurlijk zijn er dingen die je wilt en kunt uitbesteden. Mijn financiële administratie ligt ook in de handen van mijn boekhouder, maar ik wil er wel grip op hebben. Ik wil precies weten wat er in- en uitgaat.

Zo werkt het ook met al je ondernemersteksten. Als schrijven niet helemaal jouw ding is, doe je er verstandig aan om een tekstschrijver in te huren en/of je schrijfsels te laten checken door een eindredacteur. Maar jouw stem moet er wel in doorklinken. Jouw geluid, dus jouw schrijfstijl, jouw inhoud en jouw woordkeuze.

Daarom adviseer ik mijn klanten om het schrijven over hun onderneming zo veel mogelijk zelf onder de knie te krijgen. Alleen jij weet wat je meemaakt met je klanten, welke vragen ze jou stellen, waar je ze mee helpt, wat jou inspireert, waar jij je over verwondert, welke specifieke kennis je wilt delen met je volgers, abonnees en klanten.

Jij wordt zichtbaar
Dat begint al met je website. Die mag helemaal uitstralen wie jij bent en waar je voor staat. Anders voelt de bezoeker direct dat er iets niet klopt. Het geldt ook voor je nieuwsbrieven en blogs. Als het goed is schrijf je hierin over jouw belevenissen, over dat waar je goed in bent en geef je wat kennis, bijvoorbeeld in de vorm van tips, cadeau aan je lezers.
Als je kiest voor een gratis weggever, willen anderen jouw stem horen (in het geval van een podcast), jou in beeld zien (bij een video) en jouw woorden lezen (in een e-book).

Zelf het schrijven onder de knie krijgen
Je doet er als zelfstandig ondernemer dus goed aan om het schrijven, ook voor social media, zelf onder de knie te krijgen. Door het veel te doen, gaat het steeds makkelijker en sneller. De onderwerpen om over te schrijven liggen op straat, in jouw bedrijf, in je praktijk, in je hoofd. Het belangrijkste is dat je dat leert te zien, en dat je er zonder schroom of blokkade over blogt, Twittert, Facebookt of elders publiceert. Dan pas stijgt het aantal volgers, abonnees, fans en klanten. En dat is een must have voor ondernemers zoals jij en ik.

Pas als jij teksten schrijft die raken en kloppen bij wie jij bent en wat jij doet, gaat alles stromen en komen jouw ideale klanten vanzelf naar jou toe. 

Schrijfcoaching

Kun jij wel wat hulp gebruiken met het schrijven van je ondernemersteksten? Kijk dan op mijn website wat ik voor je kan betekenen.

2 thoughts on “Back to school – voor zelfstandig ondernemers”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: