Rusten in Zijn, juist nu

Met het lijden wat nu zo voelbaar nabij is, zijn velen van ons geneigd om iets te gaan doen. Of als het allemaal te veel wordt, ons van het lijden weg te keren. In dit blog wil ik je meenemen in wat ik in mijn Zijnsgeoriënteerde retraite van vorige week heb ontdekt. De bijdrage die je kunt geven door Zijn te herinneren, door de vreugde, de liefde en de zorgeloosheid van Zijn te ervaren.

Zijn is geen twee
‘Maar hoe kun je nou bijdragen door op je meditatiekussen te zitten? Wie heeft daar nou wat aan?’ Dat zijn heel logische vragen. Door je Zijn te herinneren en te ervaren, realiseer je je dat we geen twee-zijn. We denken onszelf los, maar de werkelijkheid is dat er een continuüm van Zijn is en dat we verbonden zijn. In het boeddhisme wordt dit interdependentie genoemd. Het een staat niet los van het ander. De grond van wie we zijn, is onverdeelde openheid.

Zijn is compassie leven
Zijn is ook inherent compassievol. Jouw ware aard is liefde en liefde ís compassievol. Het kan zijn dat, als je rust in Zijn, er een beweging opkomt om iets te gaan doen. Dat jouw bijdrage ook een uitingsvorm heeft. Dat kan, maar dat hoeft dus niet. Enkel doordat jij jouw Zijnsaard weer weet, draag je ook bij.

Zijn is niet kiezend
Zijn is ook niet-kiezend. Zijn kiest niet voor het een en tegen het ander. Dat wil niet zeggen dat je onderscheidingsvermogen wegvalt. Je ziet misschien wel helderder dan ooit wat bijdragend is en wat schadelijk is. Maar de verdeling dader-slachtoffer valt weg. Je bent aanwezig bij al het lijden. Want je ziet dat waar je naar kijkt ook Zijn is. Dat is met de conventionele geest niet te begrijpen, die kiest automatisch partij.

Hoe kan zoveel lijden nu Zijn zijn?
De kunst is hier om je Zijn te herinneren en met een open hart aanwezig te zijn. En steeds opnieuw te kijken en nieuwsgierig te zijn. Pema Chödrön, zij is een boeddhistische non en leraar schrijft hierover:

“Behind every struggle there is fear,
behind every fear there is vulnerability.
And behind every vulnerability,
there is the vast blue sky.”

Het is de blauwe hemel wat de grond is van ieders Zijn. Dat verenigt ons, dat zijn wij!

Spreekt dit je aan?
Wil jij Zijn leren kennen of opnieuw herinneren en ervaren? Deze vreugde deel ik graag. Je bent van harte welkom in mijn leerruimte voor Zijnsoriëntatie in Amsterdam voor mijn eendaagse retraites ‘Rusten in Zijn’

2 thoughts on “Rusten in Zijn, juist nu”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: