Rouwen is als leren roeien

Als je te maken hebt met een groot verlies in je leven ontstaat er veel onrust. Je leven staat op zijn kop en alles wat eerst normaal was, is nu allesbehalve gewoon. Als je rouwt gaan je gevoelens en emoties alle kanten op. Gisteren voelde je je eigenlijk best goed en vandaag kan je alleen maar huilen en zou je het liefst in bed blijven liggen met het dekbed over je hoofd getrokken. 

Het is net als leren roeien
Je zou het doorlopen van een rouwproces kunnen vergelijken met leren roeien. Na een verlies stap je in een roeiboot en kijk je eerst eens waar je wilt gaan zitten voor het beste evenwicht. Je pakt de roeispanen vast en bent al blij dat je niet meteen omslaat. Je vraagt je af waar je naartoe moet. Je kunt niet meer terug naar waar je vandaan komt, dat is voorgoed voorbij. 

Met de ene roeispaan ben je gericht op het verlies: je praat over degene die er niet meer is en haalt herinneringen op; je ruimt zijn/haar kleding op; je ervaart emoties als verdriet en eenzaamheid, maar misschien ook schuld en boosheid; je brandt een kaarsje en bekijkt oude foto’s. 

Met de andere roeispaan ben je gericht op herstel, het verder gaan met je leven: je doet dingen alleen die je eerst samen deed; je probeert een nieuw evenwicht in je relatie/gezin te vinden; je gaat weer sporten; spreekt af met vrienden; je gaat weer aan het werk.

Rondjes draaien
Het kan voorkomen dat je een bepaalde periode alsmaar rondjes blijft draaien, omdat je maar met één roeispaan roeit en even niet meer weet hoe je die andere moet gebruiken. Dat is heel normaal. 

Ieder rouwproces is anders. Het is niet vreemd als je na een vorig verlies na twee weken weer aan het werk kon, je nu misschien drie maanden thuis bent omdat het gewoon niet gaat. 

Het duale procesmodel
Deze twee manieren van rouwen worden het duale procesmodel genoemd. Dit is vormgegeven door Schut en Stroebe naar aanleiding van wetenschappelijk onderzoek. 

Als rouwende beweeg je steeds heen en weer. Het gaat erom dat je je eigen manier van ‘roeien’ weet te vinden die ervoor zorgt dat je je emoties niet negeert, maar dat je er ook niet in verdrinkt. Het is belangrijk dat je ruimte maakt en tijd neemt voor het voelen van de pijn en het verdriet, maar ook dat je afleiding zoekt en even helemaal niet met het verlies bezig bent. Voel je niet schuldig als je plezier hebt met vriend(inn)en of als je merkt dat je het afgelopen uur niet aan je overleden dierbare hebt gedacht. Dat heb je nodig om af en toe emotioneel bij te tanken. 

Kinderen zijn hier heel goed in. Zij zijn het ene moment ontzettend verdrietig en een paar minuten later zijn ze weer heerlijk aan het spelen.

Herstelgericht of verliesgericht rouwen
Iedereen heeft een onbewuste voorkeur voor herstelgericht of verliesgericht rouwen. De één zal zich een lange periode alleen met het verlies kunnen bezighouden, er steeds over willen praten en alleen maar aan het verlies kunnen denken. De ander wil of durft niet aan zijn/haar verdriet toe te geven en gaat heel hard aan het werk, gaat uit met vrienden en doet als het ware bijna alsof er niks is gebeurd.

Het is bekend dat vrouwen over het algemeen meer verliesgericht en mannen meer herstelgericht zijn. Dit kan voor onbegrip zorgen, zowel in de persoonlijke als in de werksfeer. Als je merkt dat dit gebeurt, probeer er dan over te blijven praten en probeer te accepteren/realiseren dat iedereen op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo rouwt, ook al dat niet makkelijk. 

Rondjes draaien
Is het één beter dan het ander? Nee zeker niet. Maar als je je gedurende een langere periode maar met één van de twee bezighoudt, ga je als het ware rondjes draaien en raak je nog meer uit balans.

Als je het gevoel hebt alleen maar keihard aan het werk te zijn om niks te hoeven voelen of je bent alleen bezig met je verdriet en het gemis en je bent niet in staat om af en toe de draad weer op te pakken, kan het goed zijn om hulp te zoeken. 

Rouw- en verliescoaching
Ik kan er als rouw- en verliescoach niet voor zorgen dat de pijn verdwijnt, maar ik kan wel samen met jou onderzoeken hoe je een beter evenwicht kunt bereiken. Als je meer informatie zoekt over rouw, wat het met je doet en tips om je te ondersteunen in je rouwproces, download dan mijn gratis e-book. Je bent ook van harte welkom voor een kennismakingsgesprek via telefoon of Skype.

3 thoughts on “Rouwen is als leren roeien”
  1. Inderdaad een mooie metafoor voor rouwen! Het rondjes blijven draaien en vastzitten voor een bepaalde periode komt mij bekend voor. Ik geloof dat het belangrijk is dat men beseft dat dit geen lineair proces is en dat rouw er voor iedereen weer anders uitziet.

  2. Interessant om hier te lezen over rouw en de verschillende processen. Ik kan mij voorstellen dat verliesgericht rouwen de eerste periode dominanter is. Je weerbaarheid heeft er wellicht ook een invloed op. Je hebt natuurlijk kracht nodig om te herstellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: