Ook jij kunt je angst voor geld tackelen

Patricia mailt me: ‘Elma, kan ik even met je Skypen of Zoomen? Ik word soms gek van mezelf. Mijn inzicht en verhouding met geld is gewoon niet optimaal. Ik maak soms gekke keuzes, dan weer heel lang bang om het uit te geven en dan opeens weer te royaal. Het voelt of geld hebben een probleem is.’

Patricia is zeker niet de enige. Franka houdt me staande tijdens een netwerkbijeenkomst. Ze vraagt me: “Elma, weet je, ik heb meestal niets met geld. Het mag er zijn. Ik vind het prima. Van de andere kant vind ik er van alles van. Gaat het boek dat je schrijft hierover?”

Geld is goed
Herkenbaar. Het geld staat je dan flink in de weg. Het maakt niets uit of je dan veel of weinig geld hebt. En ja, daar schrijf ik over in mijn boek met als werktitel ‘Geld is goed’.

Geld maakt het ons duivels moeilijk
Ja, denk ik dan, het lijkt wel of geld het ons duivels moeilijk maakt. Alles wat in ons leeft, projecteren we op geld. Vinden we bijvoorbeeld dat machtige mensen arrogant zijn? En ze zijn ook nog rijk? We creëren dan een overtuiging zoals: ‘Veel geld hebben maakt arrogant’. Of:’ Veel geld zorgt ervoor dat je manipuleert, want dat doen machtige mensen’. Zoiets en jouw variant van een overtuiging kan er mogelijk mooi bij aansluiten.

Geld kan niets fout doen
Maar, lief mens, geld is energieneutraal! Het is gewoon een neutraal ruilmiddel! Wat jij ermee doet of hoe je eraan komt, dat maakt het verschil. De reclames van de Triodos bank vind ik dan ook altijd geweldig, dat neerkomt op: Geld is goed of slecht. Het is aan jou welke keuze je maakt.

Mannen versus vrouwen
Die keuze, wat jij van geld vindt, maak je voor 2 geldstromen:
* uitgaven
* ontvangsten 

Ik ga nu generaliseren, maar veel vrouwen hebben geen enkel probleem met geld uitgeven. Althans volgens hun mannen. Daarentegen zijn mannen weer goede investeringen. Zij ontvangen makkelijker geld.

Vrouwen hebben veel moeite met ontvangen in het algemeen. Vooral moeders, toch? Hoor je het jezelf al zeggen, of je vriendin: ’Dat ene leuke jurkje laat ik maar hangen, want mijn kind heeft ook iets nieuws nodig.’ 

Ben jij ondernemer?
Moeite met ontvangen vind ik een ernstige zaak, vooral voor de ondernemers onder ons. En hoe zit het bij jou? Streef jij het beste voor je klanten na, maar voel je die weerstand om die hoge factuur te versturen? Of misschien wil jij wel stoppen met je goedkope diensten, omdat je meer waard bent, maar dan moet je zichtbaar worden. Help! Of durf je geen herinneringsmail te verzenden als een klant ongevraagd uitstelt om je factuur te betalen. Of nog leuker, een klant een dienst weigeren wegens te veel openstaande facturen. 

Het schaadt de relatie
Nee, die situaties met die facturen is zeker lastig. Het excuus? Als je je klant hierop aanspreekt, dan schaadt het (mogelijk) de goede relatie. Uh, dat is de omgekeerde wereld. Een goede relatie is toch een win-win relatie?! Het is een uitwisseling van waarden: zij worden geholpen en jij ontvangt geld. Dat is het principe van ondernemerschap, anders zijn we met vrijwilligerswerk bezig. 

Heb je geen bedrijf?
Hetzelfde geldt voor loondienst: je verhuurt jezelf voor x uur per week en je ontvangt hiervoor geld zoals is afgesproken. Jij gaat je baas toch ook aanspreken als je je loon op de 30e nog steeds niet hebt ontvangen?! 

Oordelen en angsten
We geven veel, maar hebben de neiging om er weinig voor terug te ontvangen qua geld. Dus onszelf af te sluiten van deze geldstroom. Hierover hebben we zoveel oordelen en angsten. Oh ja, ook ik. Wees gerust, ik was een expert om mijn angsten voor geld te voeden. Soort van Koningin van de angsten. Alleen ik ben me er nu wel bewust van en graaf telkens een laagje dieper in mijn geldbewustzijn.

Zelfkritiek
Er zijn momenten dat ik bij een klant moeite heb om geld te ontvangen. Ik projecteer dan van alles op dat geld. Bijvoorbeeld dat mijn werk te weinig waarde heeft, ondanks dat de klant blij is. Als het werk mij gemakkelijk afgaat, dan vind ik het zielig voor die klant, omdat hij geld verliest aan mij.
Of als er te veel signalen zijn dat ik goed verdien, dan heb ik de angst dat iemand jaloers wordt, ook al werk ik er hard voor. Schaamte en schuldgevoel zijn alom aanwezig.

Ontspoorde mind
Ik ben dan rijp voor een psycholoog die zegt: ‘Gedachtekronkels die ontsporen. Persoonlijke logica gebaseerd op angsten. En die angstige gedachten projecteren we vervolgens fijntjes op geld.’

Raar, want geld is energieneutraal. Ja, geld is energie, want alles is energie, zoals Einstein ons heeft geleerd. Weet je het nog: E=mc2?

Energie is als een magneet
Ervaar je angsten, dan trek je angsten als een magneet aan, in allerlei hoedanigheden. Denk je angstig over geld en wil je het dus niet echt hebben, dan helpt de kosmos je reuzegoed. Het geld blijft angstig ver weg, hoe hard je er ook om fluit.

Je denkfout oplossen
We maken dus denkfouten over de betekenis van geld. Einstein leerde ons ook dat een probleem altijd op een ander niveau opgelost kan worden. Door anders te denken. Je overtuigingen over geld te veranderen.

Hoe doe je dat?
Begin rustig en start met het geld te omarmen met meer liefde. Ongelofelijk? Ach, een beetje meer liefdevolle dankbaarheid kan nooit kwaad. Probeer het uit als je een rekening betaalt met dankbaarheid. Of geld ontvangt van die ene klant die eindelijk eens die factuur betaalt.

Het is het waard
Wil je weten waarom geld het waard is om te omarmen? Volg mijn schrijverspad, ontvang verhalen, quotes, bronnen over geld totdat mijn boek er is. Het legt je kijk op geld onder de loep waardoor alle geldzaken makkelijker gaan. Meld je hiervoor aan bij zelfboekhouden.org/geld-is-goed.

8 thoughts on “Ook jij kunt je angst voor geld tackelen”
    1. Dank Anne-lies, hoe bizar is het dat het onderwerp geld en de rol die het speelt in ons leven wel heel sterk tot de kern wordt gebracht tijdens deze crisis door de coronavirus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: