Onzekerheid is alleen ruikbaar voor mensen

De stilte is hoorbaar. Ze slikt en kijkt me onzeker aan. Haar blik lijkt te zeggen: ‘Wat wil ze nou horen van me?’ Nogmaals herhaal ik mijn vraag. “Hou je van jezelf?” Ze begint te vertellen. Eerst aarzelend maar al snel is het een ware waterval van woorden die eruit willen, moeten. Haar woorden geven het antwoord. Ze heeft zich als klein meisje afgewezen gevoeld. Haar gevoelens hebben voeding gevonden in haar onzekerheid. Bewust? Nee, dat zeker niet. Ze vindt het moeilijk om van zichzelf te houden.

Goed geworden in geen zelfvertrouwen
Gevoed door haar eigen onzekerheid is dit gevoel gegroeid. Ze is er heel goed in geworden om geen vertrouwen te hebben in zichzelf. Daar heeft ze zich blijkbaar in bekwaamd de afgelopen jaren.  Alles wat je oefent en keer op keer toepast, daar word je heel goed in. Of dit nu iets positiefs of negatiefs is. Dat maakt voor je brein helemaal niets uit.

Durven zingen
Tijdens de sessie vertelt ze me: “Ik wil zingen.” De tranen biggelen over haar wangen. Na een aantal vragen van mij blijkt dat ze al heel lang niet meer durft te zingen. Ze voelt zich er onprettig bij en durft al nauwelijks haar mond open te doen. Laat staan dat ze gaat zingen op een podium. Als de emoties zijn gaan liggen, zie ik dat haar lichaam zich nog wat beter ontspant. “Nu is een goed moment om opnieuw te gaan ontdekken” zeg ik tegen haar. Ik wacht even. “Wil je nu zingen?” Ze knikt. Het blijft even stil. Dan begint ze te neuriën. 

Wie is zij nou helemaal?
“Nu begrijp ik waarom ik me zo voel” zegt ze na de hypnosesessie. Het niet gezien zijn heeft haar in haar eigen onzekerheid gesterkt. Ze is er vervolgens een verhaal van gaan maken in haar hoofd. Dat ze niet goed genoeg is en het niet kan. Want wie is zij nou helemaal?

De onzekerheid is alleen ruikbaar voor mensen
Door het bekrachtigen van haar eigen onzekerheid heeft dit behalve in haar hoofd ook een plek in haar lichaam gevonden. Als dat gebeurt, lijkt het wel of het lichaam dit uitzweet door de huidporiën.  Zo kan het door andere kinderen of volwassenen worden opgepikt. Dit gebeurt onbewust. Een hond waar je bang voor bent, ruikt dat je bang bent. Zo lijkt het met onzekerheid ook te zijn. Het is dan alleen ruikbaar voor mensen. Ragfijn wordt er door anderen opgevangen dat je onzeker bent of een laag zelfbeeld hebt. Er worden subtiele signalen door je lichaam en brein gegeven aan de buitenwereld. Deze signalen ontstaan doordat de signaalgever ervan overtuigd is dat het zo is. En als het zo is, gaat iemand dat ook uitstralen. Waarna het dus door andere mensen om je heen kan worden opgevangen en gelezen. 

Veranderen van gevoelens en emoties kost tijd
Een emotie en gevoel veranderen kost heel veel tijd. Wat er is ingesleten moet als het ware weer uitgesleten worden. Hypnose leent zich hier goed voor. Versneld leer je dan te vertrouwen op jezelf door het gevoel te veranderen. En omdat het gevoel verandert, zal de rest ook veranderen.

Uit volle borst
Een paar weken na de tweede hypnosesessie krijg ik een berichtje van haar moeder: “Ze is enorm gegroeid en gaat nu rustig op het podium staan. Precies zoals ze voor ogen had. Ze zingt uit volle borst en gaat ervoor om haar droom uit te laten komen.”

Het is maar net wat je inslijt
Emoties bepalen heel veel. Wanneer je brein steeds de bevestiging krijgt van een bepaald gevoel word je daar fantastisch goed in. Het is maar net wat je inslijt. Is er bij jou ook iets ingesleten dat je niet prettig vindt? Ik verneem graag jouw reactie. Stuur me een email: kailosinzichten@gmail.com

0 thoughts on “Onzekerheid is alleen ruikbaar voor mensen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: