Omdat je er andere mensen mee helpt

De meesten van ons kennen ze wel. De minibieb die je vaak tegenkomt onderweg als je aan het wandelen bent of zomaar een rondje door de wijk loopt. In die kastjes zitten boeken die mensen eigenlijk weg willen doen, maar ze op deze manier een tweede kans geven. Je mag er een boek uithalen of je kunt er een boek instoppen.

Kastjes voor de geest
Minibiebs zijn ontstaan in 2014/2015. Veel bibliotheken moesten sluiten en ook sommige boekwinkels sloten hun deuren omdat ze het niet meer konden bolwerken. Er ontstonden allerlei initiatieven om dit een beetje op te vangen. Regelmatig komt het voor dat je een boek leest en het vervolgens in de kast zet om er daarna niet meer naar om te kijken. Het boek staat daar maar te staan, terwijl iemand anders er misschien plezier aan zou kunnen beleven. Het zijn kastjes voor de geest. Je kunt ze natuurlijk ook naar de Kringloop brengen, maar hoe leuk is het om er een zelf te maken en in je voortuin te zetten. Tegenwoordig worden er ook films, cd’s en tijdschriften ingelegd. Zolang het op je eigen terrein is, mag je het kastje plaatsen. Als het op openbaar terrein staat, moet je toestemming vragen aan de gemeente.

De leeskist in Zwitserland
Tijdens mijn vakantie in Zwitserland zag ik een leeskist. Aan de buitenkant was niet te zien waaruit de inhoud bestond.

Hij stond op een mooie plek naast een bankje met prachtig uitzicht. Omdat ik nieuwsgierig ben, wilde ik wel eens weten wat erin zat. Hij was van metaal en stond redelijk hoog boven de grond. Toen ik hem eindelijk open had gekregen, bleek dat er boeken en tijdschriften inzaten. Voor kinderen en volwassenen. Ook zat er informatie over de regio in. En een schriftje met pen, bedoeld als gastenboek. Je kon dus op dat bankje gaan zitten, een boek uit de kist nemen en lekker een poosje gaan zitten lezen. Daarna moest het boek dan weer terug in de kist. Sommige tijdschriften kon je meenemen. Dat stond duidelijk aangegeven. Ik heb op drie plekken zo’n kist gezien. Een geweldig idee; een minibieb maar dan anders.

Buurtkastjes in opmars tegen verspilling
Maar er is nog iets anders. Er zijn ook kastjes waar andere dingen inzitten. Ze worden ook wel buurtkastjes genoemd. Dit zijn kastjes van de Stichting SoGoed met als motto: Liever delen dan verspillen. Het doel is om mensen die het minder hebben te helpen en zo ook een socialere buurt te creëren. Het idee komt uit Amerika waar het al langer bestaat.

De kastjes van deze stichting worden gemaakt door de werkplaats van Reakt die bij de Parnassia groep hoort. Daar werken mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en op deze manier hebben ze een zinvolle dagbesteding. In de kastjes zitten houdbare levensmiddelen. Je kunt er iets indoen en mag er ook iets uithalen. In het begin werd er wat uitgehaald als het een beetje donker was. Men schaamde zich ervoor. Maar langzamerhand is dat veranderd en gebeurt het ook op andere tijdstippen. Bij de Stichting SoGoed weten ze precies waar deze kastjes staan en kun je er ook een bestellen. Inmiddels zijn er al heel veel kastjes, verspreid over heel Nederland.

Kijk eens om je heen
Door de hoge inflatie en de hoge energieprijzen komen steeds meer mensen in de knel te zitten en hoe fijn is het dan als je weet dat er anderen zijn die aan jou denken. Je hoeft je niet te schamen als je er iets uithaalt en niets kunt terugzetten. Het is erger als er voedsel verspild wordt. Kijk eens om je heen als je een rondje door de buurt maakt. Misschien kom je er wel een tegen en kun je er meteen iets indoen.

1 thought on “Omdat je er andere mensen mee helpt”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: