NLP: Wat kun je ermee?

Hoe fijn zou het zijn als jij je eigen gedachten en stemming kunt sturen? En hoe effectief is het als jij je communicatie en gedrag zo kunt veranderen dat je effectiever of succesvoller wordt in alles wat je doet? Dat wil jij toch ook? En dat kan! Want NLP is de sleutel tot jouw eigen succes.

Wat is NLP?
Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) gaat over hoe je de wereld om je heen waarneemt en hoe je daar vervolgens op reageert. Neuro verwijst naar de interactie tussen de zintuiglijke waarnemingen en je centrale zenuwstelsel. Linguïstisch verwijst naar de taal en non-verbale communicatiesystemen die je gebruikt om jouw denkpatronen (jouw gedachten en jouw werkelijkheid) betekenis te geven. Programmeren verwijst naar het ontdekken van jouw automatische denk- en gedragspatronen en het vermogen ze te veranderen.
Klinkt dat wat vaag? Dat begrijp ik helemaal. Toch is NLP ontzettend praktisch, want het biedt een gereedschapskist met tools die je dagelijks kunt inzetten in zowel werk- als privéleven. Ik licht het toe. 

Zintuiglijke waarneming
Iedereen neemt dezelfde buitenwereld waar via de zintuigen. Deze zintuiglijke waarnemingen zet je om in communicatie en gedrag. Waarom reageert toch iedereen anders op de buitenwereld? Omdat de subjectieve informatie objectief wordt gemaakt door de hersenen. Op basis van jouw waarneming en de filtering van de informatie, vorm je vanuit terugkerende gedachtepatronen jouw gedrag.

Jouw gedachtepatronen
Jouw gedachtepatronen zijn opgebouwd uit beelden, geluiden, gevoelens, interne dialoog, geur en smaak. Je filtert alle informatie die je ontvangt door onbewust dingen weg te laten, te vervormen en te generaliseren. Jouw gedachten en stemming sturen je gedrag, of dit nu wel of niet op feitelijke waarneming berust of vanuit terugkerende patronen.
Als je NLP toepast, word je je bewust van je waarnemingen, gedachtepatronen en gedrag, zodat je, waar nodig, blijvende veranderingen in je communicatie en gedrag kunt maken en tot betere resultaten kunt komen.

Wat levert het je op?
Dat is voor iedereen anders. Ik heb veel mensen mogen interviewen die een NLP-training hebben gevolgd. Omdat iedereen andere leerdoelen heeft, gaat iedereen voor een ander resultaat. Een aantal quotes van de mensen die ik heb geïnterviewd:

Communicatie met anderen “Ik heb mijn arsenaal kunnen uitbreiden met tools die mij zowel verdieping als verbreding bieden. Ik ben echt gegroeid in mijn communicatie met anderen. De kunst is altijd om hetgeen ik wil op zo’n manier te verwoorden, dat ik de ander ermee bereik. Het mooie van NLP is dat je allerlei praktische tools en taaltips in handen krijgt waardoor je beter en sneller je doel bereikt.”

Verbinding met mijn publiek “Zo leerde ik bijvoorbeeld dat iedereen via zijn zintuigen waarneemt en vaak een dominant zintuig heeft (horen, zien of voelen). Als ik een presentatie geef aan een grote groep, houd ik daar rekening mee. Behalve tekst en plaatjes, gebruikte ik muziek. De stemming zat er meteen goed in en ik maakte verbinding met mijn publiek.”

Rust en vertrouwen “Behalve mijn eigen persoonlijke ontwikkeling, in de breedste zin van het woord, wilde ik heel concreet leren hoe ik duidelijker uit mijn woorden kon komen; ik merkte dat anderen mij niet altijd goed begrepen. En ik zei altijd ‘Ik ga het proberen…’ i.p.v. ‘Ik ga het DOEN!’. Door dingen niet meer te ‘proberen’, maar gewoon te DOEN, is er een enorme rust en vertrouwen ontstaan in mijzelf. Ook ontdekte ik dat ik vaak doelen van een ander najaagde, helemaal niet mijn eigen doelen. Die heb ik dus mooi overboord gegooid en ik luister voortaan altijd naar mijn hart.”

Zonder te oordelen “Op mijn werk ga ik ieder gesprek aan zonder te oordelen. Ik laat anderen in hun waarde, ik luister beter, laat ze uitpraten en vraag door. Ook ben ik zelf veel opener en zichtbaarder naar mijn collega’s toe. Ik heb nu zo veel meer vertrouwen in mijzelf en in anderen. Het effect is dat mensen mij ook veel meer in mijn waarde laten en dat er naar me wordt geluisterd. Ik heb mijzelf teruggevonden.”

Wat heeft NLP mij opgeleverd?
NLP heeft mijn leven op alle fronten verrijkt. Ik ben bewust geworden van wat ik echt belangrijk vind in mijn leven. Ik weet nu welke waarden mij aansturen, via welke zintuigen ik het leven tot mij neem, wat me dat oplevert, wat de kracht is van taal, wat mijn drijfveren en talenten zijn. En ik ben me ongelooflijk bewust van de invloed van mijn gedrag op anderen. Ik heb respect voor anderen en open mijn hart en geest voor nieuwe mensen en ervaringen. Want we zijn verbonden, ook al zijn we verschillend. Ik leef mijn leven nu veel meer vanuit mijn kern, omdat ik mijzelf beter heb leren kennen. En nog zo veel meer. Voor mij is het belangrijkste resultaat dat ik mijn dromen nu durf te doen.

0 thoughts on “NLP: Wat kun je ermee?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: