Misschien hebben gevoelens ook wel gevoel

Voelen is iets dat we altijd en overal doen, wat altijd aanstaat, maar soms wordt weggestopt. Gevoel vult gebarentaal en gesproken taal aan. Niet alles is met woorden uit te leggen. Wel kan alles gevoeld worden. 

Soms zijn er geen woorden voor
Af en toe dan wil ik iets uitleggen, waar er wat aan schort en het niet lekker loopt. Met name als iemand bij mij komt voor een astrologisch consult kan ik niet altijd alles benoemen. Simpelweg omdat er soms geen woorden voor zijn. Het gevoel dat ik waarneem bij iemand doordat ik de horoscoop aflees, aftast en voel, is soms niet te vangen in woorden. Hoewel praten me goed afgaat en ik veel kan beschrijven, uitleggen en verduidelijken, lukt dat lang niet altijd met alles.

Voelen staat altijd aan
Voelen is iets dat altijd aanstaat, vaak onbewust en niet zo op de voorgrond aanwezig, maar het is er altijd. Het is al veel langer bij ons dan het praten en ligt ook in andere gedeeltes van onze hersenen opgeslagen. Er zijn meer gebieden in ons hoofd die worden ingezet om te voelen. En zelfs als we ons inbeelden dat we iets voelen, is het zichtbaar op hersenscans. 

Gevoel verduidelijken via lichaamstaal
Gevoel verduidelijk ik veelal met lichaamstaal. Dit kan zijn via gebaren. Door gebaren van met name mijn handen toe te voegen aan mijn woorden versterk ik de taal die ik gebruik. Wat ik, zeker als ik in connectie sta met mijn gevoel, geregeld doe en toepas. Bewust weet ik dat meestal wel. Vaak zet ik dit extra middel in om iets nog beter te kunnen verduidelijken en aan te geven zonder dat ik me daar direct bewust van ben. Een andere manier van het uiten van lichaamstaal is door gezichtsuitdrukkingen en expressies; ook houding en uitstraling doen mee.

Alles voelt
Praten is in onze maatschappij een manier van communiceren die zeker dominant aanwezig is. Mensen praten. Vaak en veel wordt er gepraat, overlegd, vergaderd, getelefoneerd. Praten is hoog gewaardeerd en is ook een goed middel om iets over te dragen als het om kennis gaat. Informatie uit te wisselen en te verduidelijken. Als iets tenminste is te verduidelijken met woorden en taal die gesproken wordt. Gesproken taal is pas veel later ontwikkeld dan voelen. Alles voelt. Van olifant tot varken en van vis tot mier. Zelfs een atoom voelt. Evenals een eencellige. 

Gevoel verdwijnt niet zomaar
Taal is nodig om te kunnen liegen; dat kan gevoel niet. Wel kan het niet goed begrepen of geïnterpreteerd worden. Gevoel kan moeilijk worden weggestopt of opgeborgen. Wordt dat geprobeerd, dan is het er nog steeds, alleen is het er dan vaak niet meer bewust. Onbewust wel. Weggestopt wil niet zeggen dat het verdwijnt. Juist niet.

Het niet willen voelen
Vaak proberen we ongewenste gevoelens weg te stoppen, te begraven als het ware. Het niet willen voelen van gevoel is waar dan ook nog mee geworsteld wordt. Ongewenst en niet welkom. Ze krijgen geen ruimte en worden zeker niet voor vol aangezien. Na jaren vormen ze een onoverkomelijke blokkade. Waar op wordt stuk gelopen, tegenaan gelopen en soms geschopt. Een reusachtige drempel om overheen te stappen. Megahoge bergen, maar nog altijd niet erkend. Verstopt achter een muur begraven onder een hoop zand. Er omheen lopen of het aan de kant schuiven lukt niet, ondanks verwoede pogingen.

Gevoel is er niet voor niets
Gevoel kan je adopteren, dan is het van een ander. Het kan besmettelijk zijn. Alleen zelf een gevoel willen beleven of het delen kan een keuze zijn. Voelen is belangrijk. Luister dus naar je gevoel. Het is er niet voor niets. Vandaar dat gevoelens groeien en je iets willen vertellen, leren, meegeven. Zodat gevoel kan blijven stromen en kan doen wat er nodig is. Het laten ervaren van iets dat een belangrijk signaal geeft en zo voorkomt dat het een angst, trauma, vooroordeel of beperking gaat worden. 

Vaak kom ik gevoel tegen op de meest donkere en onooglijke plekken. Stoffig van lang geleden, vers van net gebeurd. In het donker zit het daar te wachten om gezien te worden, erkend en doorleefd. 

Misschien hebben gevoelens ook wel gevoel!
Erkennen van gevoelens, ze zien en doorleven, daar draait het vaak om in mijn vak als hypnotherapeut. Zo wordt de gevoelige lading van emoties die prikkelt en persoonlijk van alles teweegbrengt veranderd en een stuk lichter.

Er is altijd meer mogelijk dan je denkt. Benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Neem dan contact op: kailosinzichten@gmail.com.

2 thoughts on “Misschien hebben gevoelens ook wel gevoel”
  1. Mooi, Natasja, zoals je alle facetten van voelen benoemt. Het is zo belangrijk ze te omarmen, maar vaak zo lastig. Dat merk ik zelf en in mijn praktijk. Mooi dat jij mensen daarin kunt en mag begeleiden.

    1. Dank Willy. Voelen is heel belangrijk en ze omarmen ook. Lastig soms maar o zo nodig. Ze mogen er allemaal zijn en juist daardoor ontstaat er ruimte.
      Het begeleiden van mensen hierin is heel dankbaar werk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: