Hij komt eraan: Mijn eerste kinderboek

Mijn kinderen waren nog geen week oud en ik begon al met voorlezen. Mijn baby op m’n borst die rustig werd van mijn stem en het ritme van de woorden. De Nijntje-boekjes, ‘Jij bent de liefste’ van Hans & Monique Hagen en ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ van Sam McBratney waren favoriet. En nu lanceer ik mijn debuut om aan deze reeks voorleesboeken toe te voegen. Wow, een droom die uitkomt.

Ik bleef voorlezen, het werd ons voor-het-naar-bed-gaan-ritueel. Samen rustig en liefdevol de dag afsluiten. Met mijn peuter dicht tegen me aan, plaatjes kijken en aanwijzen. Daarna toe ze kleuter waren, woordjes leren, de woordenschat vergroten aan de hand van het boek dat we samen lazen. Vanaf groep 3 leerden ze zelf lezen, dan deden we het om en om: hij 1 pagina, dan ik weer 1 pagina.

Onder m’n oksels
Ook mijn stiefkinderen, die 3 en 5 jaar oud waren toen ze in mijn leven kwamen, vonden het heerlijk om voorgelezen te worden. Toen ze wat groter werden, op het bed met m’n stiefdochter (duim in de mond) onder mijn linkeroksel en mijn jongste zoon (brilletje op) onder mijn rechteroksel. Oh wat koester ik die herinneringen.

Naar de bibliotheek
Ze bleven het fijn vinden tot en met groep 7! In de bovenbouw van de basisschool werden Mees Kees, de Fantasia boeken, de Boze Heks en Dolfje Weerwolfje favoriet. En iedere maand gingen we naar de bibliotheek waar we urenlang rondstruinden en met stapels boeken weer naar huis gingen.

Mijn meisjes-, moeder- en schrijversdroom
En nu heb ik zelf een kinderboek geschreven. Wow! Het is een meisjes-, moeder- en schrijversdroom die uitkomt. Het manuscript van ‘Elfjes bestaan’ lag al een paar jaar op de plank in mijn computer. Maar ik zocht nog een illustrator en had jarenlang niet door dat zij vlakbij was. Maureen Hennep woont letterlijk bij mij om de hoek en is al zes jaar een klant van me. Dat ze prachtig kan tekenen wist ik dus allang. En toch was het nog niet de tijd denk ik.

Ik ging opruimen
Pas tijdens de coronacrisis werd mijn agenda leger en leger. Er ontstond ruimte in mijn hoofd, ik kreeg het ene na het andere briljante idee en ik ging opruimen. Eerst de garage, toen de puberkamers, de rest van het huis en op het laatst was mijn computer aan de beurt voor een grote schoonmaakactie.

Alles is liefde
En daar lag hij; mijn manuscript ‘Elfjes bestaan’. 34 Elfjes, mooie gedichtjes van 11 woorden, met een fijn ritme, geïnspireerd op mijn eigen jeugd en moederschap. Gedichtjes over oma en opa, de katten, op reis op papa’s rug, de knuffels, bij mama op de fiets, oneindig kunnen spelen, wegdromen op de schommel en liefde. Heel veel liefde. Want dat is mijn levensmotto: Alles is liefde.

Fantasie
Als schrijfcoach houd ik mij dagelijks bezig met taal, boeken, lezen, schrijven. Daarom verwoordde ik het in mijn synopsis naar Droomvallei Uitgeverij als volgt: Het is mijn doel om kinderen al voor te lezen vanaf de geboorte, omdat dit zo belangrijk is voor het taalbegrip, de woordenschat en leesplezier. Daarbij vind ik het belangrijk dat jonge kinderen, die zelf nog niet kunnen lezen, hun fantasie voortdurend prikkelen door bijvoorbeeld tekeningen/illustraties, afgestemd op hun leeftijd. Fantasie is namelijk rijkdom; laten we dat koesteren. 

Deze missie komt vanuit mijn tenen. Ik hoop met dit boek:

 • Ouders en grootouders te motiveren om te genieten van het samenzijn met hun (klein)kind dicht tegen zich aan; een liefdevol en intiem voorleesmoment voor hen samen.
 • Kinderdagverblijven, (kleuter)leerkrachten en ouders/opvoeders te motiveren om het taalbegrip, woordritme, de woordenschat en fantasie van hun kinderen/leerlingen te stimuleren.

Nationale Voorleesdagen
‘Elfjes bestaan’ verschijnt in januari 2021, vlak voor de Nationale Voorleesdagen. Er is werk aan de winkel, want ik ga de kinderdagverblijven en kleuterklassen van basisscholen benaderen om voor te komen lezen. En ik heb nog veel meer in petto. De volgende keer vertel ik over Maureen, mijn illustrator, want zonder haar was dit boek er niet gekomen.

Bestellen
Je kunt ‘Elfjes bestaan’ al bestellen op de website van Droomvallei Uitgeverij. Dan ben jij een van de eerste (voor)lezers, dat is gaaf. Het boek is ook superleuk om als kraamcadeau te geven, voor kinderverjaardagen of aan oma’s en opa’s natuurlijk.

7 thoughts on “Hij komt eraan: Mijn eerste kinderboek”
 1. Jaaaaa! Ik ben het hartgrondig met je eens❤️Ook mijn dierbaarste herinneringen aan de kindertijd van mijn drietal zijn verbonden met voorleesrituelen bij het slapengaan. Volgens mij geef je kinderen zo een enorme schat mee.
  Gefeliciteerd en wat bijzonder dat jouw kinderboek al jaren op de digitale plank lag.

  1. Koesteren die fijne herinneringen Susan. En wie weet mogen we het nog een keer ervaren als we oma worden. Hope so!

 2. Voorlezen voor het slapen gaan, ik vond het samen met mijn kinderen ook heerlijk! Een tijd om te koesteren.
  Nu is het tijd om kleinkind(eren) voor te gaan lezen. Leuk maar toch anders.
  Ben heel benieuwd naar de jouw Elfjes, ik heb je boek meteen besteld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: