Met mate

‘Hmmm, als ik jou zo hoor, zie je deze manier van eten nog steeds als een dieet in plaats van als een levensstijl,’ merkt mijn diëtiste aan de andere kant van de Skype-conversatie op. Ik frons mijn wenkbrauwen en zie de twinkeling in haar ogen. Of is die twinkeling een vuiltje van vieze kindervingers op het scherm van mijn laptop? Ik schraap zachtjes met mijn nagel over het scherm, het was duidelijk een vlek van het een of ander. En bij nadere inspectie zie ik dat het een collectie vlekken is.

Mijn verschuiving in focus en mijn frons hebben duidelijk haar vraag beantwoord, want ze schakelt subtiel over naar haar voedingsadvies voor tijdens de komende vakantie. Wetende dat ik vanzelf zal erkennen dat het langzaamaan al een levensstijl wordt. 

Geoorloofd zondigen
Ze heeft mijn interesse snel te pakken als ze haar volgende vraag stelt: ‘Eet je ook wel twee keer per week iets dat je niet mag?’ Ja, die ruimte is heerlijk. Maar ik dacht dat het schijnruimte was, onder het mom van: als je weet dat het mag is het eigenlijk de bedoeling dat je het daarom níet doet. Maar blijkbaar zitten deze twee zonden per week verrekend in mijn voedingsadvies en is zij bloederieus. ‘Maar wat bedoel je precies met iets dat eigenlijk niet mag? En hoe omvangrijk mag zoiets dan zijn?’ Ik stel de vraag maar gewoon. ‘Hebben we het dan over een pizza? Of over één M&M? Of over één zak M&M’s?’ Beschaamd besef ik mij dat dat laatste veel te hoopvol klonk, maar ze kan er hartelijk om lachen. En zo babbelen we rustig verder.

Mvk en MnK
De afgelopen jaren betrapte ik mijzelf er regelmatig op dat ik over mijzelf en mijn figuur sprak in de trant van mama voor de kids (mama VdK) en mama na de kids (mama NdK). Voordat ik moeder werd sportte ik veel, ik was notabene sportinstructeur! En doordat ik veel bewoog kon ik eten wat ik wilde. Dit veranderde volledig na de komst van de kinderen en terwijl mijn conditie met de snelheid van het licht achteruit ging, volgde mijn gewicht het klassieke jojo-effect als gevolg van verschillende diëten en alle hormonale veranderingen. 

Overmatig
Afgelopen december was de maat vol! En te groot… Mijn vriend en ik waren allebei twee weken vrij en ik had dus geen enkel excuus om niet te sporten. Zes jaar na dato stofte ik mijn barbell, gewichten en fitnesshandschoenen af en gooide ik het roer om. Met als doel om mijn ‘groove’ weer terug te krijgen! Strakker in bikini voor de komende zomer en lekker in mijn vel, daar ging ik voor!

Mama met een missie
Een mama met een missie kan de wereld aan, ik kan het niet anders omschrijven. Waar ik jarenlang geen mogelijkheid had gezien om te sporten, maakte ik er nu iedere dag ruimte voor. Maar naarmate ik de smaak te pakken kreeg en sterker werd, bleef mijn gewicht mokkend en opstandig stil staan. Op advies van een lieve en vooral wijze mede-mama bezocht ik een diëtiste en voor ik het wist bestond mijn eetpatroon uit bananenpannenkoeken, havermoutmuffins, knaagvoer, chiazaad, kefir en een soort vogelzaadmengsel om door salades te doen. En het werkte! 

Ben én Jerry
Maar het gemis van een aantal trouwe vrienden is nog immer voelbaar: een avond op de bank met Ben & Jerry, of het sorteren van de verschillende kleuren M&M’s en dan kleur voor kleur opeten: passé! Voor nu althans. Want ook al zie ik dat deze manier van omgaan met voeding mij goed doet en effect heeft, er komt een tijd waarop ik weer mag gaan genieten van mijn oude vrienden. Met mate dan. Maar wat zal dat een feest zijn!


2 thoughts on “Met mate”
  1. Die focus op het beeldscherm met vlekken vind ik hilarisch. Ik overweeg nog….even verder om iets te doen. Dapper dat jij het aangaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: