Maak van Allerzielen een schrijfmoment voor jouw liefste dode

In elke cultuur of beschaving is er een speciale aandacht geweest voor de doden. Deze aandacht kan verband houden met religie, maar dat hoeft niet. In de westerse wereld is 2 november gewijd aan de nagedachtenis van de doden. Deze dag, Allerzielen, is populair geworden door de katholieke traditie en werd ingesteld in de late Middeleeuwen. In Europese landen bezoeken mensen op deze dag vaak de begraafplaatsen van hun familieleden en leggen zij bloemen op de graven. In andere culturen gaat het er soms uitbundiger aan toe. Op de Filippijnen kamperen families op het kerkhof, waar ze de graven schoonmaken en beschilderen, kaarsen aansteken en bloemen offeren. Terwijl ze op de begraafplaatsen zijn, spelen de families kaart, maken eten, drinken, zingen en dansen.

Samen herdenken of alleen?
Samen herdenken is fijn en troostend. Soms is het ook goed om het alleen en in stilte te doen, in je eigen huis. Ik geef je daarom een meditatieve schrijfoefening uit mijn boek Hartmama. Je kunt deze oefening doen voor een jong overleden ouder, maar hij is ook toepasbaar voor een andere overledene die jou lief was.

Schrijfoefening thuis

• Ga ergens zitten waar niemand je stoort en maak het comfortabel voor jezelf. Neem je notitieboekje en een pen en ga schrijven.

• De zin waar je mee begint is: Als ik jou nog kon zien, dan zou ik…… Vul deze zin aan met het eerste dat in je opkomt. Je schrijft steeds opnieuw deze startzin op en vult hem aan.

• Dit herhaal je vijf minuten (zet een timer/wekker). Het is belangrijk dat je niet nadenkt, maar gewoon schrijft wat er in je opkomt. Houd je pen op het papier. Als er geen zin in je opkomt, schrijf je dat gewoon op: er komt nu even geen zin. Door associaties kom je steeds op een diepere laag, je roept als het ware je diepste onuitgesproken verlangens op. Jij weet wat je nodig hebt. Huil maar als je voelt dat je wilt huilen.

• Stop met schrijven als de timer/wekker gaat.

• Loop even rond, zet een kop thee voor jezelf en strek je lijf even.

• Lees eens terug wat je hebt opgeschreven. Jouw woorden, jouw gevoel, jouw leven.

• Deel je tekst met iemand die je lief is. Lees het voor en laat je voorlezen. Luister aandachtig. Als je het fijn vindt, kun je deze oefening na een dag nog een keer herhalen. Kijk dan eens wat er gebeurt als je start met de zin: Nu ik jou niet meer kan zien, wil ik…

Schrijven is krachtig bij rouw
Wil jij meer schrijfoefeningen die helpend zijn in jouw rouwproces? In deel 2 van mijn boek Hartmama geef ik er meer. Je kunt dit boek bestellen via www.susanvanderbeek.nl/boek.

Foto: gemaakt door Esther van Berk, de Visiegraaf

4 thoughts on “Maak van Allerzielen een schrijfmoment voor jouw liefste dode”
  1. Mooie oefening of dichtbij je geliefde overleden persoon te zijn, dank je. Ik dacht ik wil die brief ook schrijven aan mijn niet geboren kindje, ik denk al sinds de scheiding na over een ritueel voor haar, ik denk dat ze een meisje is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: