Licht aan het einde van de tunnel

Volledig tast ik in het donker. Het voelt zo koud, ik lig onder een dik pak ijzige witte sneeuw. Het benauwt me, het gewicht van de intense berg is te zwaar voor mij alleen. Ik kan mij niet verplaatsen, ik voel en kan nog denken, dus ik ben niet dood. Waar of hoe kom ik in de nieuwe wereld? Mag ik er nog zijn?

Vanuit een zes uur durende operatie mag ik ontwaken. Mijn vernieuwde wereld start met totale afhankelijkheid, voorlopig geen mobiliteit, traag herstel. Een lange periode van intensieve revalidatie. Donkere dagen gevuld met tranen, van geen acceptatie, vol met ontevredenheid over de dagelijkse pijnen. De lichamelijke stilstand, de blokkade in mijzelf, de totale onmacht die mij maandenlang stagneerde. Een verplichte stilstand met angst en onzekerheid over mijn toekomst. 

Verandering doet wonderen
Heel voorzichtig geeft de lente van 2017 regelmatig ruimte voor verbinding met mijzelf en kleur. Ik volg een schrijvende kleurcoach die zo mooi beschrijft en vertelt hoe kleuren je emoties beïnvloeden. Het boeit mij en geeft vanuit mijn bed, dat door omstandigheden nog steeds in de woonkamer staat opgesteld, kracht om plannen te maken voor een retreat reis. Een reis die ik alleen onderneem, die voor mij zoveel meer betekent dan een midweek weg, volledig verzorgd in luxe en welness.

Een helende reis
Het is een begin van een helende reis, in combinatie met bewustwording. Het lezen van stapels boeken over zelfontwikkeling en spiritualiteit brengt mij verder op een nieuw levenspad. Ik lees o.a.

 • ‘Verandering doet wonderen’ van Marianne Williamson
 • ‘The secret’ van Ronda Byrne
 • ‘De vierde dimensie’ van Hans Peter Roel

Ze voeden mijn innerlijk en geven mij opnieuw motivatie om voorzichtig aan andere keuzes te denken.

Mijn dromen visualiseren
Iedere dag opnieuw had ik de keuze om te geloven wat ik wilde geloven: de pijn de aandacht geven of ervan weg te denken, belemmeringen met lopen te vervloeken of door massage en yoga te verzachten. Mijn retreat week in de Spaanse gastvrijheid, vol met struggles over het verleden, heeft mij veel inzicht gegeven om vanuit vertrouwen te doen waar je hart zo naar verlangt. Door mijn dromen te visualiseren, zag ik na lange tijd weer licht aan het einde van de tunnel.

Ervaar je onrust en angst of ben je veerkrachtig?
Wat mij zo opvalt in deze onzekere zware tijden is dat ieders reactie op deze totale stilstand zo verschillend is. Kan je nog voelen of ervaren wat rijkdom is? Niet in de financiën, maar in vreugde, hoe klein ook. Juist in deze crisis zijn er zoveel mensen die heel onrustig zijn, vooral angstig en veel klagen over de nieuwe situatie, dat we thuis moeten blijven, dat we in rijen bij een supermarkt staan, dat we verplicht worden tot betalen met de pinas. Echt alles opnoemen wat allemaal niet goed is.

Geen huis, geen onderwijs, geen eten
Terwijl juist in andere landen totale lockdown heerst, of in India mensen op straat worden opgeroepen om naar huis te gaan, terwijl ze geen huis hebben. Kinderen uit gezinnen die géén onderwijsmiddelen hebben, of de voedselbank die nu tekorten heeft om de armen te helpen. En wat dacht je van het einde van mensenlevens waarvan de teller echt nog niet stilstaat. Wereldwijd is het een grote ramp en hoe we hieruit komen is voor iedereen de grote vraag.

Klagen of dragen?
Het raakt mij dat het juist in tijden van nood zo duidelijk wordt of er mensen zijn die klagen of dragen, dus in acceptatie kijken wat kan er nog wel. Kies je voor optimisme en kracht of blijf je in de slachtofferrol? Hoe erg is het echt voor je? 

Hoeveel veerkracht heb je?
Natuurlijk is onzekerheid heftig en vervelend als je op dit moment geen werk meer hebt. Het is enorm schrikken, dat heeft impact op je dagelijks bestaan. Hoeveel veerkracht heb je om iets te verzinnen waardoor je opnieuw iets bedenkt waarmee je verdiensten kan creëren? Kan je als zzp’er je aanbod aanpassen? Kan je met jouw expertise of dienst je aanbod online aanbieden? Kan je veranderingen doorvoeren, zodat je aan het eind van de maand toch inkomsten hebt?

Kies jouw vorm
Allereerst heb je vast en zeker even tijd nodig, vanuit schok, angst of verdriet, voelen bij jezelf. Neem ook die tijd, trek je terug waar mogelijk en voel eerst hoe het voor jou is. Iedereen is anders, maar kies bewust even voor jouw gevoel, hoe en in welke vorm, laat het er zijn. 

De reset
Na het werkelijk beoordelen voor jezelf kan je bekijken wat de mogelijkheden zijn; start met brainstormen, maak lijstjes waar je blij van wordt of wat je het liefste doet. Hoe kan je omgaan met de nieuwe situatie? Na de eerste tijd, een aantal dagen, bemerk je de reset en dat is de veerkracht van de mens. Je herpakt je, wat heb je nodig, wat kan je, wie kan je om hulp vragen? Ja, dat is ook een ding hoor, we zijn zo gewend het zelf uit te zoeken. Terwijl in je netwerk, je klanten van voor de crisis, je werkgroepje… daar zitten juist de aanjagers, jouw promotors, die kunnen tips geven waar jij goed en uniek in bent. 

Wat is jouw innerlijke kracht? Wat kan je hieruit ontwikkelen? En zodra je met hulp een nieuwe weg inslaat, en er zijn positieve reacties op jouw nieuwe aanpak, dan besef je dat er zoveel meer mogelijk is, meer dan jij denkt.

Er is iedere dag een keuze in hoe jij wilt denken of jezelf wilt presenteren en manifesteren.

Visualiseer met een moodboard
Met een steuntje in je rug voelt alles al beter, overzichtelijker. Waarbij ik nog wil toevoegen: denk niet te ver vooruit. En een advies: visualiseer je hartsverlangen, bijvoorbeeld op een moodboard, die helpt als een soort kompas, jouw focus in mindere tijden. En later, als je erop terug kijkt, kan je met trots zeggen: ‘Ik ben erdoor gegroeid en een ware ervaring rijker.’ 

Kleur in je leven
Met kleurcoaching wil ik je nu de hand reiken waarbij je kiest voor kleur in je leven. Kleuren zijn overal en communiceren met jou. Ben je tijdens deze periode toe aan meer positiviteit? En sta je open voor een nieuwe coachmethode, die oude patronen doorbreekt? Meld je dan aan voor Kompas in kleur.

6 thoughts on “Licht aan het einde van de tunnel”
  1. Lieve Monique,

   Jou mooie blog heb ik weer in 1 adem uitgelezen en wat vind ik het prachtig uiteengezet !!
   Jou kennis is ontzettend aan t verbreden , groeien en bloeien.
   In de 1e alinea zat mijn adem iets vast en werd ik geraakt door jou zinnen …. Ik voelde me koud worden en dacht terug aan jou vreselijke ongeluk. Zoals je je hebt vermand in de jaren erna zal voor vele mensen een voorbeeld kunnen zijn en jou tomeloze positieve mindset heb ik als zus van dichtbij mogen ervaren … zelfs zo dat ikzelf( in een burn out situatie ) jou hulp kreeg aangereikt, Jou ideeën, je zonnige blik op bijna alles, maar bovenal je coaching in kleur mijn leven heeft veranderd en waarvoor ik je nog steeds dankbaar voor ben !

   Dankjewel, liefs Miranda xx

   1. Lieverd! Dank je , wat mooi dat je naast mij staat en ook voor mij vaak een klankbord bent. Wanneer ik er zelf doorheen zat maakte jij mij weer aan het lachen. Het is zo fijn om ook jouw groei te zien , dat alles energie is en dat kleurkennis zo klopt in de processen die we doormaken.

    Samen naar een wereld waar kleur een taal is die iedereen kan leren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: