Leren door te repeteren

Het beste leren we door herhaling. Repeteren, stampen, een mantra opzeggen, oefenen, herhalen allemaal manieren om te zorgen dat je ergens aan gewend raakt, het hebt geleerd en van binnen en buiten kent. Maar hoe dit nu verder werkt en welke impact het kan hebben op ons dagelijks leven?

Strafregels schrijven heeft impact
Strafregels schrijven is iets wat vroeger veel werd toegepast op school. Een methode waarbij degene die de regels opschrijft, bij voldoende herhaling, gaat geloven wat er geschreven wordt. Handig voor de docent, misschien, vaak niet handig voor de schrijver, tenminste als de docent niet zo pedagogisch verantwoord bezig is.

Ik ben zo dom als een ezel
Even afgezien van het feit of strafregels schrijven nu wel of niet verantwoord is of wel of geen nut heeft. Sowieso kan er een hele andere wereld ontstaan als je honderd keer: ‘Ik ben zo dom als een ezel’ moet opschrijven. Of juist: ‘Ik zal opletten in de les zonder me te laten afleiden, door mijn telefoon of medeklasgenoten. Hierdoor begrijp ik de leerstof eerder en haal ik goede cijfers.’

In het hoofd van degene die het opschrijft, kunnen strafregels beklijven en door de repeterende herhaling een veel groter effect hebben dan bewust duidelijk is. Aangezien ons brein leert door herhalingen.

De meest eenvoudige manier om te leren
Juist door iets te herhalen is er een groter effect dan als je iets niet wordt herhaald. Hierbij kan je denken aan wat je leert voor school, zoals woordjes stampen, steden voor topografie leren, een hobby waar je iets leert doen (tekenen, breien, surfen, zeilen), noem het maar op. Ook handelingen zoals elke ochtend en avond na het eten je tandenpoetsen, in de ochtend je gezicht wassen en vele andere routines slijten in ons brein in door de handeling te herhalen. Dit is voor het brein de meest eenvoudige manier om te leren.

Hoe werkt het onbewust?
Je brein werkt met herkenning en trekt dit dan uit de spreekwoordelijke la of van de plank. Dit werkt zo bij bewuste handelingen, gedachtes en ideeën. Onbewust werkt het nog beter en vooral sneller. Er komt meer onbewust binnen dan bewust in je brein. Fijn, want anders zouden we bewust nog meer onrust ervaren dan er vaak nu al is. Altijd praktisch? Nou zeker niet. Onbewust wordt er van alles aangenomen, opgenomen en als ‘waar’ weggezet, denk bijvoorbeeld aan reclames. 

Reclame met een boodschap?
De stoere cowboy die een sigaret rookt. Een dokter die vertelt dat een product heel goed werkt en het daarom verstandig is om te kopen. Dat deze auto echt de beste en meest milieuvriendelijke is en het een goed idee is om vooral elektrisch te gaan rijden, dat is de toekomst. Dat de sigaretten rokende cowboy uiteindelijk dood is gegaan aan longkanker, de dokter slechts iemand is die een witte jas draagt, het zo geroemde stuk rijdend blik een batterij nodig heeft waarvoor er grondstoffen worden gewonnen in een mijn in Afrika, dat dit grotendeels door kinderhandjes wordt gedaan… Het zijn allemaal boodschappen waar je brein niet mee bezig is.

De kracht van de herhaling
Het brein is eigenlijk heel lui, als het zo uitkomt. Het neemt onbewust aan dat wat er wordt beweerd in reclames, waar is. Bewust kan je dan wel denken: dit koop of doe ik niet, ik geloof er niets van, wat een onzin zeg. Onbewust werkt dit niet feilloos. Met name als je het eerst meerdere keren hebt gezien: in een reclameblok, tijdens een televisieprogramma, op de radio, op billboards langs de weg. Dan is het net of het signaal, om tegengas te geven en iets niet als waar aan te nemen, steeds zwakker wordt. Eerst stribbelt je brein heel erg tegen. ‘Onmogelijk, dit kan niet waar zijn, het zal allemaal wel meevallen.’ Dit wordt echter met elke herhaling van het product minder sterk. 

Onze snelle brein
Doordat je zoveel herhalingen tot je neemt, gaat de rek als het ware uit je brein. Je brein wordt gevoelig voor het product dat het steeds krijgt voorgeschoteld. Wat een proces is dat gelukkig omkeerbaar is. Net ontstane verbindingen in het brein worden verstevigd zonder dat er bewust enige notie van wordt genomen. Natuurlijk geldt dit ook voor allerlei situaties en gebeurtenissen waarmee je brein wordt geconfronteerd. De hoeveelheid informatie die elke dag binnenkomt, is ongelofelijk hoog. Je zou er onrustig van worden. Juist daarom is het fijn dat er een filter zit tussen het bewust en onbewust waarnemen van de wereld. Alleen al de snelheid waarmee ons brein werkt, is gigantisch. Per uur kan er een snelheid van driehonderd en zestig kilometer per uur worden gehaald. Zo snel kan informatie zich dus verplaatsen, maar ook worden er met deze snelheid verbindingen aangegaan in ons brein. 

In iemands hoofd
Effecten van herhaling kunnen heel groot zijn. Als een kind constant hoort dat het lui is, gaat het dit voor waar aannemen. ‘Dat kan je niet’ is ook zoiets. Als je ‘Ik kan het nog niet zegt’ ga je al uit van een veel flexibeler scenario. Het komt dan al binnen als iets dat niet vaststaand is. Er vindt dan een minder definitief scenario in iemands hoofd plaats.

Elk brein is uniek, dus zal de impact van taal, emoties van anderen en de manier van informatie tot je nemen uniek zijn. Beeld en geluid worden op geheel eigen wijze geïnterpreteerd door iemands hoofd.

Herhaling door onze minister president
Afgelopen maanden hing de mediawereld aan elkaar van herhalingen. Praktisch elke dag werd er herhaald hoeveel doden en zieken er waren door de COVID-19, wat er in de ziekenhuizen en zorg gebeurde en dat we het samen doen. Ook werd er bij elk optreden van de minister president veel tekst herhaald. En dat dan niet één keer maar talloze malen. Met name de uitspraken: anderhalve meter afstand houden, geef geen handen, was je handen zo vaak je kan, blijf zoveel mogelijk thuis, blijf uw gezond verstand gebruiken, alleen samen krijgen we corona onder controle.  

Vriendelijk taalgebruik
Vanaf het tweede optreden van Mark Rutte in de media vroeg ik me al af: ‘Wie is de tekstschrijver van die man?’ Waarbij ik me als NLP practitioner en hypnotherapeut niet kan onttrekken aan de gedachte dat er een grote kans bestaat dat iemand die gespecialiseerd is in vriendelijk taalgebruik hier een grote hand in heeft. Want ook deze herhalingen kunnen een verregaande invloed hebben op je brein. Met als resultaat dat wat eerst niet normaal was, dat nu wel is geworden en eenvoudig wordt geaccepteerd.

Energie uitsparen
Je brein blijft leren en in beweging. Vele vormen van angst zijn herhalingen vanuit het verleden waardoor er al van een bepaald eindresultaat wordt uitgegaan, terwijl elke situatie en gebeurtenis nieuw is en los van elkaar staat. Wat door ons brein echter niet zo wordt aangemerkt. Deze probeert energie uit te sparen en gaat er daarom vrij eenvoudig en vaak snel vanuit dat het een vergelijkbare situatie of gebeurtenis is met iets uit je verleden. Hierdoor wordt er een soort sticker opgeplakt: ‘Ken ik al, voer dit op deze manier uit.’ Waardoor je brein zich er verder niet in verdiept en als jij je er niet bewust van bent, wordt er als het ware een standaard programma afgedraaid. Zo is er in het verleden mee omgegaan. Dan wordt het zo wederom opgepakt en ermee omgegaan.

Doorbreek de herhaling
Er is altijd meer mogelijk dan je denkt. Processen waar je tegenaan loopt of in vastloopt zijn vaak om te keren of te stoppen. Doorbreek de herhaling. Heb je hierbij hulp nodig? Neem dan vrijblijvend contact op: www.kailosinzichten.nl/contact

0 thoughts on “Leren door te repeteren”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: