‘Je hebt de oude pijn van het verdriet om mijn zus weggemasseerd’

Met een grote glimlach komt ze binnen en zegt meteen dat het zo heerlijk ruikt. ‘Echt jouw massagegeurtje, zo fijn!’ Ze geeft me een knuffel en gaat zitten. We drinken eerst een kopje thee zodat ze rustig kan aankomen. Daar heeft ze elke keer wel behoefte aan. Ze komt uit haar werk, heeft ook nog even boodschappen gedaan voor een lekker en makkelijke maaltijd en nu is ze precies op tijd hier. Een uur voor zichzelf, dat is nodig.

Strubbeling met een collega
Tijdens de thee vertelt ze dat er wat vervelende kwesties spelen waar ze moeilijk van kan loskomen. Op haar werk heeft ze strubbelingen met een directe collega waar ze het toch altijd goed mee kon vinden. Nu zijn er meningsverschillen die persoonlijk worden. En dat staat nu tussen hen in. Ze is geraakt door de felheid en standvastigheid waarmee deze kwestie nu wordt benaderd. De gesprekken met haar verlopen zeer stroef. Ze is nu even uit contact om het rust te geven en er later iets mee te doen. Ze vraagt zich af waarom het haar zo enorm raakt. 

Rustig en veilig
Plotseling weet ze dat het een andere persoonlijke kwestie met haar zus is. Die was heel resoluut en buiten proportie fel. Het heeft een paar jaar geduurd voordat het contact met zus weer was hersteld. Terwijl ze het aan mij vertelt, krijgt ze zelf het inzicht. Ze is daar blij mee, maar verder is het nog best pijnlijk, zegt ze. ‘Dat gebeurt vaker’ zegt ze, ‘als ik hier bij jou ben, voel ik me rustig en veilig en durf ik te vertellen wat er speelt. Door het hardop uit te spreken wordt het me helder wat er nu werkelijk is, waarom het me zo raakt. Fijn dat ik hier de tijd krijg om mijn verhaal te doen.’ 

Zachte en stevige aanrakingen
Haar thee is op en het is tijd om op tafel te gaan liggen. Bij de eerste aanraking voel ik meteen de spanning in haar rug; strakke harde spieren ter hoogte van haar schouders. We bespreken het nog even kort, ze is bij haar huisarts geweest, hij zei ook dat het spierpijn is. Bewegen en massage was het advies. Ik masseer haar rug met verschillende technieken en vooral veel zachte, maar stevige aanrakingen. Die voelt ze intens en doen haar goed. Ook de schouders, nek, hoofd en armen komen aan bod. Heel langzaamaan ontspant ze, haar ademhaling zakt dieper en ze zakt wat weg in de tafel.

Ik masseer ook haar benen en voeten en rond deze massage af met negen lange strijkingen over de hele achterkant van haar lichaam. Onder een warme deken met een rustig muziekje laat ik haar even liggen om bij te komen.

Confronterend
Als ze later weer is aangekleed, praten we nog even na. ‘Ik voel mijn spanning in mijn lichaam meteen als jij het aanraakt’ zegt ze met een aarzelende glimlach en diepe zucht. ‘Ik wist het al, maar vind het toch confronterend. Het gesprek voor de massage heeft me goed gedaan, dat ik aan jou kan vertellen wat er speelt, zodat het in mijn lichaam ook een plaats heeft waar jij in de massage iets mee kan. Het is nu net alsof je de oude pijn van mijn verdriet om mijn zus hebt weggemasseerd.’

Dankbaarheid
We maken een nieuwe afspraak voor over twee weken. Met een oprecht dank je wel en rechte rug verlaat ze de massagesalon. Ik vind het fijn dat ik haar op deze zachte, warme en intense manier heb kunnen masseren, dat het dit effect heeft. Daar doe ik het voor. Ik ben dankbaar dat ik dit mag doen, dat ik het vertrouwen en een inkijkje in het leven van de ander krijg.

2 thoughts on “‘Je hebt de oude pijn van het verdriet om mijn zus weggemasseerd’”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: