In 5 eenvoudige kleurrijke stappen naar verandering

Aandachtig leest ze de kleurkaarten van links naar rechts. Ze knippert met haar ogen als ze bij het einde van de bovenste rij is, ze stopt even bij de onderste rij kleuren en kijkt nog een keer goed bij oranje en geel. Het is nu al haar laatste stap van haar persoonlijke blokkadesessie, we zitten zij aan zij met de overzichtelijke toolkit van colournostics. Ze volgt mijn zachte aanwijzingen om de kracht van kleur toe te laten, ze kiest volledig op haar gevoel, zo uit het hart en niet met haar hoofd, ze pakt met overtuiging de rode kaart.

Met deze laatste stap bekrachtigt zij stappen drie en vier hieraan voorafgaand. Dit zorgt ervoor dat ze ook echt de veranderingen kan volhouden en zal gaan doorvoeren. Ze pakt het boek en roept volmondig: ‘Ja! Ik ga het gewoon doen!’

Richtingaanwijzers
Vanaf de derde stap schrijft de coachee de gekozen kleuren ook zelf mee, de één á twee gekozen zinnen die resoneren met de emotie zijn belangrijke richtingaanwijzers. Vaak geef ik op dit moment waardevolle tips hoe je het nieuwe inzicht met kleur kan verankeren en het succes van deze sessie kan waarborgen.

Ontwaak en wees bewust
Kleuren zijn overal om je heen, pas als je er bewust van bent ga je meer kleuren zien en ook de eigenschappen van de kleuren ervaren. Zo zal je bij rood een ander interpretatie krijgen dan wit. Of wat voor gevoel en invloed heeft bruin op jou als je er wat langer bij stilstaat? Wees bewust van je persoonlijk kleurgebruik en ontwaak in het waarnemen van zo veel kleur in jouw omgeving.

Turquoise
Haar derde stap in kleur is turquoise, de stap waarbij zij zonder hoeft te weten hoe ze haar nieuwe gedrag gaat toepassen. Ze kijkt als het ware verder dan wat zij nu kan zien. Turquoise is de kleur die zo aanmoedigt om haar eigen hart, haar stem te volgen. Het is een intuïtieve jonge kleur, die vooral de speelse en spontane kant van haar zal laten zien, echt eens even go with the flow!

Lila
Bij de vierde stap kiest zij lila, ook wel violet genaamd. Het is de activerende stap van het nieuwe gedrag. Hiermee kan ze nieuwe gedachten, emoties en acties verankeren, zodat zij vol zelfvertrouwen en op eigen kracht haar route kan volgen. Lila is ook een intuïtieve kleur met een meelevend vermogen om zichzelf te ontwikkelen en zo ook voor anderen. Een kleur die haar ondersteunt met inspireren, genezen en versterkt in het geven van onderwijs.

Rood
De laatste is dus die rode, en rood is een actieve kleur, een kleur die communiceert dat zij krachtig is, vastberaden en als een moedige hervormer staat ze als een ware leider op. Voor wat zij van binnenuit voelt, dat wat ze te doen heeft vanuit haar kern, de essentie op dit specifieke issue. Rood zal haar vernieuwde energie geven om vol passie voorruit te gaan.

Het onbewuste bewust gemaakt
Ze kijkt nog eens goed naar haar laatste kleurkaarten die nu op tafel liggen. Deze laatste stappen in het proces zijn absoluut haar kompas naar de verandering met betrekking op het issue of probleem waar ze inzicht op wil hebben. Het onbewuste is bewust gemaakt en ze heeft nu een nieuwe frisse kijk op hoe het ook kan. Met dit nieuwe inzicht kan ze haar gedrag wijzigen.

De affirmatie-stap
Stap vijf noem ik zelf graag de affirmatie-stap; de krachtige nieuwe positieve overtuigingen. je maakt hier zelf korte positieve zinnen die je dagelijks voor jezelf kan herhalen. Hoe pakkender hoe beter. In de actieve ik-vorm: ik ben…, ik hoor…, ik zie…, ik ga…, ik kom… ik creëer…, ik sta toe… en ik weet wat de precieze actie is.

Ze kijkt me bevrijd aan
Om tot een mooie afronding te komen, vraag ik altijd hoe het gevoel nu is ten opzichte van de eerste stap, de stap waarbij zij de blokkade identificeerde. Ze kijkt mij bevrijd aan en maakt een grote open beweging, alsof zij haar vleugels ver wil spreiden, zoals een topsporter die als een winnaar over de finish gaat.

Het klopt zo met haar sessie, het proces waarin de eerste twee stappen nu in de sluimerstand staan en waarbij de laatste kleurkeuze juist voor pure euforie zorgen.

Veranker de kleuren in je omgeving
Mijn coachende rol hierbij is dat ik nog duidelijk maak dat juist deze drie kleuren, hoe verassend ze vaak zijn, vanaf nu voor transformatie zorgen, mits deze echt worden gezien, worden gebruikt, en dat ze een eerlijke kans krijgen. De kleuren kan je al voordelig toelaten in je leven, bijvoorbeeld in sieraden, edelstenen, sjaals, ondergoed, een nieuwe agenda, een telefoonhoesje, een nieuwe nagellak, een paar sokken. Een compleet nieuwe garderobe met bonte kleuren is echt overbodig.

Met zelfinzicht een nieuwe richting kiezen
Vaak zijn de helpende kleuren nog best spannend om toe te laten, doe het vooral op jouw eigen wijze, wees nieuwsgierig en bewust hoe ze jou blijvend kunnen sturen op de nieuwe koers. Wil je dit zelf ook ervaren? Gewoon eens aanschuiven bij mij aan tafel? Het duurt een uur en daarna heb je meteen resultaat, zodat ook jij met zelfinzicht een nieuwe richting kan kiezen. Stuur een mail naar kompasinkleur@gmail.com, dan plannen we een afspraak.

2 thoughts on “In 5 eenvoudige kleurrijke stappen naar verandering”
  1. Wat klinkt dat goed, Monique. Jezelf laten zien, je kleuren laten zien. Dan is het belangrijk dat je ze weet, zo mooi dat dat met jouw methode zo goed in beeld komt,. Ik wil zeker ook zo’n sessie doen, we hebben sowieso binnenkort contact.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: