Huidhonger, verlangen om te worden aangeraakt

Huidhonger is een heel gewoon en bijna alledaags begrip in mijn wereld van massages. Zowel in mijn salon aan huis als in de workshops en weekenden en opleiding kom ik dit tegen. Huidhonger is het onvervulde verlangen naar aanrakingen. Afgelopen maand zag ik de film Huidhonger van 3LAB. ‘De behoefte aan fysiek contact is in mensen verankerd’ is de ondertitel van de film. En dat is waar, aangeraakt worden is een basisbehoefte.

‘Huidhonger’ is een film waarin het belang van aanraken wordt belicht. De titel was voor mij al uitnodigend genoeg om ervoor te gaan zitten en met aandacht naar te kijken.

Impact op je leven
Er heerst schroom om hierover te praten en vaak is het zelfs zo diep weggestopt dat je niet eens weet dat het verlangen er is. Aanraken maakt je zacht, het heeft grote impact op je leven. Een simpele aanraking op een deel van je lichaam kan een groot effect hebben. In de film vertelt een vrouw dat ze tijdens een yogales door de docent werd aangeraakt om in de goede yogahouding te komen. Met die handeling werd ze zich bewust van het gemis. Een mooi inzicht waar ze weer mee verder kan.

Bestaansrecht
Aanraken en aangeraakt worden geeft je bestaansrecht. Je hoort erbij, een verlangen wordt vervuld. We leven veel vanuit ons hoofd en als je aangeraakt wordt, is het gewoon goed.

Massageweekenden
Simone doet mee aan de massageweekenden. Ze heeft een verleden met misbruik en heeft zich jarenlang afgesloten voor aanrakingen. Ze zat op slot en kreeg daar steeds meer last van. Ze heeft hulp gezocht bij een psycholoog en haptonoom. De vele gesprekken, medicatie en oefeningen in individuele behandelingen hebben haar iets geopend en goed gedaan. Ze wilde meer en sneller. Ze voelde dat ze iets miste en heeft een masseur opgezocht. Dat deed haar goed, maar er bleef iets knagen. 

Aanrakingen
Simone is door een vriendin getipt over de massageweekenden die ik organiseer. “Er is een diep weten en vertrouwen dat dit goed voor mij is” zegt ze bij aankomst, “maar nu vind ik het toch wel heel erg spannend.”  Het klopt, het is een goede plek voor haar om te ervaren dat aanrakingen en bevestiging van anderen haar goed doen. Ze heeft het soms moeilijk, maar ze gaat het aan. Ze vraagt hoe dingen werken en ze kan langzaam genieten van de aanrakingen, toelaten dat het fijn is, dat het mag. Daarmee komt ze in de ontspanning waar ze zo naar op zoek is. 

Spanning eraf
Haar huidhonger gaat samen met het verlangen om erbij te horen. En met haar verlangen om emoties te mogen uiten, dat ze zich niet meer vastzetten in haar lichaam. Dat die spanning eraf mag. Dat ze mag zijn wie ze is. Bovendien ontdekt ze dat ze het heerlijk vindt om anderen aan te raken, dat het geven van massages haar heel rustig maakt en een groot gevoel van dankbaarheid geeft.

Respectvol en veilig
Aangeraakt worden is zo belangrijk om goed in je lijf te zitten. Om te voelen wie je bent en waar jouw grenzen liggen. Aanrakingen dienen altijd respectvol te zijn in een veilige setting. Ik vind het heel fijn dat ik daar met Mazzaze een belangrijke bijdrage aan kan leveren.

Hoe zit het met jouw huidhonger?
Word jij voldoende aangeraakt of zou het meer mogen zijn? Welk effect hebben aanrakingen op jou? Massage is een mooie manier van aanraken, van bewustwording en van lief zijn voor jezelf. Het maakt jou en de wereld om je heen zachter.

0 thoughts on “Huidhonger, verlangen om te worden aangeraakt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: