HSP en seksueel misbruik

Een HSP-er verwerkt indrukken heel diep en intens. Zeker met seksueel misbruik komen de ervaringen keihard binnen. Wat een natuurlijk overlevingsmechanisme is; te verdwijnen in het niets. Je wilt je misbruikte lichaam niet voelen en je gaat met je aandacht naar ‘hogere sferen’. Je trekt jezelf terug en creëert een eigen wereld. Je dissocieert, neemt afstand van jezelf. 

Seksueel misbruik laat littekens na, als kind zijn je hersenen zich nog volop aan het ontwikkelen. Juist dan komen de boodschappen van deze traumatische ervaringen enorm binnen. Door het misbruik maak je grote hoeveelheden stresshormoon aan. Dit zorgt ervoor dat de verbinding tussen de beide hersenhelften vaak dunner is en verstoord raakt. Dit uit zich onder meer in moeite hebben met hechting en het reguleren van emoties. Er kunnen stukken uit je  geheugen verdwijnen en beklemmende herbelevingen kunnen plaatsvinden in nachtmerries of andere onbewaakte momenten.

Hij leek de ideale broer
Marieke komt bij me in de praktijk. Ze doet haar verhaal. Ze is jarenlang misbruik door haar vier jaar oudere broer. Ze was zo trots op die grote stoere broer, die haar beschermde wanneer ze gepest werd op de lagere school. Hij was haar rots in de branding. Dit misbruik heeft zes jaar geduurd. Het is erin geslopen. Haar ouders zijn niet echt gelukkig met elkaar. Haar moeder heeft veel narcistische trekken en manipuleert erop los. Alles draait om haar. Voor de buitenwereld een perfecte moeder en vrouw. De vader van Marieke is veel aan het werk en dien ten gevolge weinig thuis. Haar broer Niek begint haar steeds meer te knuffelen aandacht te geven. Dit is voor Marieke een warm bad, ze snakt naar echte aandacht. Deze aandacht gaat steeds verder, hij neemt haar mee naar de zolder waar hij een plekje heeft gecreëerd onder de balken. Hun eigen veilige nestje, zoals hij het noemt.

Het is hun geheimpje en niemand mag het weten
Het gaat steeds verder, Marieke moet onder dwang mee naar de zolder. Ze moet zich uitkleden en aan de wensen van haar broer voldoen. Dit alles onder het mom dat hij zoveel van haar houdt. Het is hun geheimpje en niemand mag het weten. Marieke durft er niet tegenin te gaan, bang dat ze de liefde en bescherming van haar broer zal kwijtraken. Toch komt er een moment dat ze er zo van ziek van wordt, dat ze het vertelt aan haar moeder.  Haar moeder lacht haar uit en zegt dat ze blij mag zijn dat ze een broer zoals Niek heeft. En dat ze met haar fantasieverhalen moet ophouden. Marieke voelt zich alleen en verraden.

Ze ‘vertrekt’
Op school wordt er aan haar gevraagd of er iets is. Ze is zoveel stiller geworden en lijkt steeds in dromenland te verkeren. De lessen gaan aan haar voorbij, haar cijfers kelderen naar een dieptepunt. Marieke reageert hier onverschillig op en haalt haar schouders op. ‘Er is met mij niets aan de hand.’ Ze zet haar masker op en verdwijnt. Haar ouders worden uitgenodigd voor een gesprek. Dit heeft tot gevolg dat ze thuis nog meer verwijten krijgt, dat ze niet goed genoeg is en haar ouders ten schande zet. Marieke ervaart alle emoties van de ander extra heftig en voelt zich steeds kleiner worden. Hierdoor voelt ze nog meer de overheersende energie van haar broer die haar misbruikt, ze ‘vertrekt’ en hoopt dat het snel weer voorbij is. 

Een ommekeer in de misbruik-periode
Wanneer Marieke twaalf is, wordt ze ongesteld, ze schrikt van het bloed in haar broekje. Haar moeder heeft er niets over verteld. Dit is een ommekeer in de misbruik-periode. Ze verzamelt alle moed en gaat niet meer mee naar zolder. Vanaf dat moment beginnen de vernederende opmerkingen van Niek. Weg is de zogenaamde liefde en bescherming. Ze mag het voortaan zelf uitzoeken. Voor Marieke is dit een schokkende ervaring, ze wil het zo graag goed doen voor iedereen. Maar voelt met haar hele wezen dat het misbruik niet klopt, dat het niet mag. 

Hier gaat een wereld voor haar open
Haar ouders kiezen steeds vaker partij voor Niek, Marieke moet eens ophouden met haar gezeur. Dit zorgt voor een verwijdering van haar ouders. Ze loopt weg van huis als ze veertien is en kan tijdelijk bij de ouders van een vriendinnetje wonen. Hier gaat een wereld voor haar open, er is liefde en geborgenheid. Door gesprekken met de moeder van haar vriendin merkt ze steeds meer dat het misbruik nooit had mogen gebeuren. Dit resulteert erin dat ze uiteindelijk vele jaren later aangifte doet van het misbruik. Het contact met haar ouders wordt nog minder. Niek is woest en ontkent in alle toonaarden.

Ze vergeet vaak dat ze een lijf heeft
Inmiddels zijn we tientallen jaren verder. Marieke heeft haar eigen leven opgebouwd. Ze heeft een lieve partner gevonden en een bloeiend eigen bedrijf. Toch blijft het lastig om contact te maken met haar lichaam. Ze heeft zichzelf zover verwijderd van het gevoel, dat ze vaak vergeet dat ze een lijf heeft. En hierdoor zorgt ze niet goed voor zichzelf. Een burn-out ligt op de loer. Om de pijn van het misbruik draaglijk te houden is ze met haar bewustzijn  uit haar lichaam geschoten. Daarna kan ze niet goed meer terugkomen in haar lichaam. Ze is er nog wel, maar ook weer niet.

Om emotioneel te overleven trek je je terug uit je onderlichaam. Eerst wil je niet meer voelen en op den duur kun je het niet meer voelen.

Aan de slag
Ze heeft de moed om naar me toe te komen, een diepe transformatie kan gaan plaatsvinden. Beetje bij beetje gaat ze weer voelen. Haar lichaamsbewustzijn wordt steeds groter. Ze voelt sneller wanneer ze vermoeid is en overprikkeld. Ik leer haar om meer bij zichzelf te blijven en niet te vervloeien met de energie van de ander. Ze maakt een innerlijke reis en voelt steeds meer haar eigen ik-kracht.

De zonnevlecht-, navel- en stuit-chakra
Ze heeft zich energetisch teruggetrokken uit haar onderste drie chakra’s: de zonnevlecht-, navel- en stuit-chakra. Zo verlies je de verbinding met de aarde, en dus met je lichaam en je emoties. Hierdoor is het moeilijk om je diepste verlangens en idealen werkelijk materieel te manifesteren. Er is een wond die ze met zich meedraagt. Vanuit begrip en mededogen kan deze wond met liefde beetje bij beetje worden geheeld. 

Wat kan ik voor jou doen?
Bij mijn begeleiding krijg je de gelegenheid om traumatische en pijnlijke ervaringen te onderzoeken en te integreren in je leven. Je bent bij mij veilig om alle emoties en pijnlijke ervaringen er te laten zijn om ze vervolgens los te laten. Dit hoeft niet zwaar te zijn, juist de lichtkracht van je wezen helpt je verder bij de transformatie. Dit alles vindt plaats in een sfeer van rust en veiligheid. Ik heb langdurige ervaring in het begeleiden van mensen met hoog gevoeligheid en/of traumatische ervaringen. Mijn begeleiding gaat verder dan alleen maar praten. Voel je vrij om contact met me op te nemen, ik bied je een gratis inzichtgesprek aan van 30 minuten. Zo kunnen we samen afstemmen wat voor jou de mooiste weg is naar jezelf.

0 thoughts on “HSP en seksueel misbruik”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: