Hoe we onszelf verblinden voor dit huidige moment

Als wens voor dit nieuwe jaar hoorde ik mijn schoonvader zeggen dat hij meer in het hier en nu wil zijn. Dit verlangen leeft bij veel mensen. Maar waar is dan dat hier en nu? En hoe kan je het bereiken? Er is alleen maar nu, dit huidige moment. Via je lichaam kan je dit ook op een heel directe en zachte manier ervaren. Zo klopt je hart nu, je ademhaling is nu, alle sensaties die je voelt in je lichaam zijn er nu.

Zijnsgeoriënteerd lichaamswerk
Om het hier en nu te ervaren moet je gek genoeg ook wat doen. Via Zijnsgeoriënteerd lichaamswerk leer ik mijn studenten om hun aandacht te verplaatsen van denken naar voelen. Dit voelen is een soort Zijnsvoelen. Dus het gaat er niet om dat je op zoek moet naar bepaalde gevoelens, maar om het leren aanwezig zijn bij wat je voelt in je lichaam.

Dit brengt je al heel snel in contact met rust en ruimte. Je kan het ook vrede noemen. Het is ruimtelijker en liefdevoller dan je zelf normaal gesproken ervaart.

Denkpatronen
Meestal zijn we verwikkeld in ons denken. De gedachten rijgen zich als kralen aan elkaar en volgen elkaar in snel tempo op. Ook gedachten vinden plaats als hier en nu, maar ze verblinden ons er ook voor.

Ik heb dan het beeld voor me van iemand die zijn hond uitlaat. De hond is helemaal in het hier en nu, ruikt de geuren, hoort de geluiden, voelt de wind. En zijn baasje loopt en denkt aan morgen, of aan gisteren, of aan wat hij nog moet zeggen tegen die en die. Hij is niet hier en nu aanwezig, maar loopt met een hoofd vol gedachten rond. Herkenbaar? (ook als je geen hond hebt).

Hier en nu
Dus, terwijl er enkel hier en nu is, zijn wij ertoe in staat om onszelf te kunnen verblinden voor dit huidige moment. Dat betekent dat het ook mogelijk is om onszelf ervoor te openen. En dat is precies wat ik mensen leer, via individuele zittingen, cursussen en retraites. Want het hier en nu ervaren is kostbaar. Het is zonde om het te missen! En het brengt je zo’n gevoel van ruimte, ontspanning, helderheid en genieten.

Leer aanwezig te zijn in het hier en nu  
Doe mee aan mijn online cursus Zijnsgeoriënteerd lichaamswerk die start op 25 januari of aan mijn Retraitedag Rusten in Zijn op 19 februari. Hierin leer ik je kennismaken met het nu en ook hoe je je dit door de dag heen makkelijker herinnert en bij je houdt.

Je bent van harte welkom.

0 thoughts on “Hoe we onszelf verblinden voor dit huidige moment”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: