Hoe volledig laat jij jezelf zien?

Verleden week werd ik weer eens pijnlijk met een hardnekkig patroon van mezelf geconfronteerd. Je mag het ook een blinde vlek, suf gedrag of karaktertrek noemen. Wat je maar wilt. Het suffe is alleen dat het terugkomt. Weliswaar in een andere vorm en binnen een andere context, maar in de basis is en blijft het hetzelfde. Daarom is het ook een patroon, een gewoonte.

Getsie! 
Inmiddels weet ik dat ik goed op patronen wil letten, want die zijn interessant en een geweldig punt om te starten. Dan heb ik het uiteraard niet alleen over de onhandige patronen die ik bij mijn cursisten en klanten zie. Ik vind het ook goed om geconfronteerd te worden met mijn eigen patronen, want als ik iets zie of me ergens bewust van ben geworden, kan ik er iets aan doen.

Het schuurt alleen wel… dat wel. 

“Getsie!” zei ik, net ietsje te hard, waardoor de trainer en mijn medecursisten allemaal mijn kant opkeken. “Oeps, ja… sorry… ja, getsie…. “ stamelde ik nog een beetje.

Ik dacht dat ik dit jaren geleden al had overwonnen, maar kennelijk mag ik nog een stap verder gaan om mezelf te laten zien.

Op de voorgrond gaan staan
Een aantal jaar geleden, in 2016 om precies te zijn, schreef ik heel stoer het volgende: “Dit is wie ik ben, dit is waar ik goed in ben en wat ik voor jou kan betekenen. Vind je het waardevol? Welkom. Vind je het niks? Ook goed.” 

Ik gaf toen samen met mijn compagnon een prachtig E-magazine uit waarin we veel van onze persoonlijke kwaliteiten, verhalen en uitdagingen deelden. Ook gaven onze klanten en cursisten waardevolle feedback en ervaringen in het magazine. 

Ik vond dat spannend, om volop te laten zien wat ik doe, om te laten weten dat ik een goede trainer ben en wat ik voor jou kan betekenen. Om mezelf op de voorgrond te plaatsen, om uit te komen voor waar ik echt in geloof en waar ik voor sta, dat vond ik nog niet zo makkelijk.

Regelmatig ga ik van mijn plek
Ik weet dat ik niet de enige ben die zich soms kleiner maakt, die het spannend vindt om zichzelf te laten zien, die het kwetsbare liever verborgen houdt. Dan geef ik voorrang aan de mening van de ander, met als gevolg dat ik te weinig bijdraag en niet gezien word voor wie ik echt ben.

Het bijzondere is dat ik ook het tegenovergestelde doe. Als ik zie dat niemand initiatief neemt of als er taken blijven liggen, dan pak ik ze op. Soms draag ik daardoor veel meer verantwoordelijkheid dan goed voor me is. Dan maak ik me dus groter dan ik ben en kan ik ook niet gezien worden voor wie ik daadwerkelijk ben. Ook dat is een onhandig patroon. 

Je snapt vast wel dat ik even “Getsie!” riep toen ik deze twee tegenstrijdige patronen weer eens bij mezelf ontdekte.

Het recept voor leven op ware grootte
Ik heb dus weer een klus te doen, om mezelf voorbij dit patroon te helpen. Vanochtend kwam er hulp uit een heel onverwachte hoek. Het kwam via LinkedIn, waar ik de volgende quote van Amy Cuddy* tegenkwam:

“Presence is not about pretending to be competent; it is about believing in and revealing the abilities you truly have. And about shedding whatever is blocking you from expressing who you are.”

Wat een mooi uitgangspunt vind ik dat. Haar recept voor het innemen van de juiste plek, voor het daadwerkelijk aanwezig zijn, voor het leven vanuit je eigen unieke talenten is eigenlijk heel simpel: vertrouw in je kwaliteiten, laat zien waar je goed in bent en laat vooral alles wat je tegenhoudt om volledig jezelf te zijn, van je afglijden.

Lekker, dat klinkt logisch en daar kan ik wel wat mee! Voor mij betekent dit namelijk dat ik juist als ik het spannend vind, mijn mond open mag doen en mijn initiatief mag tonen. Ik mag ook nog meer het kwetsbare, persoonlijke stuk laten zien en erop vertrouwen dat juist dat zorgt voor nog meer kracht en verbinding. Want het stoere, sterke en dappere schild dat ik al zo lang draag, hebben we zo langzamerhand wel gezien.

Dus zeg ik nu nogmaals:“Dit is wie ik ben, dit is waar ik goed in ben en wat ik voor jou kan betekenen. Vind je het waardevol? Welkom. Vind je het niks? Ook goed.”

Jouw beste plek
Wil jij in de context van je werk of je ondernemerschap op een prachtige en intuïtieve manier aan de slag met het vinden jouw beste plek? Toen ik het inzicht kreeg dat ik omschrijf in dit blog, was ik in de training ‘De beste plek’ van mijn opdrachtgever JBBX in Den Haag. Wil je daar meer over lezen of het zelf ook eens ervaren? Je vindt hier meer informatie.

En als je één op één met me aan de slag wilt om jouw patronen te onthullen en om te buigen, bel me dan voor een eerste afspraak of stuur een mail naar info@ingrid-smit.nl. Het leven is te leuk en te kort voor onhandige patronen en gedoe, nietwaar?

*Amy Cuddy is een Amerikaanse sociaal psycholoog, professor en auteur. Ze is bekend vanwege haar onderzoek naar lichaamstaal en beroemd om haar TED-talks. Daarnaast is ze de op een na meest bekeken expert die spreekt op TED. In 2015 heeft Amy Cuddy een New York Times bestseller geschreven: ‘Presence: Bringing Your Boldest Self to Your Biggest Challenge’, dat is vertaald in meer dan 30 talen.

5 thoughts on “Hoe volledig laat jij jezelf zien?”
  1. Een herkenbaar blog! Je plek innemen. of juister nog, aannemen, is een hele tocht. Het ondernemerschap daagt ook hier zo ontzettend in uit; in het niet teveel en niet te weinig, maar precies de juiste maat. Dank voor de reminder.

    1. Zo herkenbaar. Practice what you preach. Om erachter te konen dat je soms zo automatisch je ‘oude’ gedrag weer de ruimte geeft. Ik heb ook zeker nog werk te doen.

  2. Ik ken je maar een klein beetje, maar dan zie ik wel een power vrouw die verrassend kwetsbaar kan zijn. Prachtig blog geschreven vol inspiratie voor ons allen. Dank!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: