Hoe kun je zo diep geraakt worden door een land?

Kan diep verlangen naar een land pijn doen? Kan één vakantie zo’n grote stempel op je leven drukken? Ja, dat kan. Sinds ik in 2005 een reis van 3,5 maand gemaakt heb door o.a. Nieuw-Zeeland ben ik verliefd geworden op dit land. Verliefd op Nieuw-Zeeland? Ja. Nieuw-Zeeland heeft mijn hart veroverd en is sinds die tijd in mijn gedachten. Sinds die tijd mis ik Nieuw-Zeeland en wil ik terug naar die plek die mijn hart zo geraakt heeft. 

Laatste gezinsvakantie
Samen met mijn dochter en mijn ex-man heb ik destijds zes weken door Nieuw-Zeeland gereisd. We hadden lang gespaard en ik zou voor het eerst lange tijd van huis zijn. Een pittige uitdaging voor mij, iemand die toch wel erg gehecht is aan huis en het, over het algemeen, niet goed doet op grote veranderingen. Naast dat het de laatste reis was als gezin – doordat ik bij thuiskomst erachter kwam dat hij, al voor vertrek, verliefd was geworden op een andere vrouw – ben in nog nooit zo geraakt geweest door een land. Hoe kun je zo diep geraakt worden door een land? Zelfs in een van de meest verdrietige periode van je leven.

Absolute stilte
Nieuw-Zeeland biedt alles als het gaat om adembenemende natuur, absolute rust, veiligheid, constante afwisseling van uitzicht en subliem vriendelijke bevolking. Een land dat verdeeld is in twee grote eilanden, dat 8 keer zo groot is als Nederland, maar bijna 4 keer minder inwoners heeft. Een land waar je nog uitzicht hebt zonder huizen, fabrieken, auto’s of mensen in je vizier, voor zover de horizon strekt. Waar je in absolute stilte nog echt alleen kunt zijn, alleen met jezelf. Hier gaat mijn hart sneller van kloppen!

In mijn kracht
Daar was het dat ik volledig in mijn kracht stond op het strand van Waipu Cove. Waar ik het uitschreeuwde, omdat mijn man mij niet meer zag staan en ik mij machteloos voelde. Waar ik riep om hulp en om een oplossing. Ik was mezelf en stond in mijn kracht. Op moeilijke momenten ga ik vaak nog terug naar dit moment.

De bakker in Nieuw-Zeeland
Sinds die tijd is het een grote droom en een diep verlangen om terug te gaan naar Nieuw-Zeeland. Alles wat ik zie, hoor of lees over Nieuw-Zeeland weet me te raken. Mensen die uit Nieuw-Zeeland komen hebben automatisch mijn interesse, maar ook websites en zelfs bakkers in Nieuw-Zeeland volg ik op de voet. Bizar, maar de werkelijkheid! Thuis op het toilet hangt een grote poster van de landkaart van Nieuw-Zeeland. Keer op keer word ik eraan herinnerd dat ik terug wil, dat ik die stap moet gaan zetten. 

Als verlangen pijn doet
Het verlangen zit zo diep dat het steeds meer pijn gaat doen. Wanneer zal ik weer in Nieuw-Zeeland zijn? Zal het dan net zoveel indruk op me maken als de eerste keer? Wil ik dan nog wel naar huis? Zoveel vragen en zo weinig antwoorden. Het houdt me bezig. Dit verlangen is moeilijk uit te leggen aan de dierbaren om mij heen, omdat zij nog nooit in Nieuw-Zeeland zijn geweest en niet kunnen voelen wat ik voel. Dat begrijp ik, maar dat zorgt ook voor verdriet en boosheid. Waarom reis ik naar Japan, naar Amerika, naar Polen, naar Indonesië, maar niet naar Nieuw-Zeeland? Is het angst? Angst dat als ik ga, dit verlangen en deze pijn alleen maar erger worden als ik weer terugga? Misschien wel.

Puzzel leggen
Deze worsteling in mijn hart en in mijn hoofd kost veel energie. Ik word moe van deze ‘my crush on New Zealand’. Het eindeloos ‘denken aan’ en ‘uitstellen van’ maakt me moe, maar ik ga nog niet opgeven. Ik wil mijn gevoel, mijn hart en mijn droom serieus nemen, omdat ik weet dat het een stuk van mijn puzzel is. De puzzel van mijn leven en mijn levensdoel. Ik ga mijn ‘crush’ achterna. Ik boek die tickets en ga die puzzel verder leggen! Het wordt tijd, tijd voor een weerzien. Never give up on your dream!

0 thoughts on “Hoe kun je zo diep geraakt worden door een land?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: