Hoe je kunt bloggen over je klanten en opdrachtgevers

Hoe kun je aan jouw potentiële klanten/cliënten en opdrachtgevers duidelijk maken wat jij doet, waarom je goed bent in je vak, hoe jij je onderscheidt van anderen? Natuurlijk via je website, maar zeker ook in je blogs! Jij kunt bloggen over al je klanten en opdrachtgevers én over de workshops, lezingen en trainingen die je geeft. Hoe je dat professioneel, efficiënt en respectvol kunt doen? Dat vertel ik je aan de hand van de volgende tips.

Tip 1: Houd een onderwerpenlijst bij
Noteer welke producten en diensten jij allemaal levert. Verdeel je blaadje in twee kolommen. Denk per dienst of product aan de mensen (klanten, cliënten, opdrachtgevers, bedrijven) waar je over wilt schrijven. Noteer in de linkerkolom gewoon de naam van die klanten, opdrachtgevers, of van de training, lezing of workshop op. Schrijf in de rechterkolom achter iedere naam wat de (hulp)vraag van jouw klant was toen hij/zij bij jou aanklopte. Bijvoorbeeld:

Annemarie: wilde van haar blogangst afkomen
Gerard: had hulp nodig met het schrijven van zijn websiteteksten

Deze lijst is onuitputtelijk, dus zorg ervoor dat hij altijd op je bureau ligt, binnen handbereik. Iedere keer als jou een blogonderwerp (naam) te binnen schiet, voeg je hem toe aan je onderwerpenlijst. 

Tip 2: Schrijf aan de hand van de volgende vragen
Kies een onderwerp (naam) van je lijst en schrijf een sprintje van 20 minuten. Ga even terug in de tijd en bedenk waar je deze klant mee hebt geholpen, hoe je dat hebt gedaan en wat het eindresultaat was. Het kan helpen om in je sprintje de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden:

 • Wanneer kwam deze klant of opdrachtgever voor het eerst naar mij toe?
 • Wat was zijn/haar hulpvraag of probleem?
 • Hoe heb ik hem/haar (het bedrijf) geholpen? Wat heb ik gedaan?
 • Hoeveel lang duurde het traject/project? Wat gebeurde er?
 • Hoe hebben we het traject afgerond? Wat was het resultaat?
 • Wat vond deze klant of opdrachtgever van mij en mijn aanpak?
 • Wat heb ik hier zelf van geleerd?
 • Waar heb ik me over verwonderd?
 • Wat maakte dit traject/project zo bijzonder?
 • Waar ben ik trots op?

Tip 3: Anonimiseer jouw hoofdpersoon
Wat je nu op papier hebt gezet is misschien heel persoonlijk en jouw klant of opdrachtgever kan zich direct herkennen in dit verhaal. Je kunt dan 3 dingen doen:

 1. Je vraagt jouw klant of opdrachtgever om toestemming, of je het op deze manier mag publiceren.
 2. Je houdt het wat algemener en anoniem door in je blog te spreken over je klant, cliënt of opdrachtgever.
 3. Je anonimiseert jouw hoofdpersoon door het geslacht te veranderen (van een mannetje maak je een vrouwtje en andersom) en een zelfbedachte naam te geven. Vervolgens kun je vertrouwelijke details schrappen of op een andere manier beschrijven.

Lees jouw tekst dan nog eens terug. Je zult zien dat het een prachtig authentiek blog is geworden waarin je jouw bedrijfsdeur op een kier hebt gezet en de lezer even naar binnen mag kijken. 

Tip 4: Toon je kracht en kwetsbaarheid

Schrijf jouw blog in de ik-vorm, want daarmee laat je zien wie jij bent, wat je kunt, hoe je het aanpakt, wat je nog lastig vindt en waar je trots op bent. Juist omdat je werkt met mensen is het belangrijk dat jij je menselijke kant laat zien. 

Tip 5: Focus en plan
Plan voor jezelf in dat je na iedere opdracht, (coach)traject, lezing, training of workshop een uur reserveert om hierover te schrijven. Als je dat niet doet, komen je onderwerpen in de vergetelheid en kun je minder goed terughalen wat er toen speelde. Bovendien creëer je schrijfzin en merk je dat het je steeds gemakkelijker afgaat. Op die manier lukt het je ook om met een vaste frequentie nieuwe blogs te publiceren. 

Hoe blog je over jouw workshop, training of lezing?
Als voorbeeld heb ik nu klanten en opdrachtgevers gekozen, maar op deze manier kun je ook uitstekend blogs schrijven over de workshop, training of lezing die je onlangs hebt gegeven. Ga in gedachten maar terug naar dat moment. 

 • Wat was het thema/onderwerp?
 • Waarom gaf jij deze workshop, training of lezing?
 • Hoe voelde jij je? Hoe was je stemming? 
 • Was je goed voorbereid of juist niet? 
 • Wat gebeurde er bij de deelnemers/in de zaal? 
 • Welke vragen werden gesteld? 
 • Was je tevreden over het resultaat? 
 • En de deelnemers/bezoekers, hoe hebben zij het ervaren? 
 • Welke feedback ontving je?

Behalve een prachtig blog heb je direct pakkende klantreferenties om op je website te publiceren!

Bloggen kun je leren
Wil je meer leren over bloggen, hoe je dat kunt aanpakken? Doe dan mee aan de training Story & Blog voor ondernemers. Ik leer je om verhalen te vertellen, op papier, vanuit jouw expertise, je bedrijf en authenticiteit. Praktische schrijftips helpen jou om je eerste blogs ook echt te schrijven. 

0 thoughts on “Hoe je kunt bloggen over je klanten en opdrachtgevers”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: