Het nieuwe jaar: dromen, doelen, doen

Veel mensen bepalen in november of december waar ze het nieuwe jaar naartoe willen werken, welke doelen ze willen behalen, wat ze willen veranderen. Ik doe dat half januari. Waarom? Dan heb ik de hectiek van de feestdagen gehad.

In het begin van het nieuwe jaar kijk ik terug naar het oude jaar en kan ik zien waar ik dankbaar voor ben geweest en wat ik anders wil gaan doen. In het begin van het jaar kan ik de tijd vrij maken om hier rustig over na te denken en nog belangrijker: om het te voelen. Ik voel wat ik aan persoonlijke ontwikkeling wil doen, wat ik kan doen voor mijn familie en vrienden en wat ik zakelijk wil bereiken.

Dromen
Het is nodig om het even wat rustiger aan te doen om zo inspiratie en een heldere mind te krijgen. De winter is de tijd om meer tot rust te komen en naar binnen te keren. Door meer me-time te nemen, bereik ik dit. Hierbij een aantal tips hoe je dit kunt doen:

 • Neem de tijd voor jezelf door te mediteren. 
 • Ga alleen naar het bos en luister naar de geluiden van de natuur, terwijl je de geur van het bos opsnuift. 
 • Indien je toch met meerdere mensen een boswandeling gaat maken, spreek dan af om een tijdje niet met elkaar te praten en ervaar hoe het is om samen in stilte te wandelen. Deel na de wandeling met elkaar wat je hebt ervaren.
 • Luister eens bewust naar mooie muziek of ontdek een ander muziekgenre.
 • Neem tijd om te lezen.
 • Ga eens op een bankje zitten en staar een tijdje voor je uit. 
 • Schrijf je dromen op, hier kunnen boodschappen inzitten die belangrijk voor je zijn.

Doelen
Door rust en me-time te nemen, kun je duidelijker zien waar je naartoe wilt gaan. Schrijf je doelen op die je het komende jaar wilt bereiken. Als ik een aantal doelen voor het komende jaar heb opgeschreven, ga ik het volgende doen:

 • Ik heb doelen die op korte termijn haalbaar zijn en doelen voor de langere termijn.
 • Ik maak een algemeen moodboard. 
 • Voor doelen die veelomvattend zijn maak ik een speciaal moodboard.
 • Als een doel groot is en wat verder in de tijd ligt, deel ik dit doel op in subdoelen, zodat het doel makkelijker haalbaar is en het overzichtelijk blijft.
 • Ik schrijf een aantal affirmaties op die betrekking hebben op mijn doelen en elke dag doorvoel ik er minimaal eentje.
 • Minimaal één keer per kwartaal bekijk ik mijn lijst van doelen opnieuw om te kijken waar ik sta, wat ik wil veranderen en waar ik meer aandacht aan wil geven. 

Doen
Bedenk dat elke dag een nieuwe start is om dingen anders te doen. Lukt het de ene dag niet, dan lukt het een andere dag. Houd je niet te star vast aan je doelen. Hierdoor kun je andere ‘cadeautjes’ op je pad niet zien. Soms komen de doelen op een andere manier naar je toe. Of wellicht passen je doelen op een gegeven moment niet meer omdat jij bent veranderd of omdat er iets in je omgeving is veranderd. Wees niet te streng voor jezelf en geef ruimte aan creativiteit en spontaniteit. Het gaat om de weg naar je doel toe, daar van genieten. En als je je doel hebt behaald, om het te vieren.

Advies
Heb je hulp nodig met het bepalen van je doelen, met het maken van affirmaties en om de vitaliteit van je huis en je werk te verbeteren? Dan kan ik je daarin adviseren.

2 thoughts on “Het nieuwe jaar: dromen, doelen, doen”
 1. Wat mooi dat jij pas half januari doelen bepaalt voor het nieuwe jaar, Melinda. Ik las laatst ook ergens anders dat de tijd tussen de kortste dag en Driekoningen bestemd is voor inkeer. Dank voor je fijne tips??

 2. Hoi, Melinda, het was niet mijn bedoeling, maar het kwam toevallig wel zo uit.

  Dit jaar geen goede voornemens op 31 december, maar een lijstje met nieuwe doelen vanaf 10 januari. Ik vind januari een prima periode om nieuwe doelen te bepalen, dan hebben we de hectiek van de feestdagen tenminste gehad.

  Dank je wel voor de inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: