Het bruine huis is haar thuis

Welke kleur helpt haar, naast het vele werken, om ook eens tijd te maken voor een nieuwe studie? Zo vaak is het in haar gedachte voorbij gekomen: een stil verlangen om nou eens dit jaar wel dat te doen. Ja, doen vanuit een gedachte, het idee niet uit te stellen, maar te onder­nemen. 

Op haar ipad googled ze s’avonds vaak naar diverse opleidingen; een andere taal lijkt haar zo leuk om te leren. Het verlangen is er maar hoe neemt ze het besluit? Ze twijfelt, want ja, het is niet echt functioneel. Ze is er nog niet over uit en besluit om er nog maar een nichtje over te slapen. Met regelmaat mijmert ze er wat over. En onder het genot van meerdere kopjes koffie denkt ze: ach, het komt wel een keer.

Verlangende gedachte
Eenmaal thuis gekomen van lange dagen werken, waar haar loyaliteit, enthousiasme, hoge werktempo en haar arbeidersmentaliteit haar moe maar voldaan op de bank laten neerploffen, blijft het wel in haar hoofd een uitdagende gedachte.

Op zaterdag, einde van de werkweek, als haar vermoeide benen even heerlijk in de hoogte op een kussen rusten, beseft ze keer op keer hoe fijn haar gezellige huis, echt haar thuis is. Zalig bijkomen, eerst wat eten, lekker douchen, favoriete televisieprogramma’s kijken en vooral niet te veel inspanning meer, want ze heeft al genoeg beweging gehad.

Kleuren geven inzicht
Tijdens een persoonlijk kleurconsult komt de kleur bruin als een van haar favorieten naar voren. Ze draagt diverse bruintinten wel heel vaak! Het is voor haar een fijne kleur die ze graag mixt met andere aardetinten. En bij haar blonde haren staat het bruin verre van saai of oudbollig. 

Gek op familietradities en koffie
Ze is zelf een warme persoonlijkheid. Ze houd van ouderwetse gezelligheid, familietradities en verse koffie met appeltaart is puur genieten voor haar. Haar nuchterheid houdt haar met beide benen op de grond. Vooral een serieuze dame die van jongs af aan weet wat hard werken is, ze is echt tevreden met het leven van alledag en leeft zuinig op haar met zorg gekozen meubeltjes. Haar huis is altijd op orde en gestructureerd.

Elkaars tegenpolen
Juist de turquoise kleur, of de wat zachtere variant mint, kunnen haar niet behagen. Een kleur waarbij ze het frivole, soort van onbezorgde, go with the flow gevoel, niet kan plaatsen. Het is een kleur waar ze niets bij voelt. Het speelse van de eigenschap van deze kleur klopt niet bij haar weloverwogen besluiten. Eerst denken, dan doen, of in ieder geval een goed gedegen plan, weten waar je aan toe bent voor je aan iets nieuws begint. In de kleurpsychologie zijn bruin en turquoise elkaars tegenpolen, qua eigenschappen absoluut geen match.

Wel of geen verandering?
Toch blijkt ook bij deze hulpvraag maar weer dat we alle kleuren nodig hebben om balans te ervaren in het leven. Zodra ze wel verandering wil, maar zelf geen verandering doorvoert, dan is de uitkomst ook ongewijzigd. Het leven kabbelt door en ze is tevreden met kleine dingen. Lekker de natuur in voor een lange wandeling, een kopje koffie op een terras, een dagje uit, een welverdiende vakantie na een lange periode hard werken. Ze maakt graag memories voor later.

Waar liggen de antwoorden?
Door jaar in jaar uit dit vaste patroon te volgen, kriebelt er wel iets in haar onderbuik. Of ligt het hoger? Misschien liggen de antwoorden in haar hart opgeslagen? Is haar geborgen thuisleven, het huizelijke dat zo vertrouwd voor haar is een belang­rijke basis met vaste normen en waarden? Is het toch ook moeilijk om wat losser te denken, zodat er geen actie komt?

Serieuze en volwassen zaken
Heeft ze ergens tijdens het volwassen worden haar creativiteit en intuïtie geen aandacht meer gegeven? Was er alleen aandacht en tijd voor serieuze zaken? Zaken waar geld mee verdiend kan worden, zodat je een huis boven je hoofd hebt. De rekeningen kunnen betalen en zorgen voor een potje voor onvoorziene uitgaven. Geen tijd voor spelletjes of spontane gekkigheden.

Voorzichtig turquoise toelaten
“Hoe zal het zijn om gewoon eens niet te weten wat de uitkomst is, maar op gevoel je hart achterna te gaan?” vraag ik haar. En het werkt. Na haar persoonlijke kleurconsult heeft ze al keuzes gemaakt. Door zelf turquoise te kiezen, deze wat voorzichtig toe te laten, staat ze meer open voor verandering. De cursus voor taal is aangevraagd en ze kijkt uit naar nieuwe mogelijkheden.

Haar moodboard met visueel hartsverlangen
Ook doet ze mee aan een workshop Visueel Hartverlangen en merkt ze hoe leuk het is om haar gevoel voor creativiteit uit het hart te ervaren. Op haar persoonlijke moodboard heeft ook het favoriete bruin een prominente plek. Deze combineert ze met oranjetinten. En op haar noodboard zie je dat het avontuur lonkt; van verre reizen met geliefden, heerlijke buitenlandse gerechten, uitgestrekte groene bossen en prachtige diersoorten. Natuur in de puurste vorm. 

Beweging
Er is eerst beweging en er volgt verandering; een universele wet van oorzaak en gevolg. Deze lieve dame koestert haar bruin en staat open voor alles wat turquoise haar kan bieden. Ze is onderweg met het kompas in haar hart.

Kompas in kleur
Heeft dit blog jou geinspireerd en verlang jij naar een nieuwe uitdaging? Ben je toe aan kleine of grote veranderingen, wil je jouw koers bijstellen? Met kompas in kleur geef jij jezelf sturing en pak je dat aan wat je in jouw dromen had bedacht. Boek ook een kleurconsult of start met een workshop. Via contact.inmocasa@gmail.com boek je jouw ticket naar een andere toekomst.

2 thoughts on “Het bruine huis is haar thuis”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: