Geuren prikkelen je brein

Naast aanraking is ruiken een van de meest essentiële zintuigelijke waarnemingen. Ruiken vervult een grote rol in onze emotionele gevoelswereld. Het heeft een groot effect op ons  dagelijks leven zonder dat we helemaal precies weten hoe dit werkt. Duidelijk is dat het oppikken van een geur, door middel van het ruiken, meer impact heeft dan er vaak gedacht wordt. Ruiken zit in het vluchtige hoekje van ons brein waar het van zich laat horen als dat nodig is. 

De geur waar ik zo blij van word
De heerlijke zoetige lucht is er weer. Blij word ik ervan. Voor mij voelt het als het begin van de zomer. Terwijl het nog wel even duurt voordat het zo ver is. Met name buiten kan ik er niet genoeg van krijgen als de wind weer een vleug van deze lucht mijn neus in blaast. De geur roept bij mij een ‘blij als een kind’ gevoel op. Het onbezorgd van de zon genieten en laat maar waaien, het is zomergevoel. Intens en prettig tegelijk. De geur afkomstig van een plant bloeit aan het einde van de lente en tref ik hier in Almere in grote aantallen in parken en bossen.

Vlier en wat de geur bij mij oproept
De Vlier… daar heb ik het over. Het is een struik die bij mij dit zomerse gevoel oproept. Waardoor ik bepaalde gedachtes krijg, meer naar buiten wil gaan en van het weer wil genieten. Bij mij roept het herinneringen op aan vroeger als kind. Naar het strand fietsen op een warme dag en dan de zee, het strand en alles wat erbij hoort. Voor mij zijn dit de positieve geureffecten van de Vlier. Ik heb een kennis en als zij deze zelfde geur ruikt, dan associeert ze dat naar eigen zeggen met kattenpies. Zij heeft daar dus geen positieve gedachtes en gevoelens bij. Ze vindt het stinken en afschuwelijk ruiken. 

Geuren nemen je mee op reis
Geuren nemen je mee op reis. Een reis die je veelal onbewust aflegt door het inademen via je neus. Vervolgens word je als het ware aangeraakt door de lucht. Ergens gaat je iets dagen en komt er als het ware iets van ooit bovendrijven. De grote onbewuste herinnering- en associatiemachine die door een geur geactiveerd wordt. Je wordt erdoor meegenomen naar plekken en tijden die allang zijn geweest en waar je vaak niet eens het bestaan van wist, totdat je een specifieke geur ruikt. Uit de diepste diepte van je brein komt het als het ware naar het bewuste deel van je brein toe drijven. Positieve of negatieve emoties, ze zitten allemaal opslagen in je brein. 

Waar beland je door een geur?
Zo kan je door een geur weer zo in je kindertijd belanden, op bezoek bij oma met de geur van vers gemalen koffiebonen. Lavendel roept een gevoel van geborgenheid op zonder dat het bekend is waarom dat zo is. Of dat je de neiging hebt om kokhalsend de deur weer uit te rennen als je spruitjes alleen maar ruikt. Laat staan dat je ze op wilt gaan eten. Vers gemaaid gras waardoor je weer aan talloze zaterdagmiddagen denkt die je al voetballend doorbracht met de buurtkinderen. Een nieuw boek heeft, voor mij, een geweldige geur. Namelijk de geur van het nieuwe boek, wat grotendeels afhankelijk is van de papierkwaliteit. Een tweedehands boek daarentegen heeft een totaal andere geur, afhankelijk van de manier waarop het bewaard is, in een droge of natte omgeving.

Wat er gebeurt als je een geur ruikt
Op het moment dat er een geur wordt geroken, komt er van alles in beweging. Emoties worden opgeroepen en gevoelens komen los. Vaak gebeurt dit zonder er erg in te hebben. Vaak weet je niet eens meer waarom een geur een bepaalde emotie bij je oproept. Zolang het gevoel fijn is, veiligheid biedt, geborgenheid, blij, is dat allemaal prima en prettig. Een heel ander verhaal wordt het als een geur emoties oproept die niet mooi, prettig of aangenaam zijn. Die woede, verdriet, pijn, wanhoop, machteloosheid of een slecht humeur oproepen. Door een geur gebeurt er dan iets waar je vaak niet op zit te wachten en wat veelal wel een grote impact heeft op je gevoelens. Als deze geur niet te vermijden is, omdat het een alledaags en veel voorkomende geur is, kan het effect hebben op je huidige leven. Zo groot dat je niet meer in staat bent het leven te leven wat je eerst deed en wat je wilt leven. Vooral als je niet bewust wordt en bent waardoor de betreffende ‘nare’ gevoelens ontstaan. 

De reuk als ondergeschoven zintuig
Geur, daar wordt vaak niet over nagedacht als aangever, trigger van emoties en gevoelens. Pas als er iets mis is met het  zichtbare reukorgaan, de neus, gaat de aandacht daarheen. Verder wordt het ruiken eerder onder- dan overschat. Het is nog lang niet allemaal duidelijk wat er met geur nu allemaal precies gedaan kan worden. Het kan zorgen dat je een ervaring herbeleeft, gewenst of ongewenst. Met de nodige effecten op je lijf en brein. Wel zijn er allerlei methodes die de vervelende effecten, de emoties en gevoelens, van de geur kunnen aanpassen, veranderen. 

Wat te doen bij onverklaarbare emoties en gevoelens?
Zo kan iemand met PTTS of PTSS ( een posttraumatisch stress-syndroom of stoornis) moeite  hebben een normaal leven te leiden. Omdat hij constant geconfronteerd wordt met geuren die ervoor zorgen dat er een herbeleving plaatsvindt van een eerder doorgemaakt trauma. Dit kan gaan evolueren van een stoornis naar een syndroom. Waardoor het een nog grotere invloed heeft op je leven omdat het steeds veel omvattender wordt. Ook mensen die te maken hebben gehad met andere vormen van traumabeleving of veelvuldige en frequente stress kunnen door het inzetten van hypnotherapie veel winnen op het gebied van een kwalitatief leven. Met alles wat daarbij hoort. Wat overigens ook opgaat bij onverklaarbare angsten en nog heel veel andere lichamelijke of mentale klachten.

Dit jaar heb ik weer Vlier geplukt
Ik heb Vlier geplukt en het in een pot gedaan, afgevuld met water en citroen erbij. Zo kan ik er weer lekker van genieten. In de vorm van siroop of alleen al het water dat een dag heeft gestaan. Als ik de pot opendoe, word ik weer overvallen door dat geweldige zomerse ‘laat de boel maar waaien’ gevoel. Gedurende de dag doe ik de pot geregeld open om mijn neus tegoed te doen waarbij ik elke keer datzelfde gevoel krijg. Morgen mag het uit de pot en kan ik er ook van gaan proeven.

Proost op een mooie lange zomer, vol fantastische geuren, waarbij er een hele hoop mooie herinneringen worden gemaakt.

Contact
Heb jij onverklaarbare angsten, emoties en gevoelens waar je elke dag tegenaan loopt? Neem contact op: www.kailosinzichten.nl/contact. Dan kijken we samen hoe ik je kan helpen. Er is altijd meer mogelijk dan je denkt.

1 thought on “Geuren prikkelen je brein”
  1. Mooi Natasia wat je schrijft: Prachtig en ook zo waar. Zelf heb ik het met een bepaalde humusgeur van rottend blad. Als ik dit ruik ben ik meteen weer in de tuin van mijn oma als kind waar ik uren kon spelen. En ook de geur van paddenstoelen in de herfst..wild van blijdschap wordt ik ervan. Vele wandelingen met mijn vader en vroeger met de kinderen en nu nog steeds met mijn lief zijnen worden er in die periode gemaakt. En zelf werk ik wekelijks met aromageuren bij ouderen als ik ga masseren. Je ziet dat de geur hen terugbrengt bij gevoelens en emoties. Ik laat vaak van te voren ruiken welke geur hen aanstaat. En ieder mens reageert weer anders.. Er ontstaan altijd hele mooie intense gesprekken tijdens de behandeling. Ik ben, net als Natasia , ervan overtuigd dat dit mede komt door de sensatie van geur en in mijn geval de combinatie van de geur en het aanraken. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het krijgen van hypnotherapie ter ondersteuning in de aanpak van een probleem, heel helpend kan zijn. Je gaat terug naar momenten in je leven en beleefd dan de intensiteit van dingen opnieuw en ook een geur kan hierin een rol spelen. Met hypno begeleiding is het mogelijk dit anders weg te zetten en er anders tegenaan te kijken zodat bepaalde gebeurtenissen in je leven in een ander licht gezien kunnen worden. De scherpe kanten zijn eraf. Ofwel de spanning is van de boog af. Immers de boog kan niet altijd gespannen zijn. Zorg goed voor jezelf en gun jezelf een behandeling als je denkt dat het je verder kan helpen in groei en ontwikkeling.???

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: