Er komt wel weer nieuw geld

Het laatste lesuur valt uit. De leerkracht is ziek en er is geen invaller beschikbaar. Opgewekt fiets ik met een groep uitgelaten scholieren naar huis. Onderweg hoopvol fantaserend hoelang de docent nog thuis zal blijven en hoeveel uren er dan uitvallen. 

Ik kom een uur eerder thuis dan op het briefje met schooltijden aan de binnenkant van de kastdeur staat vermeld. Met deze tijden houdt mijn moeder rekening. Ze is altijd thuis als ik uit school kom. Ik zet mijn fiets voor het keukenraam en zie haar zitten. Ik vind het vreemd dat ze daar zit, op mijn plek aan de tafel. Voor haar liggen geopende enveloppen en opengeslagen brieven. Eentje houdt ze in haar hand. 

In het rood
In één klap verandert mijn stemming. Behoedzaam stap ik naar binnen en zeg zachtjes ‘hoi mam, ik ben al thuis.’ Met betraande ogen kijkt ze me aan. Ze lijkt niet in de gaten te hebben dat ik een uur te vroeg ben. ‘We staan zo in het rood, ik weet echt niet meer hoe we alles moeten betalen.’ Ze legt de brief die ze in haar hand heeft neer en leunt zuchtend achterover. Een traan rolt over haar wang als ze voor zich uit naar buiten staart. Stilletjes verdwijn ik naar boven en blijf de rest van de middag op mijn kamer. 

Leven in overvloed
Als ik terugdenk aan mijn kindertijd en tienerjaren, aan toen ik met mijn oudere zus en broer bij mijn ouders woonde, denk ik aan liefdevolle en ‘rijke’ jaren. Ook in mijn puberteit, toen ik als laatst thuiswonende bij mijn ouders was, leefde ik in overvloed. Er stond iedere dag een verse, gezonde warme maaltijd op tafel. Op doordeweekse dagen was er altijd een koekje of zelf gebakken cake bij de koffie en thee. In het weekend was er ‘prik’ en chips. Elke zomer gingen we met de vouwwagen op vakantie. Ieder seizoen kreeg ik nieuwe kleren en mijn schoenen en winterjas waren nooit versleten of kapot. Op geregelde tijden ging ik naar de kapper en ieder jaar mocht ik meedoen met de zwemvierdaagse en nodigde ik vriendinnen uit voor mijn verjaardagsfeestje. Elke week ging ik naar saxofoonles en jarenlang werd dat gecombineerd met dansles.

Het allerbelangrijkste en het meest rijke dat ik heb ervaren, is opgroeien en heel vaak thuiskomen in een liefdevolle, warme en veilige woning. Toch was er die altijd aanwezige angst voor geldtekort en de zorg over het wel of niet overgaan tot aankopen van het beschikbare banksaldo. 

Angst voor geldtekort
De angst voor geldtekort heb ik meegenomen toen ik het huis verliet. Ondanks het feit dat mijn ervaring en beleving ‘rijk’ is, is mijn overtuiging dat geld lastig is. Iedere keer hoor ik mezelf zeggen: ‘Ooh! Dat rotgeld altijd!’ Ook de zin ‘ik heb geen geld’ spreek ik regelmatig uit. 

Hulp inroepen
De coronatijd met weken durende lockdowns is een stevige uitdaging voor mij wat betreft ht beschikbare banksaldo op zowel privé als zakelijk gebied. De leeglopende rekeningen laten mijn angst voor geldtekort groeien, de onzekerheid houdt me wakker en mijn energielevel daalt zo ver dat ik meer angst voor geldtekort ontwikkel. Ik besluit de hulp in te roepen van Anna Touw-Smit, psychosociaal therapeut.  

Rode draad
‘Dus als ik jouw woorden juist interpreteer, dan zeg je dat je geen geld wilt ontvangen’ zegt Anna. Ik kijk haar verschrikt aan. ‘Natuurlijk wil ik heel graag geld ontvangen. Ik werk er juist keihard voor, maar het komt steeds niet.’ ‘Jij zegt dat je geld ‘rotgeld’ vindt, dus het signaal dat je afgeeft over geld is negatief. Dan komt het geld niet naar je toe. Alles wat je aandacht geeft groeit. Je banksaldo zal dus groeien als je geld gaat omarmen.’ 

Samen met Anna kom ik erachter dat geldzaken – en vooral de angst voor tekorten – als een rode draad door de geschiedenis van mijn familie loopt. Mijn opa en oma en overgrootouders hadden ook moeite met het fenomeen geld. We bedenken een plan hoe ik geld en de energie van geld een positieve wending kan geven. 

Engelen
Mijn vertrouwen in geld mag groeien en als steuntje in de rug geef ik er een symbolische uiting aan. Het vertrouwen in de continu bewegende geldstroom binnen mijn bedrijf uit ik door een stroom van engeltjes. Al duizenden jaren lang zijn engelen het symbool van liefde, verzoening en contact. Ze zijn een verbintenis tussen het hemelse en het aardse. Ze stralen vol van hun goede, lieve, mooie en zachte energie. Aan ieder artikel dat ik inpak, bevestig ik een engeltje. Ik voeg mijn eigen waarde toe aan het pakketje en spreek daarbij de intentie uit dat mijn bedrijf mag groeien en bloeien. 

Met ieder pakket dat de deur uitgaat, groeit mijn vertrouwen. Er komt wel weer nieuw geld* en er zijn altijd en overal engelen. 

* ’Er komt wel weer nieuw geld’ uit het boek De illusie van geld geschreven door Elma de Bruijn. 

8 thoughts on “Er komt wel weer nieuw geld”
 1. Lieve Ingrid, wat prachtig in openheid beschreven waar bij veel mensen de schoen wringt: geldovertuigingen zoals ‘dat rotgeld’ meegekregen vanuit je jeugd. Of ontstaan doordat je bepaalde situaties interpreteerde en hierdoor voor de rest van je leven een beperkende gedachte m.b.t. overvloed en geld met je meedraagt. Hoe mooi is de mantra die je telkens tegen jezelf zegt als je weer lingerie inpakt. Mooi mens, dat nieuw geld vandaag mag binnenstromen in grote hoeveelheden. Je bent het waard!

  1. Dankjewel voor je boek Elma, het lezen van jouw verhalen over de energie van geld stimuleert me enorm om positiever over geld te denken. ??

 2. Wat heb je dit mooi geschreven in alle openheid en liefde.
  Het is zo waardevol om een pakketje van jou te mogen ontvangen. Balans in geven en ontvangen. Laat je bankrekening maar vullen met goud. Liefs

  1. Dankjewel lieve Anna, Met liefde stuur ik je engelen toe. En als ik toch even uit balans ben en wankel, dan ben jij er om te helpen ??

 3. Wat moedig dat je dit aan gaat. Zo maak je een nieuw begin voor jou en iedereen die daarna komt in jouw familie.
  Mooi om te lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: