En weer ben ik verliefd

“Jij bent altijd verliefd” zei mijn moeder vroeger. Dat klopt, op de basisschool was ik al verliefd op een jongen uit de andere klas. Op de middelbare school kreeg ik verkering en vanaf mijn 16e waren er slechts korte periodes dat ik niet verliefd was en geen verkering had. Maar mijn verliefdheden beperken zich niet alleen tot mannen.

Vakantieliefdes
Ik kan ook echt smoorverliefd worden op een stad. Andere mensen hebben dat misschien met kledingstukken, meubels, hobby’s of huisdieren. Ik heb dat met steden, met bestemmingen in het buitenland. Zo werd ik ooit verliefd op Sicilië, op Parijs natuurlijk (wie niet?), op Noord-Portugal, op Cannes, op Thessaloniki en op Napels. Bijzonder hè? Toch waren deze verliefdheden van korte duur.

Smoorverliefd
Toen een vriendin van mij in Granada woonde en daar ook trouwde met haar Spaanse man, werd ik verliefd op die stad, eigenlijk op heel Andalusië. Ook Valencia, Cartagena, Cádiz, Málaga en Sevilla hebben mijn hart gestolen. Zo zeer, dat ik er echt regelmatig terugkom. Maar de verliefdheid op Granada (en omgeving) is echt in de categorie ‘smoor’. Zo heftig dat we er een huis willen. Pas over een paar jaar hoor, als de kinderen zijn uitgevlogen.

Heimwee
Toch is er deze vakantie een lichte verliefdheid bijgekomen. Ik merk dat aan de heimwee. Ieder jaar als we terugkomen uit Spanje hebben we heimwee, manlief en ik (op wie ik ook nog steeds smoorverliefd ben hoor, al 12 jaar). Dat is heimwee naar de cultuur, naar het klimaat, naar het eten, de terrasjes, het flaneren, de taal… Maar als ik inzoom op de heimwee, ontdek ik dat die specifieker is, namelijk naar een bepaalde plek. Ook nu weer. Ik heb heimwee naar San Sebastián.

Donostia
San Sebastián, in het Baskisch Donostia genaamd, is een stad die me een beetje doet denken aan Málaga, qua sfeer. Maar San Sebastián is intiemer. Zo schrijf ik ook in mijn blog op Spanjeliefhebbers.nl. De sfeer is er uitermate relaxed, de stranden zijn wonderschoon, de architectuur is die van Belle Epoque en doet me aan Parijs denken, de bergen eromheen en de intieme baai zorgen voor een prachtige natuur en culinair is Donostia een zintuiglijke happening.

Wil ik daar ook wonen?
Wil ik dan ook een huis in San Sebastián? Haha, als ik zo vermogend zou zijn om drie huizen te bezitten – een in Granada, een in Nederland en een in San Sebastián – dan zeg ik: ja! Maar dat gaat ‘m niet worden. Iene Miene Mutte: Granada of San Sebastián? Dan wordt het toch Granada, want ik heb meer met Zuid-Spanje, met het klimaat en de liefde voor Granada is er al heel lang. Bovendien spreken ze in San Sebastián Baskisch, dat vind ik irritant. Ben ik net bezig met Spaans leren, kan ik het nauwelijks oefenen in Baskenland! En het klimaat in Baskenland lijkt te veel op dat in Nederland. Nou, daar wil ik juist van weg.

LAT-relatie
Toch ben ik blij met het toekomstbeeld dat we iedere reis die we maken van Nederland naar Granada en andersom, een uitgebreide tussenstop kunnen maken in San Sebastián, want het ligt perfect op de route. Dat wordt dus een LAT-relatie met San Sebastián. Ook leuk.

Meer lezen over mijn verliefdheden?
Ben je nieuwsgierig naar onze reis? Lees dan de verleidelijke blogs op Spanjeliefhebbers.nl en like onze Facebookpagina. Door mijn vakantieliefdes heb ik al menig Francofiel en Italiëliefhebber voor Spanje geïnteresseerd.

1 thought on “En weer ben ik verliefd”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: