En ineens doe ik wel waar ik zelf in geloof

Tien jaar geleden ontdekte ik hoe effectief lichaamswerk was. Ik werkte als dramatherapeute in mijn eigen praktijk en ging aan de slag met mezelf. Ik was net moeder geworden, mijn leven stond op zijn kop en het oud zeer dat tot die tijd nog niet aan het licht was gekomen, kwam in vol ornaat naar voren. Na 3 sessies vertelde de therapeut dat ze ook les gaf. ‘Schrijf mij maar in!’ was het eerste wat ik riep.

Met nog klotsende borsten van de melk en eigenlijk niet wetende waar ik aan begon, startte ik met de studie. Mijn hele lijf zei ja, mijn hart wist ‘dit is het, dit werkt echt, diep lichaamswerk ruimt echt oude patronen op!’

Inmiddels zijn we tien jaar verder en heb ik heel wat matsessies gegeven en zijn er zoveel mooie dingen gebeurd in mijn praktijk. Zelf ben ik ook door hele processen gegaan. De enige manier om een goede therapeut te zijn en te blijven is door aan jezelf te werken. Het antwoord ligt op de mat, daar ga je diep en dwars door je pijn heen om echt weer te worden zoals je bedoeld bent te zijn. Dat doe ik dus voor mezelf ook. 

Braafste meisje van de klas
Maar ik ben niet alleen therapeut, ik ben ook ondernemer. In het werken aan mijn bedrijf ben ik ook door hele processen gegaan, vooral als het gaat over het volgen van mezelf, doen waar ik zelf achter sta. Niet alleen nu door het coronavirus, maar ook al veel eerder, werd door business-coaches aangegeven hoe belangrijk online werken is om je bedrijf echt uit te kunnen breiden, om te kunnen gaan verdienen wat je waard bent. 

‘Nee, dat kan niet, ik kan niet online werken, want ik geef lichaamswerk!’ was wat ik steevast als antwoord gaf. ‘Dan kan ik niet het persoonlijke contact bieden dat je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen.’ Ik was overtuigd van wat ik zelf zei. Dacht ik. 

Maar weet je, eigenlijk hoorde ik mijn docent en mentor van destijds praten: ‘Online werk, dat doen we niet, dat kan niet, dit is echt de enige manier om effectief je werk te doen.’ En zo heb ik me, zoals vaker, opgesteld als het braafste meisje van de klas. En ben ik niet gaan onderzoeken in mezelf wat ik stiekem wel wilde, ben ik me weer gaan aanpassen en doen wat er van me verwacht werd. Ik was te bang om gewoon te doen waar ik zelf in geloofde, of het op zijn minst zelf uit te proberen om misschien toch te ontdekken dat de ander gelijk had. Ik was te bang om mezelf te volgen en fouten te durven maken.

En dan kun je ineens niet anders
So far so good, ik heb een geweldige praktijk waarin ik lichaamswerk geef, waar ik ontzettend blij van word en ook echt mezelf ontwikkel. Inmiddels geef ik ook relatietherapie gecombineerd met lichaamswerk. Ik heb online trainingen opgezet, omdat dat toch wel wat hoorde bij deze tijd. Ik krijg ze niet verkocht. Vind dat ook eigenlijk helemaal niet zo leuk, maar ja, online business, dat is toch helemaal van deze tijd? Ik werd bevestigd in mijn eigen overtuiging: ‘zie je wel, online werken is niks voor mij.’

Tot het coronavirus Nederland bereikte en het helder werd dat mijn praktijk dicht moest. Alles stond even stil. Zou dit een paar jaar geleden zijn gebeurd, toen ik nog het braafste meisje van de klas was, dan zou ik misschien wel toestemming gevraagd hebben aan mijn docent destijds om ‘ons werk online te kunnen gaan doen.’ Omdat ik niet durfde te doen waar iemand anders dan niet achter staat.

Nu moest ik wel. En kwam het niet in me op om toestemming te vragen. Misschien was ik opnieuw het braafste meisje, je moest nu eenmaal dicht, maar zo voelde het niet. Ik voelde kansen, mogelijkheden, er ging iets in me open. Ik kon eindelijk iets gaan doen wat ik voor mijn gevoel eerder nooit ‘mocht’. Nu een paar weken later besef ik dat ik eindelijk heb kunnen onderzoeken en ondervinden dat er een grotere kracht en mogelijkheid in me lag dan ik dacht, dat er meer mogelijk is dan ik dacht. Ik ben uit de beperking gestapt. Zonder te overleggen met wie dan ook ben ik gewoon gaan doen wat ik wilde doen. Ik kon natuurlijk gewoon mijn praktijk sluiten, maar processen zet je niet zomaar stil. En ik wilde mezelf gaan volgen, het doen op mijn manier.

Online lichaamswerk, het kan wel!
Een paar dagen later gaf ik al mijn eerste online lichaamssessie. Jeetje, wat bijzonder. Ja, ik kon de ander niet fysiek aanraken om emoties verder te versterken en ik kon niet alles doen wat ik altijd doe, maar jeetje, wat kon ik veel wel.

De processen gaan even diep. Het lichaam van de ander doet het werk, terwijl ik op afstand maar in liefdevolle en professionele verbinding doe wat ik altijd doe: precies voelen wat er nodig is, het proces de ruimte geven en het lichaam de kans bieden te ontladen en los te laten wat niet meer dient. 

Een vrouw zei zelfs: “het voelt eigenlijk veel intenser omdat ik in mijn eigen veilige ruimte ben.”

Herontdekken van mijn eigen kracht
Ik kan niet anders zeggen dan dat ik mijn eigen kracht heb herontdekt. Ik ben niet bij de persoon aanwezig, dus ik moet beter kijken en meer vertrouwen op wat ik voel en zie, vertrouwen op mijn kennis, mijn intuïtie. En er is geen moment meer dat ik daaraan of aan mezelf twijfel, of ik het wel goed zie of goed doe. Er zijn geen stemmetjes meer, er kijkt niemand meer mee over mijn schouders. Ik doe waar ik in geloof en ik werk meer dan anders vanuit mijn eigen kracht. En er gebeurt ongelooflijk veel in het online lichaamswerk, de diepe processen gaan gewoon door. Ik zie wat er ontstaat tussen mij en de ander, of het nu online of offline is. Ik sta in mijn kracht. En dat is wat ik doorgeef in mijn werk, aan de ander. Dat kan niet anders dan dat dat voelbaar is. 

Is het tijd voor jou?
In deze tijd, waarin we door het coronavirus meer stilstaan en minder kunnen, ligt alles wat je doet en voelt onder een vergrootglas. Patronen en verbindingen worden ineens heel helder en het wordt zichtbaar en voelbaar waar nog werk voor je ligt. Wil je niet wachten om in beweging te komen voor jezelf totdat de ander je weer toestemming geeft? Kijk dan eens hier naar de online mogelijkheden. Wil je eerst kennismaken? Boek dan een gratis online sessie om recht naar je kern te gaan. Zo weet je wie ik ben, waar mijn kracht ligt en kun je voelen of je aan de slag wilt met jezelf. 

1 thought on “En ineens doe ik wel waar ik zelf in geloof”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: