Een kwetsbare waarde

Brené Brown weet als geen ander haar waarde ‘kwetsbaarheid’ uit te dragen in een vorm die ongelooflijk krachtig overkomt. Kwetsbaarheid bestaat voor haar uit: moed en een risico nemen met een onzekere uitkomst. Ik denk aan mijn boek ‘jouw talent, jouw waarde’ en de momenten waarop ik me kwetsbaar voelde. Het is er niet één maar het zijn er velen.

Moed om een blog te plaatsen
In de ontwikkeling van mijn schrijftalent is de publicatie van blogs spannender geworden, omdat ze steeds persoonlijker worden. Vanuit een diepte ontsproten en opgeschreven, wetend dat ik het in woorden niet zo kan verwoorden als dat het op schrift staat. Tijdens deze ontwikkeling ontdekte ik dat met de toenemende kwetsbaarheid het vertrouwen meegroeide. Als twee communicerende vaten. En toch is er elke keer weer moed voor nodig om een blog te plaatsen en neem ik toch het risico, omdat ik steeds meer vertrouw op mijn eigen intuïtie en waarde. En die onzekere uitkomst? Die verrast me elke keer weer positief! 

Jouw eigen waarde zoeken
Daar waar Brené ons inspireert met haar ‘talks’ over kwetsbaarheid, en dan de meest kwetsbare verhalen uit haar eigen leven als voorbeeld geeft, zo wil ik je inspireren om je eigen waarde te zoeken en je creativiteit uit te dagen in de vorm die bij jouw past. Zodat je die talenten kunt ontwikkelen die je waarde versterken en als een rode draad door je leven heen gesponnen kunnen worden. 

Levenskracht
Een kwetsbare waarde in het begin, maar je zult merken dat je stapje voor stapje aan vertrouwen wint en liefdevol jezelf omarmt. Je kwetsbare waarde wordt je kracht en passie en deze passie vormt zich tot een levenskracht. Diezelfde levenskracht manifesteert zich in een vorm die bij jou past, of het nu een taart bakken is, een muziekinstrument bespelen of een coachgesprek voeren. Of het nu in het groot is of in het klein. Je eigen waarde groeit en is daarmee per definitie al van waarde. Je ‘circle of influence’ vergroot zich zonder dat je het beseft. Je raakt mensen met wat je doet, omdat het authentiek is. En wat ik velen op dit pad hoor zeggen: ‘Ik kan niet anders meer dan het aan te gaan. Er is geen weg meer terug, hoe spannend ik het ook vind of welke keuzes er ook op me liggen te wachten’. 

Je eigen inspirator
Het is alsof je kwetsbare waarde op je heeft liggen wachten. Tot je wakker wordt en weet ‘dit is de dag dat alles anders wordt’. Je gaat op reis en komt onverwachte obstakels tegen. Niet om je te pesten, maar om je te testen, te laten leren en inzichten te geven. Een leerschool zonder meester of juf, want die ben je zelf. Soms heb je een ruggensteuntje nodig, maar gaandeweg doorzie je het mechanisme en word je je eigen inspirator en daarmee de inspirator voor anderen. Je krijgt een waardevol leven, kwetsbaar én krachtig inéén. 

Jouw talent, jouw waarde
Zo heb ik voor het boek ‘jouw talent, jouw waarde’ interviews afgenomen met diverse mensen met evenzoveel waarden die zich ontplooien in hun leven. Schoonheid, essentie, gevoeligheid, harmonie… iedereen wist tijdens het verloop van het gesprek dat ene waardewoord te noemen dat zo kenmerkend is voor hem of haar. En voor mij was volstrekt logisch in het verhaal dat ze mij vertelden. De een verwerkt het in een schilderij, de ander in gedichten en de volgende in veranderingstrajecten. Ook daarin zijn ze weer volstrekt uniek.

Stuk voor stuk waardevolle gesprekken
Het aangaan van de interviews was ook één van die kwetsbare momenten waarbij ik een risico nam met een onzekere uitkomst. Bij geen van hen had ik namelijk een vragenlijst, maar begonnen we gewoon het gesprek. Het ontvouwde zich ter plekke en later bleek elk gesprek te passen op de juiste plek in het boek. Ik liet in de gesprekken de controle los en luisterde. Ik mocht achter de mens kijken in al zijn kwetsbaarheid. En de kwetsbaarheid die daarin verscholen lag, werd een krachtig instrument en leidde tot diverse en prachtige verhalen rondom waarden, creativiteit en talent. Stuk voor stuk waardevolle gesprekken die je raken. Gesprekken die ik deel met elke lezer op het moment dat het boek uitkomt. En dát, dat is misschien wel het meest krachtige. Ook de geïnterviewden laten hiermee hun kwetsbare en tegelijkertijd krachtige waarde zien. 

Het boek nadert zijn voltooiing en inspireert mij elke dag weer om de volgende stap te zetten. Een stap met een onzekere uitkomst, maar vol waarde!

Storytelling
Heb je interesse in een waardevol gesprek, inclusief een ‘storytelling’ om terug te lezen? Dan kun je deze reserveren via https://opaal.nu/waardevol-gesprek/. Refereer je aan Blogzinnig, dan ontvang je nog eens 10% extra korting!

1 thought on “Een kwetsbare waarde”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: