Een breincirkel die werkt

Het onderbewuste brein kan vergeleken worden met een vierjarig kind. Het kan heel veel zelf, maar realiteit van fantasie onderscheiden is lastig. Hierdoor werkt inbeelden ook zo goed. Er vormen zich dan beelden en plaatjes in je hoofd die het onderbewuste niet van een echte situatie kan onderscheiden. Het onderbewuste brein maakt een mega snelle scan om iets wel of niet te doen en het put dan uit ervaringen in het verleden.

Met volle armen van de trap af
Met armen vol spullen loop ik van de trap. Ik kan niet zien waar ik mijn voeten neerzet, zoveel draag ik met me mee. Voetje voor voetje tast ik naar de volgende tree. Laat ik me weer een tree zakken. En nog eens. Tot ineens mijn voet iets zachts voelt wat meegeeft en beweegt. In een flits schieten eerdere gebeurtenissen met trappen en uitglijden op een trap door mijn hoofd. Ik voel geen harde ondergrond onder mijn voet en wankel en….

Alle twee veilig beneden
Ik voel de zachte, meegevende ondergrond niet meer. Met wat moeite breng ik mezelf weer in evenwicht en gluur, zo goed als dat gaat, tussen mijn armen vol spullen, door naar beneden. Daar zit Dorrie. Beneden, voor de trap. Ze kijkt me aan met haar vragende blauwe ogen. Waarin ik altijd dingen lees als: ‘Wat ben je nu aan het doen? Kom je naar beneden of gaan we naar boven. Zodat ik mee mag en lekker op bed kan slapen?’ “He Dorrie” zeg ik. Ik loop naar beneden en leeg mijn armen op de tafel. Waarna ik op de trap ga zitten en haar wat aaitjes geef. “Was ik toch bijna op je gaan staan.” Ze kijkt omhoog en laat zich pontificaal voor mijn voeten op de grond zakken. Genietend van de aaitjes die ik haar geef. 

Onbewuste snelle beslissingen
Negen van de tien keer gaan dit soort snelle beslissingen, om het toch te doen, goed. Terwijl een stem in mijn hoofd roept dat het niet kan, gevaarlijk is, niet mogelijk is. Beneden aangekomen blijkt dat er niets aan de hand is. Vaak is dit niet eens een bewuste constatering. Onbewust wordt er wel degelijk notie van genomen. 

Vertraging levert andere keuzes op
Beslissingen worden vaak in een hoog tempo genomen. Achteraf gezien niet eens heel bewust. Dat wordt allemaal door ons onbewuste brein geregeld. Op basis van het verleden wordt de toekomst gemaakt. Een vertraging zorgt dat er een andere keuze wordt gemaakt dan voorheen, zodat er een verandering optreedt. Als die verandering een aantal keer het gewenste resultaat heeft, wordt het opgeslagen en ingezet waar nodig. De keuzes die het onbewuste brein maakt, gaan vaak niet over hoogdravende en grote veranderingen. Het zijn de kleine wijzigingen die, als deze worden volgehouden, resultaat opleveren op de lange termijn. 

Kleine patronen veranderen daar kun je prima mee aan de slag
Kleine patronen en veranderingen kun je prima zelf aanpakken, mits je ze volhoudt en consequent benadert en uitvoert. Zo krijgt het brein telkens de bevestiging dat het goed gaat. Een ervaring uit het verleden dient dan als bron voor de toekomst; het is echter nooit een garantie. Zolang een patroon me verder helpt, houd ik deze graag in stand. Dit spaart tijd en energie uit. Werkt het niet meer, dan is het tijd om aan te passen en te vertragen. Het vertrouwen in je eigen kunde groeit, waarna er stap voor stap een nieuw patroon geboren wordt. 

Een breincirkel die werkt
Zolang een patroon in je voordeel werkt, is het een fantastisch mooie breincirkel. Totdat je keer op keer tegen een drempel aanloopt en niet in staat bent hier zelf overheen te stappen en rustig verder te leven. Dan word ik benaderd om te begeleiden, zodat je na een traject bij mij in staat bent om op een ontspannen manier wel de drempel over te stappen en krachtig en rustig verder te kunnen. Zonder de spreekwoordelijke blauwe tenen.

Lijkt je dat wat? Neem dan contact met me op voor een gratis intake: kailosinzichten@gmail.com

0 thoughts on “Een breincirkel die werkt”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: