De zoektocht naar het ideale badpak

Samen met haar vriendin komt ze de winkel binnen. Een lange, blonde vrouw van een jaar of 50, schat ik. Ze loopt rechtstreeks naar de wand met badpakken en terwijl ze haar hand over de collectie laat glijden, vraagt ze welke badpakken lang genoeg zijn voor haar lijf. Ze kijkt me niet aan als ze het vraagt. Ze komt onrustig en gehaast op me over. 

Liever niet dan wel de paskamer in
Ik vertel welke modellen en merken geschikt zijn voor haar en vraag naar de maat die ze gewend is te dragen. ‘90D’ zegt ze. ‘Ik ben enorm afgevallen en ben al in zoveel winkels geweest waar ik alle badpakken heb gepast, maar ik kan de goede niet vinden.’ Ik heb het idee dat ze liever niet dan wel de paskamer ingaat, omdat ze haar model er niet tussen ziet hangen, maar ik waag het erop om toch te vragen wat ze precies wil. Ze begint direct aan haar opsomming: ‘Hij moet vooral lang zijn, want ik heb een lang lijf. Niet zwart, maar ook niet te veel kleur. Geen stippen en niet te bloemig, dat wordt zo truttig en zo ben ik niet. Er moeten stevige, voorgevormde cups in zitten met een beugel, want van mijn borsten is niks meer overgebleven en ze moeten omhoog geduwd worden.’

Kan ik aan haar wensen voldoen?
Bedenkelijk kijk ik haar aan en zeg dat ik verwacht dat ik niet volledig aan haar wensen kan voldoen, maar graag de uitdaging aanga om het doel zo goed mogelijk te kunnen bereiken. Ondertussen houd ik een model in de lucht waar ze met schuin gebogen hoofd een kritische blik op werpt.  

Aan haar nieuwe lijf wennen
Eerlijk gezegd denk ik dat ze nu een totaal andere maat kan dragen dan dat ze zei, maar dat laat ik achterwege. Deze vrouw heeft duidelijk tijd nodig om aan haar nieuwe lijf te wennen en is hard op zoek naar iets wat ze niet zal vinden, maar ook dat zeg ik niet hardop. 

Andere modellen zoeken
Ze kijkt op haar beurt bedenkelijk naar het badpak dat ik omhoog houd en pakt het tot mijn verbazing uit mijn handen om het aan te trekken. Dat geeft mij de tijd en ruimte om naar andere modellen te zoeken in de maat die ik denk dat ze momenteel nodig heeft. 

Geen stevige voorgevormde cups
Vanuit de paskamer klinkt een negatief geluid. De vrouw is het niet eens met het beeld dat ze in de spiegel ziet en als ze achter het gordijn vandaan stapt, geef ik nauwelijks aandacht aan wat ik zie. ‘Nee, dit is niets voor jou, probeer deze eens.’ Nu moet ik doorpakken, voordat ze haar energie en motivatie verliest en de negativiteit van haar eerdere paservaringen gaat overheersen. Ze reageert sceptisch op het badpak dat ik haar geef, want het heeft geen stevige voorgevormde cups. Voor de rest voldoet het redelijk aan haar opsomming van wensen en dus is ze bereid het aan te passen. Ze wordt aangespoord door haar vriendin die vol enthousiasme uitroept dat dit echt wel iets voor haar kan zijn.

‘Ze moeten meer gelift worden’
Een paar tellen later trekt ze opgetogen het gordijn open. ‘Goh, deze zit eigenlijk best heel goed. Het is de beste tot nu toe. Hij is in ieder geval lang genoeg, de print bevalt me, het model is prima, maar hij doet echt niets voor mijn borsten. Ze moeten meer gelift worden, ik wil een spleetje zien.’ Om haar woorden kracht bij te zetten, duwt ze met beide handen haar borsten omhoog tot het gewenste resultaat zichtbaar is. 

Meer ondersteuning en een mooiere vorm
Ik knik begripvol en leg haar uit dat haar wens echt lastig is om te realiseren, omdat haar borsten door het gewichtsverlies flink in volume zijn afgenomen. De vorm is anders dan voorheen en in een badpak met stevige cups krijgen de borsten niet de steun die ze nodig hebben. De cups zouden aan de bovenkant niet opgevuld worden waardoor er een grote opening ontstaat. ‘Ja! zegt ze, ‘dat klopt! Alle badpakken die ik tot nu toe heb gepast, hebben allemaal openstaande cups.’ 

Haar vriendin knikt bevestigend 
Ik vertel haar dat minder stevig gevormde cups de borsten meer ondersteuning bieden en een mooiere vorm geven. Inderdaad zonder het voor haar zo belangrijke spleetje, maar het geheel is echt mooi om te zien. En ik wijs haar op de details waardoor het komt dat het badpak zo goed op haar huid aansluit. Haar vriendin knikt bevestigend, maar zelf is ze niet overtuigd. ‘Nee, dit is echt niet wat ik wil’ zegt ze ferm. Resoluut draait ze zich om en verdwijnt weer in de paskamer. 

Haar energie is op
Ik hoor haar vriendin een poging doen om de vrouw te overtuigen van het feit dat het badpak echt prachtig staat. Maar ik weet, haar energie is op en ik dring niet verder aan. Ik richt mijn aandacht op een andere klant. 

‘Bedankt voor je geweldige advies’
Vlak voordat ze de winkel verlaat pakt ze me vast en kijkt me recht aan. De onrust die ze in zich had toen ze de winkel binnenkwam is verdwenen. Haar ogen staan vriendelijk. ‘Bedankt voor je geweldige advies. Wat een totaal andere maat heb ik nu van jou gekregen. Hier had ik zelf echt nooit aan gedacht. Ik geef mijn zoektocht naar het ideale badpak nog niet op, maar kijk nu wel uit naar 80G in plaats van naar 90D. En vind ik het niet, dan kom ik bij je terug.’ 

Lachend wens ik haar succes en ik besluit dat ik het badpak een aantal dagen apart hang, voor het geval ze erop terugkomt. 

5 thoughts on “De zoektocht naar het ideale badpak”
  1. Ik denk dat heel veel vrouwen kampen met een verkeerd zelfbeeld waardoor kleding, badkleding en lingerie niet goed wordt uitgekozen. Ik vrees dat ik zelf ook in deze categorie. Wat waardevol dat jij het wel ziet en dat je de durf hebt dat ook aan te raden. Iemand anders naar zichzelf in de spiegel laten kijken. Wat een gave. Ik kan me ook voorstellen dat die ander dat zelf niet meteen kan zien en voelen. Net als deze vrouw. Ben benieuwd of ze nog teruggekomen is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: