De linde als symbool bij een huwelijksceremonie

Een bekende heerlijke zoete geur zweeft mijn neus binnen. Als ik omhoog kijk, ontwaar ik tussen hartvormige bladeren de trosjes frêle witte bloempjes van de lindeboom. Mijn gedachten gaan terug naar de oude lindeboom pal naast het boswachtershuisje waar ik ooit woonde. Zijn takken torenden er hoog bovenuit en met zijn wortels drukte hij de grond bij de zijdeur wat omhoog. We hoopten dat hij op dé dag zou bloeien. Voor op de aankondiging van ons huwelijk tekende ik dan ook een lindebloesem.

Inderdaad bloeide op 24 juni, onze trouwdag, de lindeboom naast ons huis! Met familie en vrienden wandelden we door het bos naar het gemeentehuis. Ik in mijn lindegroene jurk, mijn vriend met een lindegroen pak aan en onze hond met een groene strik om. Na afloop van de ceremonie aten we bruidstaart in onze tuin onder de lindeboom. ’s Middags maakten we een boottocht op het Naardermeer. Het was een bijzondere dag, geheel in onze eigen stijl.

Heilig hout
Het woord linde betekent bindsel, omdat van de bast touw en schoeisel werden gemaakt. Het woord betekent in het Duits ook zacht. Door die eigenschap kun je er goed (heiligen)beeldjes uitsnijden. Het hout werd daarom wel heilig hout genoemd. De boom kan zeer oud worden. De oudste boom van Nederland is de linde van Sambeek, met een geschatte leeftijd tussen de 350 en 500 jaar. In Oost-Duitsland zag ik een linde van wel 800 jaar oud. Ooit moeten er uitgestrekte lindewouden zijn geweest. Deze zijn echter allen gekapt, omdat de linde aangaf waar de meest vruchtbare grond was om akkerland van te maken.

Beschermende functie
Van de linde was bekend dat hij bescherming gaf tegen toverij en tegen blikseminslag. De lindeboom werd vanwege deze functie vaak direct voor het huis of op het midden van het erf geplant. Wanneer dit gebeurde aan de zuidzijde van het huis had dit tegelijkertijd een praktische reden. Het bladerdek van de linde gaf zo schaduw tegen een al te felle zon. Vaak werden ze dan gesnoeid in de vorm van een leilinde. Op dorps- en stadspleinen werden de bomen geplant en was de boom de ontmoetingsplek voor de inwoners.

De linde als boom der liefde
In de Middeleeuwen werd onder de linde recht gesproken, getrouwd en feest gevierd. De hartvormige bladeren hebben zeer bijgedragen aan haar symbolische betekenis. Alom wordt de linde gezien als de boom der liefde. Bij de Germanen was deze boom gewijd aan Freya, de godin van de liefde en vruchtbaarheid. Vanwege deze symboliek werd vroeger eerst een linde geplant en daarna pas een huis gebouwd, zodat het huis op vruchtbare grond stond. Onder een heerlijk ruikende, bloeiende lindeboom vonden minnaars vaak een liefdesnestje. Daarvan getuigen vele liedjes en gedichten. Later werd de verering van de boom gekerstend en de ‘lustige’ boom van Freya werd een deugdzame Marialinde. 

Sint-Jansfeest
Onze trouwdag viel toevallig op 24 juni, de dag waarop traditiegetrouw het Sint-Jansfeest wordt gevierd. De katholieke kerk herdenkt op die dag de geboorte van de Johannes de Doper, de profeet die Jezus in de rivier de Jordaan doopt. Dit feest kent een zeer oude traditie die teruggaat naar nog veel oudere zonnewende feesten en rituelen. Op de avond van Sint Jan kwamen vroeger buurtgenoten bij elkaar en maakten met z’n allen een groot vuur. Men zong en danste en de moedigsten sprongen over het vuur heen. Als een jongen en een meisje hand in hand over het vuur sprongen, was hun band voor eeuwig verzegeld.

Sint Jan markeert een overgangsperiode
Van Sint Jan wordt de geboortedag herdacht en niet het sterven. Sint Jan wordt dan ook gezien als het begin van een nieuwe periode in het jaar. Ook de natuur verandert. ‘Met Sint Jan draait het blad zich om’ is het gezegde. Sint Jan markeert een overgangsperiode.

Dochter Freya
Voor ons markeerde ons huwelijk zeker een nieuwe periode. Tot onze vreugde werd na enige tijd onze dochter geboren. We noemden haar Freya, omdat we dat een prachtige naam vonden. Pas later hoorde ik over de relatie tussen de lindeboom en de godin Freya.  

Huwelijks- en geboorteboom
In overleg met het Utrechts Landschap plantten we na enige tijd drie lindebomen, één voor ons huwelijk, één voor Freya en één voor onze zoon IJsbrand. Het zijn inmiddels behoorlijk grote bomen geworden.

Ons huwelijk hield helaas geen stand en werd na 18 jaar ontbonden. Voor mij is onze band, ook al sprongen we op onze huwelijksdag niet door het vuur, vanwege onze kinderen voor eeuwig.  

Rituelen bij een huwelijk of relatiebekrachtiging
Als ritueelbegeleider kijk ik nu met andere, professionele ogen terug op onze huwelijkssluiting. Het raakt me nog steeds als ik zie hoe mooi we het op intuïtieve wijze vorm en inhoud hebben gegeven met de linde als symbool. Door de jaren heen heb ik van mooie huwelijksvoltrekkingen getuige mogen zijn en bij huwelijken gezongen. Nu de maatregelen rondom corona versoepelen, verwacht ik dat er meer (uitgestelde) huwelijken voltrokken gaan worden. Een passend symbool geeft verdieping en inhoud aan de ceremonie.

Levenswending
Heb jij plannen om je relatie te bekrachtigen middels een ritueel? Ik help je graag om er een bijzondere en onvergetelijke ceremonie van te maken. Je kunt me bellen 06-29078056 of mailen karin@levenswending.nl.

0 thoughts on “De linde als symbool bij een huwelijksceremonie”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: