De invloed van stress op het borstweefsel

We spreken elkaar weinig. Meestal is het een kort ‘hoi’ en ‘doei’ of een vriendelijke glimlach in het voorbijgaan. We volgen elkaar op social media. Wat ons verbindt is dat we beide een eigen bedrijf hebben en dat we zelfstandigheid, zelfredzaamheid en onafhankelijkheid hoog in het vaandel hebben staan. Dit keer spreken we elkaar langer. Ze vertelt over de zorgelijke tijd toen haar moeder borstkanker had en het gemis dat nu al 4,5 jaar aanwezig is. Over de vreselijke nasleep na het overlijden door confrontaties met familieleden over de nalatenschap. Een conflictsituatie die een langdurige, slepende en verdrietige kwestie werd. 

Zeurende, stekende pijn 
Toen het eenmaal opgelost was, kwam de zeurende, soms stekende pijn in haar eigen borst. Eerst volgde de fase van hardnekkig negeren, daarna begon angst het over te nemen. Wat als er bij haar ook borstkanker geconstateerd zou worden? Dat kon ze er echt niet bij hebben! 

Allerminst vrouwvriendelijk
Uiteindelijk stapte ze naar de huisarts waarna ze doorverwezen werd naar het ziekenhuis voor een mammografie. Een uiterst pijnlijk onderzoek volgde. Allerminst vrouwvriendelijk. Met de mededeling: ‘Als we iets vinden, nemen we contact op voor verder onderzoek’ keerde ze huiswaarts. 

Opluchting en blijdschap
Na een aantal dagen vol spanning, kwam het telefoontje. ‘We hebben iets gevonden.’ Er werd een echo gemaakt, maar er was niets te zien. Opluchting en blijdschap verdreven de nare gedachten. Gelukkig, niets aan de hand. 

Onzeker en bang
De pijn in haar borst bleef en is nog steeds aanwezig. Het belemmert haar in haar dagelijkse bezigheden en het maakt haar onzeker en bang. De vraag ‘wat als ik toch borstkanker krijgt?’ zet zich vast in haar gedachten. Ik kijk haar vol medeleven en begrip aan. Wat een nare tijd heeft ze achter de rug. Natuurlijk zijn dit geen Facebook-waardige verhalen. Dit wist ik niet van haar.  

Mentale onbalans
Ik denk aan de thema’s die bij mijn cliënten naar voren komen tijdens of na een borstweefselbehandeling. Het zijn gevoelens van groot gemis na overlijden van een dierbare of door een scheiding. Of het zijn de emoties die opspelen bij ruzies binnen families of conflicten op het werk. Ook de langdurige zorg voor en bezorgdheid over een zieke ouder kan grote impact hebben en een mentale onbalans teweegbrengen. 

Verwijderen van afvalstoffen
Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden en werken nauw samen. Wanneer vrouwen langdurig met stress, zorgen, conflicten of angsten te maken krijgen, heeft dat invloed op het borstweefsel. Het weefsel verhardt en verdikt. Het maakt zichzelf stevig en sterk, om het hartgebied te verdedigen tegen nog meer aanvallen van buitenaf. Wanneer de probleemsituatie voorbij is en de harmonie hervonden, wordt het weefsel vanzelf weer soepel en zacht. 

Als de stresstoestand echter te lang aanhoudt, dan lukt het niet meer om vanzelf te herstellen en verergeren de spanningsklachten in het borstgebied. Ze breiden zich gemakkelijk uit naar bijvoorbeeld nek, schouders en hoofd. De klachten beperken je vervolgens meer en meer in het dagelijks leven.

Een borstweefselbehandeling optimaliseert de doorbloeding en lymfestroming in het borstgebied waardoor het weefsel ontspant. Het stelt het zelfgenezend vermogen van het lichaam in staat om de opgeslagen afvalstoffen af te voeren en uit het systeem te verwijderen. 

Afspraak inplannen
‘Ik lees altijd je blogs Ingrid, ik denk dat het goed is dat we een afspraak voor een behandeling inplannen.’ Ik knik bevestigend en lach hardop als we allebei onze ‘ouderwetse’ papieren agenda en een pen tevoorschijn toveren waarin we al gauw een datum vinden waarop we elkaar opnieuw spreken en zien. 

Herken jij jezelf in de bovenstaande situatie? Neem dan contact op om je eventuele vragen te stellen of om een afspraak in te plannen. Meer informatie en de contactmogelijkheden vind je op www.love-li-lingerie.nl

1 thought on “De invloed van stress op het borstweefsel”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: