De ideale videolengte per social medium

We kennen veel social media platformen en op bijna allemaal kun je ook video’s plaatsen. Het video format is alleen voor ieder platform weer anders. Dat maakt het best een uitdaging om voor ieder platform een creatieve video te maken en hoe lang moet deze dan zijn?

Uit onderzoek is gebleken dat video veel sneller de aandacht trekt op een tijdlijn dan een simpele post met een afbeelding. Je kunt namelijk in een video veel meer laten zien. Je kunt een gevoel overbrengen op je kijker en deze enthousiast maken. De call to action kan ook veel specifieker zijn. Het gebruik van video in je social media posts zorgt voor meer interactie en dynamiek. Als je alleen maar berichten post met tekst en foto’s prikkel je jouw volgers niet. Kijkers zijn ook sneller geneigd om een video te liken dan een post. Deze extra likes zorgen weer voor meer bereik en dat hebben we tegenwoordig nodig. 

Overzicht per social media platform

 1. Facebook
  Voor Facebook maak je doorgaans video’s van rond de 60 seconden. Dat kan in een verhouding van 16:9 of 1:1 ratio. Voor de Facebook Story gebruik je de portrait instelling (9:16). Een story duurt maximaal 20 seconden. Wil je een video-advertentie maken dan is deze eveneens in een verhouding van 1:1 en duurt maximaal 30 seconden.
 2. Instagram
  Voor Instagram gelden nagenoeg dezelfde instellingen als voor Facebook. Een Instagram Story duurt niet langer dan 15 seconden. Voor Instagram TV gebruik je bij voorkeur ook de portrait modus van je camera en duurt de video minimaal 120 seconden. De meeste mensen bekijken een Story op de telefoon en dan wil je goed in beeld komen. Op Instagram TV kun je ook langere video’s plaatsen.
 3. LinkedIn
  Op de LinkedIn News Feed plaats je video’s van 60 seconden in de 16:9 of 1:1 verhouding.
 4. Twitter
  Zelfs op Twitter kun je video’s plaatsen op je Timeline. Deze video’s hebben een tijdsduur van 140 seconden en kunnen zowel in 16:9 en 1:1 verhouding worden geupload.
 5. Snapchat
  Op snapchat plaats je je Stories van 10 seconden in de 9:16 verhouding.
 6. YouTube
  Voor YouTube is je video altijd in landscape (16:9 verhouding) en zijn minimaal 180 seconden lang (3 minuten).
 7. Pinterest
  Voor Pinterest gelden eveneens dezelfde verhoudingen als voor Facebook, alleen is de duur van de video’s 120 seconden (2 minuten). 

Wel formaat kies jij?
Gelukkig vallen de verschillende formaten voor de verschillende platformen wel mee. Voor ieder platform is het formaat van 16:9 of 1:1 genoeg. Doorgaans is de duur van de video anders en dat is uiteindelijk het verschil tussen de platformen. Wil je vooral video’s maken voor je Stories, dan kies je voor de 9:16 verhouding. 

Mijn tip
Neem altijd je video in landscape op. Zorg dat je niet te dicht bij de camera bent en plaats jezelf zoveel mogelijk in het midden van het frame. Je hebt vervolgens de mogelijkheid om in de software met dezelfde video drie verschillende formaten te maken. Uit de 9:16 kun je namelijk ook de 1:1 en 9:16 halen. Neem je video wel in 4K op en zorg dat in het begin duidelijk wordt waar je video over gaat. Je kunt dan gemakkelijk de video inkorten voor de verschillende social media kanalen. Maak je de video in Full HD dan wordt de opname in 16:9 minder scherp en dat zou jammer zijn.

Welke videolengte kies jij voor welk doel?
Voordat je de videolengte bepaalt, kies je eerst het doel van je video. Wat wil je bereiken met je video? Wil je iets laten zien, wil je je kijker overtuigen of wil je je kijker iets leren? 

 • Iets laten zien: hiervoor zijn de news feed video’s van 60 seconden erg geschikt.
 • Overtuigen: dan maak je gebruik van 15, 20, 30 seconden video’s waarin je de kijker overtuigt om naar je website te gaan of je product te kopen.
 • Iets leren: dan maak je video’s van 3 minuten en langer.

Deze 3 minuten (of langer) video’s plaats je natuurlijk op je YouTube kanaal. Een kortere video op Instagram, LinkedIn en Facebook nodigt de kijker uit om naar de langere video op je Youtube kanaal te gaan.

Zie jij door de bomen het bos niet meer?
Weet je nog steeds niet waar je moet beginnen? Neem vrijblijvend contact met me op en ik help je graag verder op weg. Wil je direct meters maken? Dan heb ik een mooi programma voor jou: het Slim Online Video Boost Programma.

5 thoughts on “De ideale videolengte per social medium”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: