De eikels vliegen haar om de oren

Ze loop op haar gemakje. Plots hoort ze hoe de wind door de bladeren ruist. Ze voelt haar haren meebewegen. Dan hoort ze het geluid van dingen die vallen om haar heen. Wat is dat? denkt ze en ze kijkt omhoog naar de takken van de bomen. Ze herkent de eik aan de karakteristieke bladeren. Het is herfst. Daarom ruikt het nu ook zo lekker in het bos. Daar geniet ze van.

Door de harde windvlaag worden de eikeltjes van de takken afgerukt en vallen en masse om haar heen op de grond. Het klinkt grappig, maar voelt het ook grappig als ze er een op haar hoofd krijgt? Snel stapt ze naar de kant waar geen eiken staan. Dat voelt veiliger.

De liefde van zijn leven?
Ze is wel gewend aan ‘eikels’ in haar leven. Mannen die na een prachtige en heftige start van de relatie, waarin is ze alles voor hen is, haar een rotgevoel over zichzelf geven. Het gevoel dat ze er niets toe doet, niets voorstelt. Ook haar laatste ex heeft dat gedaan. Ze is door hem echt in de war geraakt. Nadat ze het had uitgemaakt, noemde hij haar opeens niet stom meer, geen dikke koe meer, maar zei hij steeds dat zij de liefde van zijn leven is. Beloofde haar gouden bergen. ‘Zie je wel, hij bedoelde het niet zo. Het komt weer goed. Net zoals in het begin.’ Ze is naar hem teruggegaan. 

Domme koe
Had ze het maar nooit gedaan. Het ging een tijdje goed totdat ze samen hun vakantie gingen plannen. Zij wilde naar het bos, hij naar de zee. Omdat ze niet toegaf, was ze weer de ‘domme koe’, de achterlijke die nergens iets van snapt. Daarna stampte hij weg, gooide de deur dicht en liet dagenlang niets van zich horen. Hij reageerde niet op haar appjes, nam de telefoon niet op. Ze werd er radeloos van. 

Het lag toch aan haar?
Ze was zo radeloos dat ze een vriendin belde en haar verhaal deed. Iets wat ze nog nooit had gedaan. Ze had nooit durven spreken over het gedrag van haar partners, van deze partner. Ze schaamde zich, trok het zichzelf aan. Als iemand wat zei over het gedrag vergoelijkte ze het. Het lag toch zeker aan haar dat hij dat zo deed? Dat is ook wat hij zei, wat haar exen zeiden.

Narcisme
Wat is ze blij dat ze het haar vriendin vertelde. Dat ze zich kwetsbaar had opgesteld. En ze had het niet bij een betere kunnen doen. Haar vriendin zei haar zich niet te schamen, sprak schande over zijn gedrag en vertelde haar eens wat over narcisme op te zoeken. Wat een openbaring was dat. Ze herkende zoveel. Niet alleen in deze relatie, maar ook in eerdere. Ze zag het patroon. Wat een erkenning.

Klaar mee
Het maakte haar ook in de war. Zag ze het wel goed? Was ze niet zelf de narcist? Waarom was ze erin getrapt? Iedere keer weer? Ze lag compleet overhoop met zichzelf. Was zichzelf helemaal kwijt. Zo kon ze niet verder en ze wilde haar vriend zeker niet terug. Ze wilde ook geen andere ‘eikels’ meer aantrekken.

Coaching
Ze vond zichzelf terug in de coaching bij mij. Ze vond haar kracht terug om grenzen te stellen aan dit gedrag, om haar vriend aan de kant te zetten. En de vakantie? Dat is het bos geworden, waar ze nu heel handig de eikeltjes ontwijkt. Die heeft ze genoeg gezien en gevoeld.

Hoe je je van binnen voelt, trek je van buiten aan
P.s. Noem je ex(en) liever geen eikels of andere scheldwoorden. Het bekt lekker, het geeft ook zeker je gevoel weer, maar het resoneert alleen bij jou vanbinnen. Je ex merkt er niets van, maar jouw gemoed wordt er zwaarder van. En hoe je je van binnen voelt, trek je van buiten aan. Dat wil je toch niet? Gebruik liever humor en geef hem of haar een grappige bijnaam, zoals clown, pannenkoek, smurfin. Dat haalt gelijk de angel eruit en helpt je om hem of haar niet meer serieus te nemen.

4 thoughts on “De eikels vliegen haar om de oren”
 1. Hoi Willy,
  Je hebt echt een prachtig blog!
  Ook al je nieuwsbrieven of gedichten lees ik!
  Zou jij ook aandacht kunnen geven aan de vliegende aapjes of te wel Flying Monkeys bij Narcisme.
  Door dit gegeven ben ik er pas eindelijk echt van overtuigd waarom ik zo ontzettend ben geïsoleerd van mijn omgeving de laatste 6 Jaar en waar dat aan ligt.
  Het lijkt wel of er een rugzak van mij is afgevallen!

  1. Hoi Cecile,
   Dank je wel voor je warme woorden. Fijn te lezen.
   En dank je wel voor je vraag, dat is zeker een goed onderwerp om over te schrijven. Ik kan me voorstellen dat dat heeft meegeholpen aan je isolatie. En wat mooi om te lezen wat dat inzicht met je heeft gedaan. Tip (wellicht overbodig): laat de flying monkeys link liggen, laat ze maar lekker vliegen. Focus je op die mensen waar je wel wat aan hebt.
   Ik wens je het beste toe.
   Warme groet, Willy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: