Om ervoor te zorgen dat je video’s goed worden gevonden op YouTube maak je gebruik van belangrijke metadata. In de eerste plaats is het belangrijk om in de voorbereiding na te denken over het onderwerp van je video(s). Daarvoor moet je eerst weten waar mensen naar op zoek zijn. De meeste zoektermen op YouTube gaan over een vraag die mensen hebben of een probleem die ze hebben. Dus ze zoeken naar een antwoord op hun vraag of een oplossing voor een probleem.
Wanneer ik zelf op zoek ben, dan stel ik vaak mijn vraag op YouTube en kijk dan welke video het beste voldoet aan mijn zoekvraag. Maar hoe weten Google en YouTube nou welke video’s ze moeten laten zien? Dat komt omdat de creator op de juiste manier de metatags heeft toegepast. In dit blog beschrijf ik de belangrijkste metatags voor je video’s.
- Voeg een omschrijvende titel toe aan de video
Dat wil zeggen dat jouw titel duidelijk beschrijft waar de inhoud van je video over gaat. Deze is niet te lang en bevat in ieder geval het belangrijkste zoekwoord aan het begin. In geval van relevantie is een jaartal ook nuttig om toe te voegen aan het einde van de titel. Stel, ik ben op zoek naar hoe ik iets op Facebook moet instellen. Dan heeft het niet zoveel zin om video’s van 2011 te bekijken, omdat de informatie is achterhaald. Staat er een jaartal in de titel, dan weet ik welke video het meest relevant is om dan te bekijken.
- Een goede beschrijving van de video
Een goede beschrijving bij je video is een walhalla als het gaat om SEO. Je kunt hier enorm veel metatags in kwijt. In de eerste drie regels beschrijf je kort waar jouw video over gaat. Hier gebruik je zoektermen en eventuele hashtags. Gebruik niet teveel hashtags. Overdaad schaadt in dit geval. Verder staan je zoekwoorden ook aan het begin van je beschrijving. Alleen de eerste drie zinnen worden getoond in de zoekresultaten, dus zorg dat deze allesomvattend zijn.
- Gebruik correcte labels (metatags)
Labels zijn de zoekwoorden die je video beschrijven. Voeg een aantal toe, maar niet teveel. Voorkom dat de zoekwoorden clickbait veroorzaken. Ze moeten echt over de video gaan, want anders ben je de kijker zo weer kwijt. Dit bouncecijfer geeft YouTube de indicatie dat je video niet voldoet aan de metatags bij je video. De tags van je video zijn een verfijning van de al gebruikte zoekwoorden.
Stel, ik heb een video gemaakt voor YouTube over poffertjes bakken in een koekenpan. Dan kunnen de tags zijn: poffertjes bakken, poffertjes, Hollandse poffertjes, koekenpan, poffertjesbeslag, leer poffertjes bakken, poffertjes tutorial, etc.
- Juiste bestandsnaam
Een andere metadata die zowel voor je website als voor YouTube geldt is het aanpassen van de bestandsnaam. Ik pas de bestandsnaam altijd aan naar de titel van de video. Soms voeg ik er ook mijn eigen naam aan toe. Dus als mensen op mijn naam specifiek zoeken, vinden ze ook mijn video’s. Datzelfde doe ik met de aangepaste miniatuurafbeelding (thumbnail). Ook hier pas ik de bestandsnaam van aan.
- Reacties ontvangen
Hoewel Youtube aangeeft dat het niet veel effect heeft, is het toch wel een factor die bijdraagt in de zoekresultaten; het ontvangen van reacties en likes op je video. Hoe meer interactie er plaatsvindt op je video’s, hoe interessanter je video’s zijn voor potentiële kijkers. De kans is dan groot dat YouTube jouw video hoog in de zoekresultaten gaat weergeven. Ook externe likes op Google en Facebook tellen mee. Dus deel vooral je video’s op andere platformen om het bereik van je video’s te vergroten.
- Ondertiteling toevoegen
Het is een extra klusje, maar ondertiteling toevoegen aan je video’s is zeker de moeite waard. Veel mensen bekijken video’s zonder geluid op hun smartphone. Door ondertiteling toe te voegen maak je jouw video’s ook interessant voor deze groep mensen. Ook doven en slechthorenden zijn blij met ondertiteling. Wil je een internationaal publiek bereiken dan is het toevoegen van een Engelse of Duitse ondertiteling zo gedaan. YouTube is tegenwoordig zo slim dat ze begrijpt waar jouw video over gaat door de ondertiteling. Wil je meer lezen over ondertiteling, dan geeft De ultieme gids voor het ondertitelen van je video’s je de nieuwste informatie.
- Het insluiten en linken van je YouTube content
Als websites verwijzen naar je video’s of deze ‘embedden’ (insluiten) op de website, dan hecht Google hier waarde aan. Je video’s worden dan ook getoond in de zoekresultaten op Google. Het is daarom goed om naast YouTube ook je eigen website als platform voor je video’s te gebruiken.
- Meer kijktijd op jouw kanaal
Ook de duur dat mensen op jouw YouTube kanaal verblijven is een belangrijke factor voor YouTube. Hoe langer iemand jouw video’s bekijkt is een indicatie dat jouw video’s ook interessant kunnen zijn voor andere kijkers. In YouTube analytics kun je precies zien wat de weergaveduur van je video’s is. Stel, je video duurt 10 minuten en de gemiddelde weergaveduur is minder, dan kun je kijken wat het moment is waarop kijkers afhaken. Misschien was de video te lang en kon je hem beter in twee kortere video’s opnemen. Ook kan het aan de opbouw van je video hebben gelegen.
- Bijhouden en onderhouden
Regelmatig je content verversen is voor je website enorm belangrijk. Zo zorg je ervoor dat je website dynamisch blijft en de informatie op je site actueel. Datzelfde geldt voor je YouTube kanaal. Video’s over Facebook van 2011 worden op den duur minder bekeken. Zorg dat je deze video’s vervangt voor nieuwe video’s over Facebook. Laat de oudere video’s wel staan, want de opgebouwde metadata telt nog steeds mee. En als kijkers deze video’s nog steeds bekijken, tellen ze ook mee voor het aantal views en kijktijd.
De YouTube optimalisatie checklist
In deze checklist staan nog meer handige tips om ervoor te zorgen dat jouw video’s beter worden gevonden. Je kunt hem gratis downloaden van de website van Slim Online Video.
Verbeter je kijkcijfers en kijktijd op YouTube door betere SEO.
Aletta Armee
Crossmedia Designer
Ondersteunt ondernemers met een succesvolle boeklancering met videomarketing en geeft technische ondersteuning bij online lanceringen.
In de besloten leeromgeving van Slim Online Video deelt ze haar kennis waarmee je jouw skills kunt verbeteren en kunt groeien met je bedrijf.