Blue Zone Zandvoort, droom of werkelijkheid?

Als Zandvoort nu eens een van de Blue Zone plekken in Nederland zou zijn. Een plek met de zee, de golven, het strand, het zand, de duinen, de herten, het bos en de rust. Zou je hier dan willen wonen?

Rust en ritme
De rust en het ritme welke ik, in de korte tijd dat ik hier woon, al gevonden heb is iets wat ik heel bijzonder vind en eigenlijk iedereen gun om te beleven.

Elke ochtend wandel ik samen met mijn vriend en hond door onze buurt en elke ochtend is er wel iets anders te zien. De mist waardoor het licht van de lantaarnpalen een bijzonder effect krijgt. De eekhoorn of de specht in een boom, de zonnestralen door de takken. ‘s Avonds laat de sterren, de nieuwe en volle maan. Sinds ik hier woon, ervaar ik het ritme van de dag en de verschillen meer dan eerst. Ik ben bewuster van wat het met me doet en probeer het positieve en mijn gezondheidseffecten te omarmen.

Ruimte
Bijzonder dat een plek waar je woont zoveel impact kan hebben op hoe het met je kan gaan. Elke dag heb ik de keuze voor korte of langere wandelingen in de buurt, in het bos, in de duinen of op het strand. Wanneer ik aan zee ben ervaar ik echt de weidsheid en dit geeft mij de ruimte en daarmee rust. Het bos geeft me weer meer een gevoel van geborgenheid. Zo geniet ik echt elke dag van deze momenten, steeds meer en bewuster.

Zou Zandvoort weleens een Blue Zone kunnen zijn?
De gemeente Zandvoort doet er veel aan en heeft mooie plannen. Zo wordt de boulevard verbreed en komen er meer en grotere bankjes, hierdoor komt er meer ruimte om te wandelen en elkaar te ontmoetten. Er komt meer groen en de auto verdwijnt steeds meer uit het zicht.                                                                     

Zandvoort als kuuroord
Zandvoort was vroeger een kuuroord en dat wordt weer nieuwe leven ingeblazen. Een soort vooruit naar vroeger. Zandvoort als ultieme badplaats, waar ontspanning, bewegen, elkaar ontmoeten en ieders welzijn hoog in het vaandel staan.

Lokale producten
In de nabije omgeving wordt lokaal voedsel geproduceerd:
– In het klein is er in Bentveld een openbare kruidentuin
– Er zijn zelfoogst-moestuinen waar je lid van kan worden en je dus zelf je groenten en fruit van het seizoen kan oogsten, zoals:

En je kan eerlijk geproduceerd vlees bij de boer in Santpoort-Zuid en Cruquis kopen, zoals Boerderij Sinnevelt en de Wickevoorter stadsboeren. Ik ga er binnenkort eens kijken, want mijn interesse is wel echt gewekt.

Vertrouwen
Vertrouwen lijkt een sleutelwoord te zijn in de Blue Zones. Ik heb hier een kort gedicht over geschreven.

Als ik jou vertrouw
Vertrouw je dan ook op mij
Zoals als ik jou vertrouw
En jij dan ook mij
Dan vertrouwen wij onszelf en elkaar
We maken het samen waar

Wil jij ook meer rust en ritme in je leven?
Meld je dan via contact@ynskelooije.nl aan voor een gratis online kennismakingsgesprek met mij. Lees ook mij andere blog Een Blue Zone in Nederland, hoe ziet dat eruit?

2 thoughts on “Blue Zone Zandvoort, droom of werkelijkheid?”
  1. Ach Zandvoort! Ik krijg bijna heimwee, wat een heerlijk blog. Nadat wij terugkwamen uit Thailand ivm corona en ons huis voor lange tijd was verhuurd kwamen we terecht in een vakantiehuisje in Zandvoort, we waren daar bijna 1,5 jaar. Een openbaring, nu wonen we al weer 3 maanden in Spanje, maar Zandvoort heeft mijn hart zeker gestolen. Wat een fijn blog en dank je wel dat je mij even meenam terug naar de Hollandse kust!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: